De 10 meestvoorkomende vogels in Spanje
Als een van je hobby’s ornithologie is, kun je dat op het Iberisch schiereiland tot het uiterste doorvoeren, want het is de op een na meest diverse plek in Europa wat vogels betreft. Hier brengen we je de meestvoorkomende vogels in Spanje, zodat je je gids overal mee naartoe kunt nemen.
Of je nu op het platteland bent of in de stad, het zal heel gemakkelijk zijn om deze vogels te vinden. Ze zijn stuk voor stuk bijzonder, zoals je zult zien.
De 10 meestvoorkomende vogels in Spanje
De vogels die je hieronder gaat zien zijn gemakkelijk te herkennen, en zijn van verschillende grootte en kleur. Bovendien tolereren veel van hen de aanwezigheid van mensen, zodat je het praktisch zonder verrekijker kunt stellen om hun belangrijkste kenmerken te waarderen.
1. Merel (Turdus merula)
De merel is, heel logisch, zwart van kleur, hoewel het bij vrouwtjes bruin is; hij heeft ook een fel oranje snavel en oogranden. Zijn lied is vooral in de schemering en de ochtend te horen, en je ziet ze meestal in paren. De soort komt van nature voor in Europa, Azië en Noord-Afrika.
Merels zijn in staat geluiden te imiteren, dus het is niet verwonderlijk dat ze de tonen van andere vogels of zelfs levenloze voorwerpen zingen.
2, Huismus (Passer Domesticus)
Huismussen zijn een van de meestvoorkomende vogels in Europa. Momenteel verkeert de soort in een kwetsbare status door de onophoudelijke bevolkingsafname. De belangrijkste bedreigingen zijn vervuiling, de afname van groene gebieden in steden, en de introductie van invasieve soorten in hun leefgebied (zoals de Argentijnse parkiet).
Mannetjes hebben een karakteristieke vlek op de wangen en borst die tijdens de paartijd groeit. Het seksueel dimorfisme is zeer duidelijk.
3. Putter (Carduelis carduelis)
De putter is een van de meestvoorkomende vogels in Spanje. Hoewel deze vogels vaak in gevangenschap worden gehouden voor hun zang, zijn er ook genoeg in het wild, en hun aanwezigheid in woningen wordt steeds vaker bij wet veroordeeld. De soort wordt gekenmerkt door zijn rode gezichtsmasker, geelachtige tinten op de borst en vleugels, en de zwart-witte kleur van zijn kop.
4. Zwarte spreeuw (Sturnus unicolor)
De zwarte spreeuw wordt van verre gemakkelijk verward met de merel. De eerste heeft echter een doffere snavel en veren met een enigszins metaalachtige tint. Zijn lied is meer kirrend dan dat van de merel en hij verplaatst zich in zwermen: ze kunnen een ongelooflijke show in de lucht opvoeren met hun gesynchroniseerde vlucht.
5. Witte kwikstaart (Motacilla alba)
De gemeenschappelijke naam van deze soort komt van het feit dat hij meestal te vinden is aan de oevers van waterlichamen, zoals rivieren, meren of zeeën.
Hij heeft een karakteristieke en nogal grappige manier van lopen, en beschikt over een wit, zwart en grijs verenkleed dat uitmondt in een prachtig patroon op de vleugels. Een ander kenmerk van de witte kwikstaart is het getik met zijn staart telkens als hij klaar is met rennen.
Deze soort leeft in vele delen van Europa, Azië en Noord-Afrika. Sommige populaties zijn resident en andere trekkend.
6. De hop ( Upupa epops)
De kleuren, snavel en kuif van de Euraziatische hop zijn onmiskenbaar. Zijn snavel is bijzonder lang en hij is gespecialiseerd in het boren in de grond en in bomen om de insecten te bereiken waarmee hij zich voedt. Zijn kuif bestaat uit rechtopstaande veren en het is een voorrecht die te zien.
7. Ekster (Pica pica)
De ekster is nog een van de meestvoorkomende vogels in Spanje en hij is heel gemakkelijk te vinden in de steden. Zijn zwart-witte patroon is kenmerkend, en hij is gemakkelijk te herkennen. Hij heeft ook een zeer opvallende metallic glans op zijn verenkleed.
Eksters zijn intelligente (ze behoren tot de familie van de kieviten, die bekend staan om hun hoge cognitieve vermogens) en territoriale vogels. Ze kunnen gemakkelijk andere vogelsoorten of zelfs zoogdieren zoals katten uit hun territorium verdrijven.
8. Roodborstje (Erithacus rubecula)
Het roodborstje is een kleine vogel die gemakkelijk te herkennen is aan zijn ronde lichaam, grijsbruine verenkleed en de oranje vlek die zijn gezicht en borst kleurt. Het is een brutale en nieuwsgierige vogel, dus het duurt even voor hij wegvliegt als je hem langzaam benadert.
9. Rotsduif (Columba livia)
De rotsduif is de wilde voorouder van de tamme duif, waarmee hij vaak wordt gekruist omdat het in wezen dezelfde soort is. Hij is aanwezig in steden en dorpen, is nauw verbonden met menselijke nederzettingen en is in hoge mate afhankelijk van de kwaliteit van de lucht en de hygiëne van zijn woningen om vrij te zijn van ziekten.
10. Zwarte roodstaart (Phoenicurus ochruros)
Terwijl de mannetjes van deze soort zwart zijn met een dieprode staart (een kenmerk waaraan hij zijn naam ontleent), zijn de vrouwtjes bruiner. Deze vogels vestigen blijvende paren en nestelen meestal in holtes van bomen of gebouwen.
In Spanje is deze soort relatief algemeen in de noordelijke helft van het land, en schaarser in de zuidelijke helft, waar hij voorkomt in bergachtige gebieden.
Een wereld onder veren
Als je, naast het observeren, geïnteresseerd bent in gemeenschapsactie, dan raden we je aan een kijkje te nemen op het eBird (Engelse link) database. Daar kunnen je waarnemingen bijdragen aan vogeltellingen over de hele wereld.
Dit soort initiatieven zijn van fundamenteel belang als het gaat om het rechtvaardigen van acties voor natuurbehoud, omdat ze veel helpen bij onderzoek en populatiebewaking.
Er zijn ook talloze burgerinitiatieven om te strijden voor de bescherming van vogels. Als we ze het luchtruim willen blijven zien opfleuren, dan is het essentieel om met ze te leren leven en ze te beschermen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- eBird – Discover a new world of birding. . . (s. f.). EBird. Recuperado 4 de octubre de 2021, de https://ebird.org/ebird/home
- C. (2018, 26 abril). 9 millones de gorriones menos en los últimos 20 años. SEO/BirdLife. https://seo.org/2018/03/22/9-millones-de-gorriones-menos-en-los-ultimos-20-anos/
- C. (2021, 28 abril). El 37% de las especies de aves comunes en España se encuentran en situación desfavorable. SEO/BirdLife. https://seo.org/2021/04/27/el-37-de-las-especies-de-aves-comunes-en-espana-se-encuentran-en-situacion-desfavorable/
- SEO/BirdLife. (2019b, marzo 29). Paloma bravía. https://seo.org/ave/paloma-bravia/
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.