Oosterse handelswijzen die dieren in gevaar brengen
Geschreven en geverifieerd door de dierenarts Eugenio Fernández Suárez
China heeft zijn koopkracht vergroot en daarmee is er een toename van dieren die bedreigd worden door oosterse handelswijzen. Steeds meer mensen hebben toegang tot zogenaamd oude en onfeilbare handelswijzen waarbij lichaamsdelen van bedreigde dieren worden gebruikt.
Helaas is deze 3.000 jaar oude geneeskunde ook in Europa trendy aan het worden. En behandelingen om onze energie te laten stromen met tijgerbotten of neushoornhoorn zijn in opkomst. Daardoor neemt de bedreiging van deze diersoorten toe.
De waarheid is dat er veel diersoorten zijn die door oosterse handelswijzen worden ingezet. Van koeien tot schorpioenen en van slangen tot zeepaardjes. Het gebruik van deze producten heeft geen wetenschappelijke basis.
En hoewel veel ervan niet schadelijk zijn, vervangen ze effectieve behandelingen. Bovendien veroorzaken ze het uitsterven van soorten. Kortom, veel oosterse handelswijzen brengen dieren in gevaar.
Neushoorns, in de schijnwerpers
Aziatische neushoorns lijden al millennia onder de jacht, voornamelijk om delen van hun anatomie te bemachtigen. Vooral hun hoorns zijn beroemd en kunnen nu tot 50.000 euro per kilo opbrengen.
Door deze intensieve jacht is de witte neushoorn een van de dieren die door oosterse handelswijzen in gevaar wordt gebracht. Het lijkt erop dat de mystiek van de traditionele Chinese geneeskunde geen rekening houdt met diersoorten. En bovendien heeft de hoorn van de witte neushoorn dezelfde eigenschappen als menselijke nagels of haar – het is slechts keratine.Het is waar dat de witte neushoorn zich herstelde van het uitsterven. Maar na de recente verdwijning van de noordelijke ondersoort en de groeiende vraag naar neushoornhoorn, vrezen velen dat neushoorns door menselijke onwetendheid ten dode zijn opgeschreven.
Grote katten: de zaak van de tijger
Een van de dieren die door oosterse handelswijzen wordt bedreigd is de tijger. Dit is een van China’s meest emblematische dieren en de oosterse geneeskunde gebruikt bijna alle onderdelen van een tijger. Vooral het bot, want tijgerbotten kunnen tot 400 dollar per kilo opbrengen.
Helaas heeft dit geleid tot het fokken van tijgers alsof het de bedoeling is dat hun lichaam vanaf de geboorte in stukken wordt gesneden. Bovendien heeft de delicate situatie van de tijger in het wild – er zijn nog maar 3.000 exemplaren over – ertoe geleid dat andere, overvloediger grote katachtigen, zoals leeuwen of jaguars, hem hebben vervangen.
Deze tijger- en leeuwenkwekerijen hebben een ware bonanza gevonden door katachtigen te fokken alsof het vee is. In het geval van Afrika is dat desastreus, omdat veel toeristen de leugen geloven dat ze in reservaten zitten. Ze kunnen de welpen aaien, die, als ze groot zijn, werken door met bezoekers te gaan wandelen.
Het is van vitaal belang om argwanend te zijn als een dierentuin of “heiligdom” bezoekers toestaat om babykatten te aaien of te verzorgen. Wees op je hoede voor elke attractie die interacties met wilde dieren belooft.
Als de dieren volwassen zijn, wacht hun twee loten. De spectaculairdere mannetjes worden geveild voor de jacht, terwijl de vrouwtjes vaak gebruikt worden om rijstwijn van te maken. Dit is een statussymbool in China, dat gewoon wijn is die gemacereerd is met tijger- of leeuwenbotten.
Beren, nog zo’n groot slachtoffer
In het geval van beren belanden veel delen van hun anatomie in de vuilnisbak. Gal is echter een van de meest gewilde bronnen in de oosterse geneeskunde geworden Dit geldt vooral voor berensoorten als de Maleisische en de zwarte beer.
Ook hier fokken boerderijen deze soorten (Engelse link) bij honderden met als doel de kleine hoeveelheid gal die de galblaas produceert uit te melken. Op de zwarte markt worden zelfs kleine hoeveelheden voor een fortuin verkocht. Deze beren leven in kleine kooien, zodat ze opgroeien met misvormde botten en spieren. Fokkers maken zich daar geen zorgen over, want hun botten zijn waardeloos.
Het schubdier, het meest bedreigde dier
Van alle dieren die door oosterse handelswijzen in gevaar worden gebracht, is het schubdier de soort die door deze praktijken het meest wordt bedreigd. Bij deze gelegenheid blijkt keratine opnieuw niet effectief te zijn als behandeling. Maar de winst voor stropers is enorm.
Stropers nemen tonnen van de schubben van deze dieren in beslag en stapelen ze op schepen. In feite kunnen ze 20.000 exemplaren doden in één pakhuis. Een kilo schubben kan hen namelijk gemakkelijk 3.000 euro opleveren.
Ondanks de enorme mate van bescherming die deze soort geniet, geloven deskundigen dat er jaarlijks meer dan 100.000 schubdieren ten prooi vallen aan de jacht. Die bestaat eenvoudigweg uit het vangen en doden ervan, omdat hun bescherming erin bestaat zich op te krullen en stil te blijven zitten.
De excentriciteiten met de consumptie van delen van deze soorten grenzen aan het absurde. Soepen met tijgerpenis of schubdierfoetus beloven op bijna wonderbaarlijke wijze je viriliteit te verhogen. Natuurlijk zou ieder weldenkend mens zijn hoofd schudden bij deze beweringen.
De haai, de meest misbruikte diersoort
Haaien over de hele wereld zijn van roofdier tot prooi geworden. Het lichaam van de haai is waardeloos, dus snijden vissers hun vinnen af en gooien ze terug in zee, waar ze langzaam sterven. De vinnen zijn tot 30 keer meer waard dan het vlees, dus worden haaien veroordeeld tot een pijnlijke dood voor haaienvinnensoep.
Hoewel haaienvinnen (Engelse link) ook heilzame eigenschappen zouden hebben, is de waarheid dat het een voorbeeld is van hoe veel van deze gastronomische en medicinale excentriciteiten eigenlijk omwille van de status zijn. Helaas worden haaien, tijgers, beren en andere dieren die door de oosterse geneeskunde worden bedreigd, in feite bedreigd door onwetendheid en macht.
Helaas worden veel soorten haaien, zoals de blauwe haai, aangevoerd uit andere landen zoals Spanje, die meedoen aan deze duistere handel. Hoewel het vissen daar op een ethische manier gebeurt, bevordert de verkoop van vinnen aan China na de dood van het dier belachelijke overtuigingen, en natuurlijk verrijkt het de kas van Europese bedrijven.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.