Hoe helpen therapiehonden gehospitaliseerde kinderen?

Hoe helpen therapiehonden gehospitaliseerde kinderen?

Laatste update: 02 juni, 2018

We weten allemaal hoe geweldig honden zijn en hoe ze ons leven makkelijker maken, vooral als het leven even niet meezit. Er zijn reddingshonden, politiehonden, gidshonden en ook nog therapiehonden. Sommigen hiervan zijn extra speciaal en helpen kinderen die in het ziekenhuis liggen.

De rol die ze spelen is al langer bekend, honden worden gemotiveerd door twee dingen: loyaliteit en liefde. Daarom is het geen verrassing dat ze zo effectief zijn in wat ze doen. Vandaag hebben we het over wel heel speciaal werk dat ze doen: therapiehonden helpen kinderen die in het ziekenhuis liggen.

Therapiehonden en kinderen

Een ziekenhuis in Canada waar therapiehonden worden ingezet

Ze zeggen dat alles beter is met een hond, en wij zijn het hier hartgrondig mee eens. Dat geldt ook voor Alicia. Zij is een achtjarig meisje met concentratieproblemen. In feite kan ze zich helemaal niet concentreren. Maar als ze voor therapie in het ziekenhuis ligt en haar goede vriend Ron de labrador komt langs, verandert Alicia in een heel ander meisje.

De klik tussen een kind en een hond is moeilijk te verklaren. Het is een magie die wij volwassen nooit zullen begrijpen. Sommige mensen vragen zich af hoe honden met baby’s in een huis kunnen leven en ze geen pijn doen, zelfs niet als ze aan hun haar trekken of hun hand in hun mond stoppen. We snappen niet goed hoe het werkt. Maar wat we wel weten is dat er vonken overspringen als honden en kinderen elkaar voor het eerst ontmoeten.

Dat zegt de AAT (Assisted Animal Therapy). Therapie met behulp van honden wordt gebruikt voor kinderen met autisme, selectief mutisme, verstandelijke beperkingen, en cerebrale parese, en nog andere stoornissen en ziektes.

AAT en waarom therapie met honden goed is voor kinderen die in het ziekenhuis liggen

Een labrador met een autistische jongen
Image source: www.stuff.co.nz
  • Bemiddelaar. Dit is de voornaamste rol die honden zullen spelen: ze bemiddelen tussen de dokter en je kind. Ze zijn een soort brug die de communicatie tussen hen vergemakkelijkt. Dit soort therapie vervangt op geen enkele wijze de traditionele geneeskunde maar het helpt de kinderen om hun gevoelens te uiten.
  • Interactie. Velen denken dat een hond in huis hebben genoeg is, maar dat klopt niet. Alleen een hond om je heen hebben is niet hetzelfde als therapie met behulp van honden. Therapiehonden hebben een uitgebreide training ondergaan en daarna oefenen ze met kinderen. Vaak heel subtiel zodat ze niet merken dat het therapie is.
  • Het werkt bij iedereen. Ongeacht welke stoornis je kind heeft of hoe oud ze zijn, dit soort therapie is voor iedereen geweldig. Allergieën en fobieën zijn twee uitzonderingen maar in de rest van de gevallen werkt het bij zo’n beetje iedereen.
  • Motivatie. Therapie met honden is ontwikkeld om kinderen op hun gemak te stellen en ze te laten ontspannen, waardoor er een motiverende omgeving ontstaat. Hierin hebben de kinderen het idee dat ze zichzelf kunnen zijn.
  • Je kind wordt gelukkiger. Bijna alle kinderen amuseren zich met dieren. Daarom zijn kinderen na therapie met honden gelukkig en gemotiveerd. Hoe moeilijk het ook is om in het ziekenhuis te liggen, vooral als kind, na de therapie zijn ze gemotiveerder.

Als je nog twijfelt over therapiehonden en AAT, ga vooral je gang en informeer jezelf maar wij zeggen dat er geen reden is om te twijfelen: de voordelen zijn talrijk en de risico’s zijn gering. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.