14 onverenigbare vissen in een aquarium
Bij het inrichten van een nieuw aquarium is het normaal om je af te vragen welke vissoorten onverenigbaar zijn. Zelfs als je je best doet om het natuurlijke ecosysteem van de vissen in het aquarium na te bootsen, passen niet alle soorten zich aan dezelfde omstandigheden aan. Daarom is het noodzakelijk om de soorten goed te selecteren en onverenigbare vissen in een aquarium te vermijden.
Vissen genieten in hun natuurlijke omgeving van veel ruimte en schuilplaatsen, maar in een aquarium hebben ze niet zoveel vrijheid. Hierdoor “verdragen” sommige van hen de aanwezigheid van bepaalde soorten niet, zodat er problemen beginnen te ontstaan in hun leefomgeving. In dit artikel brengen we je 14 onverenigbare vissen in een aquarium.
Waarom zou ik onverenigbare vissen in een aquarium vermijden?
Zoals je misschien weet, is een belangrijke factor voor vissen die in gevangenschap worden gekweekt, de kwaliteit van hun leefomgeving. Dit betekent dat zelfs als ze goed lijken te groeien in een omgeving met slechte omstandigheden, ze alleen hun helderste kleuren zullen vertonen als ze zich in de best mogelijke omstandigheden bevinden.
Daarom moet je, als je wilt dat je vissen er op hun best uitzien in je aquarium, ze de best mogelijke metgezellen bieden.
Bovendien kunnen de gevolgen van het niet controleren van onverenigbare vissen dodelijk zijn. Verrassend genoeg vallen veel vissoorten voortdurend hun vijanden aan, wat in veel gevallen de dood tot gevolg heeft. Door de juiste exemplaren te kiezen, voorkom je dat je huisdieren elkaar kwaad doen en maak je het ze gemakkelijker om gezond naast elkaar te leven.
Hier zijn enkele “koppels” die elkaar niet kunnen uitstaan in een aquarium. Lees zeker verder.
Onverenigbare vissen in een aquarium
Pauwoogcichlide en neontetra
Het probleem tussen deze twee siervissen is hun grootte. Terwijl de Pauwoogcichlide 35 centimeter lang wordt, is de neontetra slechts 4 centimeter. Dit wordt een dilemma vanwege de vraatzucht van de grotere vis, want die heeft de neiging bijna alles op te eten wat in de buurt van zijn bek komt.
Om deze reden kunnen de Pauwoogcichlide, verre van vreedzaam samen te leven, er de voorkeur aan geven zich tegoed te doen aan de neontetra.
Koivissen (Cyprinus carpio carpio) en zwaarddragers (Xiphophorus helleri)
Koivissen vormen in het algemeen een van de weinige soorten die onverenigbaar zijn met verschillende andere vissen. Dat komt omdat ze erg groot zijn, zodat ze in staat zijn alle andere onoplettende vissen van kleiner formaat op te eten. Hierdoor kan de zwaarddrager er niet mee omgaan, omdat hij nauwelijks 10 of 15 centimeter lang wordt.
Het is gemakkelijk te denken dat beide vissen het goed met elkaar kunnen vinden, omdat de wateromstandigheden die ze nodig hebben vergelijkbaar zijn. De koivis staat er echter om bekend dat hij zich zeer goed kan aanpassen en tegen bijna elk type omgeving bestand is. Met andere woorden, het is een imposant roofdier dat er alles aan zal doen om elk waterlichaam binnen te dringen.
Goudvis (Carassius auratus) en Ayamaru-regenboogvis (Melanotaenia boesemani)
Goudvissen worden verondersteld bestand te zijn tegen slechte omstandigheden in hun omgeving. Hieronder vallen variaties in de temperatuur van hun habitat en de vervuiling die in het water aanwezig is. Dit zijn echter niet hun natuurlijke vereisten, want ze gedijen het best bij koele temperaturen, in een ruim aquarium en met de juiste waterkwaliteit.
De Ayamaru-regenboogvis daarentegen, die ook prachtige kleuren vertoont, is een warmwatersoort die zeer gevoelig is voor de omstandigheden in het aquarium.
Dus ook al is het mogelijk om de goudvis te dwingen de omstandigheden van de regenboogvis te weerstaan, het enige wat je dan doet is hem laten lijden. Dit betekent dat het geen goed idee is om ze samen te houden vanwege hun zeer verschillende eisen.
Discusvis (Symphysodon discus) en Siamese kempvis (Betta splendens)
In het algemeen stellen zowel Siamese kempvissen als discusvissen vergelijkbare eisen aan de waterkwaliteit. Er zijn zelfs veel succesverhalen waarbij beide exemplaren samen in hetzelfde aquarium hebben geleefd. Je moet hier echter voorzichtig mee zijn, want beide vissen zijn territoriaal wanneer ze zich in een beperkte ruimte bevinden.
