De levenscyclus van palingen, nog steeds een mysterie

Palingen worden geboren en groeien op in zout water, maar ze leven hun volwassen leven in zoet water. Ontdek hier alles over deze wonderlijke dieren.
De levenscyclus van palingen, nog steeds een mysterie
Francisco María García

Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García.

Laatste update: 21 december, 2022

Tegenwoordig is paling een populaire aanvulling geworden in veel gerechten, omdat er wereldwijd steeds meer soorten Aziatische gerechten opduiken. Dit dier is echter voor veel mensen nog steeds een mysterie. Vandaag gaan we je alles vertellen over de levenscyclus van palingen.

De fysieke aspecten van paling

Wat wij gewoonlijk als een paling beschouwen is eigenlijk een zogenaamde ‘glasaal’. Dit is een nog niet volledig ontwikkelde aal die zich nog in een vroeg stadium van zijn levenscyclus bevindt. Hoewel ze voortdurend groeien zijn de palingen die meestal voor commerciële doeleinden worden gebruikt, klein en licht en meten ze ongeveer vijf tot zeven centimeter.

Net als volgroeide palingen worden glasalen gekenmerkt door een langwerpig en glad lichaam. Ze hebben geen schubben. In eerste instantie zijn de jongen doorzichtig. Echter, afhankelijk van hun omgeving veranderen ze naarmate ze groeien van kleur.

Gele alen zijn bijvoorbeeld in hun jeugd transparant. Naarmate ze groeien ontwikkelen ze een bruine kleur op hun rug. Dit verandert uiteindelijk in de volwassen fase in groen en uiteindelijk worden ze in de meest volwassen fase zilverkleurig.

Echter, je vraagt je waarschijnlijk af wat voor palingen je nu in de winkels ziet. De voor commercie bestemde palingen zijn:

  • Wit
  • Grijsachtig
  • Licht-zwart

Dit komt omdat ze over het algemeen voorgekookt verkocht worden, in plaats van dat ze levend verkocht worden. Hierdoor worden ze beter geconserveerd en ontbinden ze niet zo snel.

De levenscyclus van palingen

Palingen behoren tot de orde van Anguilliformes (palingachtigen), dat verschillende soorten vis omvat, zoals:

  • Paling
  • Murenen
  • Zeepaling

Alle aalsoorten vormen één enkele onderorde die Anguillidae heet. Tot deze suborde behoren onder andere:

  • Rivierpalingen
  • Modderpalingen
  • Spaghetti-alen
De levenscyclus van palingen gaat gepaard met een metamorfose

De Europese paling (Anguilla anguilla) is, net als alle rivieralen, een soort euryhaline-organisme. Dit betekent dat de levenscyclus van de aal deels in zout water en deels in zoet water plaatsvindt.

Daarom migreren de meeste palingen naar rivieren nadat ze zich in zout water hebben ontwikkeld. Kort na hun geboorte beginnen de glasaaltjes aan hun eerste migratie naar de rivierbeddingen. Dan vindt de belangrijkste metamorfose in de soort plaats en worden het palingen.

Voortplanting en geslachtsbepaling van aal

Eén van de meest merkwaardige feiten over palingen is dat ze allemaal vrouwtjes zijn in de eerste fasen van hun levenscyclus. Hierdoor is het onmogelijk om een mannelijke glasaal te vinden.

Sommige palingen in water

Wanneer ze geslachtsrijp zijn kunnen sommige palingen van geslacht veranderen om ervoor te zorgen dat de soort zich kan voortplanten. Deskundigen zijn van mening dat het zoutgehalte van het water een fundamentele rol speelt bij het bepalen van het geslacht van de paling. Dit komt omdat alleen vrouwtjes naar rivieren trekken om te paaien.

Ongeveer een jaar na de metamorfose, wanneer de lente aanbreekt, migreren de palingen naar zoet water om zich voort te planten. De migratie markeert het begin van de seksuele rijpheid en het einde van de levenscyclus van de paling.

Wanneer deze migratie zich voordoet zie je mannelijke en vrouwelijke palingen. Mannetjes blijven echter bijna hun hele leven lang in meer zoute wateren. Interessant is dat deskundigen geen hoogwaardige foto’s of video’s hebben kunnen krijgen die laten zien hoe palingen zich voortplanten. Daarom blijft dit nog steeds een mysterie bij deze eigenaardige vissen.

Het dieet van palingen bestaat voornamelijk uit:

  • Wormen
  • Insecten
  • Weekdieren
  • Schaaldieren
  • Kleine vissen

Echter, tot slot willen we nog wel opmerken dat palingen omnivoren zijn. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.