Het kweken van karpers en vijvervissen: wat je moet weten
Veel mensen met grote achtertuinen of percelen kiezen ervoor om een kunstmatige vijver aan te leggen voor het kweken van karpers en vijvervissen. Beginners moeten in eerste instantie zorgvuldig opletten. De investering in tijd en geld zal dan uiteindelijk wel de moeite waard zijn.
Hoe creëer je optimale watercondities?
De ideale situatie is om vijvervissen in een ondiepe vijver te houden. Hierdoor kan het water in de zomer snel opwarmen. Afhankelijk van hoe warm je omgeving is kun je kiezen voor een vijver met een diepte tussen de 1 en 1,5 meter. Het is belangrijk dat de vijver diep genoeg is om oververhitting van het water in de zomermaanden te voorkomen.
De grootte van de vijver zal afhangen van wat het doel is. Als je een paar vissen wilt kweken voor recreatieve doeleinden heb je slechts een vijver van ongeveer 300 tot 1.500 vierkante meter nodig.
Als je echter karper- en vijvervissen kweekt voor de verkoop heb je grotere vijvers nodig. De vijvers die men gebruikt voor het mesten en vermeerderen van vis kunnen wel 4 tot 10 hectare groot zijn.
Voor deze vijvers bestaan er geen strenge criteria wat betreft de waterkwaliteit. Velen van hen gebruiken water uit rivieren, beken of bronnen. Je moet er echter wel goed op letten dat je vervuild water filtert of vermijdt.
Vervuild water kan leiden tot de verspreiding van ziekten bij de vissen. Je kunt lekkage- en verdampingsverliezen compenseren met extra water dat je via kanaaltjes aan de vijver kunt toevoegen.
Het begin van de karperkweek
Het kweken van karpers begon in het oude China in 45 voor Christus. Ook is het zich tot op de dag van vandaag blijven ontwikkelen. Bovendien werkten de boeren in de zestiende en achttiende eeuw aan het perfectioneren van de kweekmethoden.
In de achttiende eeuw ontdekte een Duitse wetenschapper, Stephen Ludwig Jacobi, een manier om forel kunstmatig te bevruchten. Deze methode van kunstmatige inseminatie werd echter pas in het midden van de negentiende eeuw op grote schaal gebruikt en werd pas toen populair.
Het kunstmatig vermeerderen en kweken van karper- en vijvervissen verschilt sterk van de voortplantings- en groeicyclus van deze vissen in het wild.Het voedsel dat typisch gebruikt wordt voor gedomesticeerde karpers zorgt ervoor dat de vissen snel groeien in vergelijking met de soorten in het wild. Een mix van commerciële en natuurlijke voeding leidt echter tot gezonde, grote exemplaren.
Het kweken van karpers en vijvervissen: de voortplantingscyclus
Karpers zijn gewend aan abrupte temperatuurschommelingen. Je moet er echter wel rekening mee houden dat de hoeveelheid voedsel die ze nodig hebben afneemt naarmate de temperatuur daalt.
Bij het kweken van karper- en vijvervissen moet je je er ook van bewust zijn dat hun ontwikkeling verschillende stadia kent. We onderscheiden het voortplantings- en larventeeltstadium en het groeistadium. Ten eerste worden de eitjes of kuit bevrucht en na de winter uitgebroed.
Aan het eind van de lente, in de tweede fase, beginnen ze te groeien. Ze zetten natuurlijk en kunstmatig voedsel om in vetreserves en groeien in omvang.
Naarmate de herfst nadert vertraagt hun metabolisme echter en neemt hun groei af. De grootte van de vis is gekoppeld aan de dichtheid, kwantiteit en kwaliteit van de beschikbare zuurstof en voedsel.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.