Als de bak niet groot genoeg is, kan dit leiden tot conflicten tussen de vissen. Bedenk ook dat, als het broedseizoen aanbreekt, beide soorten agressiever worden, zodat ze kunnen gaan vechten, ook al hebben ze genoeg ruimte.
Om de situatie niet steeds te hoeven controleren is het daarom beter om deze vissen niet bij elkaar te zetten om hun levenskwaliteit te behouden.
Blauwe spat (Trichogaster trichopterus) en guppy (Poecilia reticulata)
In principe zijn zowel blauwe spatten als guppy’s gemakkelijke exemplaren om in gevangenschap te houden, omdat ze goed bestand zijn tegen de waterkwaliteit. In feite is het waarschijnlijk dat ze tijdens hun eerste levensstadia zonder problemen naast elkaar kunnen bestaan, maar naarmate ze ouder worden, beginnen er wrijvingen te ontstaan.
De meest voor de hand liggende belemmering is het verschil in grootte. Blauwe spatten worden namelijk 15 centimeter lang, terwijl guppy’s slechts 8 centimeter lang worden. Deze situatie betekent dat de grotere vissen de kleinere kunnen opeten. Guppy’s kunnen echter ook aan de lange vinnen van de gourami knabbelen, wat de vis ernstig kan verwonden.
Maanvis (Pterophyllum scalare) en antennebaarsje (Mikrogeophagus ramirezi)
Zowel de maanvis als het antennebaarsje zijn prachtige exemplaren met uiteenlopende kleuren. In feite worden beide beschouwd als vrij rustige soorten die goed met andere vissen kunnen samenleven. Het probleem ontstaat echter wanneer ze zich in hun respectievelijke broedseizoenen bevinden. Dan worden ze namelijk territorialer.
Hoewel ze meestal goed naast elkaar kunnen bestaan, komen ze plotseling met elkaar in conflict. Dit betekent niet dat alle exemplaren problemen veroorzaken, want het hangt af van het temperament en de fok van elk exemplaar. Bedenk desondanks dat de uitkomst van het conflict kan eindigen in de dood van je vissen. Het is dus beter om dat niet te riskeren en ze gescheiden te houden.
Sumatraan en Platy (Xiphophorus maculatus)
Deze beide soorten hebben een grote diversiteit aan morfotypen, dus het zijn meestal goede keuzes om in het aquarium te houden. De Sumatraan is echter een actieve vis die vrij snel zwemt, wat andere vissen kan verstoren. Bovendien hebben ze ook de neiging om aan andere vissen te knabbelen, wat hen ernstig kan verwonden.
Daarentegen zijn platy’s erg vredelievend en enigszins schuw, wat hen de perfecte slachtoffers maakt voor Sumatranen. Voorkom dat deze kleurrijke organismen door een hel gaan en zet ze niet bij elkaar, want je kunt er zeker van zijn dat het zal eindigen met de dood van de platy.
Conclusie over onverenigbare vissen
Onthoud dat je, voordat je een nieuwe vis in je aquarium brengt, goed moet controleren of hij zich zal aanpassen aan het leven van de andere vissen. In veel opzichten hangt de gezondheid van de vissen af van de relaties die ze in hun omgeving hebben, dus voorkom dat ze in gevaar komen.
Zoek dus vooraf uit wat onverenigbare vissen zijn, zodat je deze combinaties kunt voorkomen. Houd in gedachten dat, omdat het jouw huisdieren zijn, het jouw verantwoordelijkheid is om hun veiligheid gedurende hun hele leven te garanderen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Castro-Castellón, A. E., Castro-Mejía, G., Castro-Mejía, J., Monroy-Dosta, M. C., & Martínez-Meingüer, A. M. (2020). Determination of weight and length gain of Astronotus ocellatus (Agassiz, 1831) in a Biofloc system with a pigment-rich diet.
- Mohammadi, M., & Jafari, S. (2014). An expert system for recommending suitable ornamental fish addition to an aquarium based on aquarium condition. arXiv preprint arXiv:1405.1524.
- Livengood, E. J., & Chapman, F. A. (2007). The ornamental fish trade: An introduction with perspectives for responsible aquarium fish ownership. EDIS, 2007(16).
- Reebs, S. (2018). Fish Behavior in the Aquarium and in the Wild. Cornell University Press.
- Watson, C. A., & Shireman, J. V. (1996). Production of ornamental aquarium fish. University of Florida Cooperative Extension Service, Institute of Food and Agriculture Sciences, EDIS.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.