109 jaar oude man breit truitjes voor pinguïns van Philip Island

Dit verhaal begint in 2013, toen de Philip Island's Penguins Foundation naar vrijwilligers op zoek was.
109 jaar oude man breit truitjes voor pinguïns van Philip Island
Francisco María García

Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García.

Laatste update: 21 december, 2022

Op 109-jarige leeftijd deed Alfred Date, die inmiddels overleden is, iets ontzettend belangrijks. Hij was de oudste man in Australië en was er goed van op de hoogte dat pinguïns van Philip Island leden onder de olielekkage op het eiland. Alfred wist hoe hij truien moest breien, dus is dat wat hij deed om de pinguïns te helpen.

Een prachtig verhaal

Man breidt truien voor pinguïns van Philip Island

Dit verhaal kent zijn begin in 2013, toen de Philip Island‘s Penguins Foundation naar vrijwilligers op zoek was. Zij wilden deze kleine dieren die in New-Zeeland wonen graag helpen, omdat ze ziek werden van de olielekkage in het zuiden van Australië.

Alfred besloot om met ze samen te werken op de manier waar hij het meest vertrouwd mee was. Hij leerde in 1932 te breien door een trui te maken voor zijn kleine neefje. Hij zag de mogelijkheid om de maten van zijn creaties aan te passen aan de pinguïns van Philip Island. Naarmate de tijd vorderde en Alfred ouder werd, begonnen zijn handen kracht te verliezen. Tóch wist hij ervoor te zorgen dat elk kledingstuk perfect werd.

De noodzakelijke jas voor de pinguïns van Philip Island

Op heet moment dat de getroffen pinguïns van Philip Island aankwamen bij de bovengenoemde organisatie, ontvingen ze een jas zodat de olie niet meer aan hun veren kon plakken. In 2001 heeft de olievlek bij Philip Island in totaal 438 vogels getroffen. (Normaal gesproken verblijft een kolonie van meer dan 32.000 pinguïns daar.) Met dank aan de gebreide kleding was 97% van deze vogels in staat volledig te herstellen in de kliniek.

Meer mensen in het initiatief

Alfred Date, die 7 kinderen en 20 kleinkinderen heeft, was niet de enige die besloot om mee te doen aan dit initiatief. Honderden mensen uit alle hoeken van de wereld volgden zijn voorbeeld. De Philip Island’s Penguins Foundation werd overweldigd door de hoeveelheid hulp die ze ontvingen. In mei 2014 waren ze zelfs genoodzaakt mensen te vragen om te stoppen met het sturen van kleding. Hun voorraad was namelijk al enorm.

Zoals te verwachten valt, heeft iedereen verschillende ideeën en voorkeuren. Sommige deskundigen adviseerden dan ook tegen dit initiatief omdat de kledingstukken de pinguïns veel stress zouden kunnen bezorgen. Dit omdat wilde dieren dit soort interactie met mensen uiteraard niet gewend zijn.

Ze zeiden zelfs dat de kleren er juist voor zorgden dat de olie des te erger aan de diertjes zou blijven kleven. De International Bird Rescue organisatie bevestigt dit en laat weten: “Iets over hun veren doen is juist het laatste wat je moet doen. Hierdoor blijft de olie namelijk beter plakken aan hun huid. Pinguïns en andere dieren kunnen het daarnaast erg snel warm krijgen en het risico hierop wordt alleen maar vergroot door het dragen van kleren.”

Ondanks deze tegenstrijdige meningen hebben zowel de realiteit als de verzamelde data het tegenovergestelde bewezen met betrekking tot het nut van deze truitjes. Ze hebben veel van deze dierenlevens gered.

In het begin was iedereen erg bezorgd om deze (bijna 500!) getroffen dieren. Het geeft iedereen die heeft bijgedragen dan ook een erg fijn gevoel om te kunnen zeggen dat in principe al hun levens zijn gered.

De schade die olie aanricht

Pinguïns van Philip Island

Olie zorgt ervoor dat de veren van pinguïns zich van elkaar scheiden. Als dat gebeurt kan water zich door hun veren heen bewegen, waardoor de lichaamstemperatuur van het dier daalt. Hierdoor wordt het dier ook een stuk zwaarder. Dit maakt het moeilijk voor hen om te jagen en eten te vinden. Uiteindelijk kan een pinguïn hier dus aan overlijden. Verder maken ze zichzelf schoon met hun snavels, waardoor ze de giftige substantie dus ook kunnen inslikken.

De breipatronen van de truien zijn op zo’n manier samengesteld dat ze de veren van de pinguïns niet beschadigen. Ook zitten ze niet in de weg van hun vleugels en snavels. De kledingstukken zijn alleen  van wol gemaakt zodat de dieren warm gehouden worden terwijl het risico op oververhitten geminimaliseerd wordt. Het materiaal ademt namelijk goed.

Wol helpt ook om de olie te absorberen. Daardoor kan slechts een kleine hoeveelheid van de giftige substantie aan de huid van de pinguïns komen.

Overvloed aan truien

De truien die niet nodig zijn voor het herstel van de dieren worden aan pluchen pinguïns gegeven. Deze worden vervolgens verkocht om geld in te zamelen. Dit geld zal vervolgens naar andere onderzoeken en conservatieprojecten gaan. Het intelligente gebruik van middelen heeft zo dus ook een interessante omzet mogelijk gemaakt die nu geïnvesteerd wordt in de bevordering van manieren om dieren in nood te helpen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.