Vogeltips: Hoe moet je voor parkieten zorgen?

Parkieten zijn hele vriendelijke vogeltjes die zelfs getraind kunnen worden.
Vogeltips: Hoe moet je voor parkieten zorgen?
Francisco María García

Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García.

Laatste update: 22 december, 2022

Parkieten zijn na honden en katten het derde meest populaire huisdier. Ze zijn niet duur maar het is belangrijk om ze de aandacht te geven die nodig is om ze zich op hun gemak te laten voelen. In dit artikel zullen we uitleggen hoe je voor een parkiet moet zorgen en wat voor een kooi, leefomgeving en eten nodig zijn.

Parkieten leven gemiddeld 11 jaar. Ze zijn een ideaal huisdier omdat ze gemakkelijk deel worden van het gezin als ze de kans krijgen. Je kunt het zelfs woordjes leren.

Ze komen oorspronkelijk uit Australië, waar ze in grote groepen leven. Daarom horen ze met andere vogels samen te leven, bij voorkeur met soortgenoten.

Hoe te zorgen voor parkieten

  • Een kooi uitzoeken

Het is een diertje dat ruimte nodig heeft en voornamelijk horizontaal vliegt. De afmetingen van de kooi moeten daarom minstens 70cm lang bij 40 breed zijn. Hierdoor kunnen ze gemakkelijk en met plezier rondvliegen en spelen.

Parkieten op een stok

Kies ook een kooi met een rechthoekige formaat. Parkieten schuilen graag in een hoek als ze bang zijn. Als je een ronde kooi koopt dan ontneem je ze die gelegenheid.

Denk eraan dat parkieten elke 15 tot 20 minuten hun ontlasting laten vallen. Het is aan te bevelen om een kooi te nemen met een dubbele bodem. Dan kun je de kooi gemakkelijk schoonmaken zonder het beestje te storen.

  • De binnenkant van de kooi

Een voederbakje, waterfles en een sepiaschelp, waaraan hij naast kalk te pikken, ook zijn snavel en nagels kan scherpen – dat zijn de basisbenodigdheden voor parkieten. Wees altijd bedacht op hun veiligheid en welzijn.

Het is aan te raden om voederbakjes met een open bovenkant te nemen en ook plastic containers die gemakkelijk te reinigen zijn. Daarnaast kun je het beste stokjes plaatsen waarop ze kunnen zitten en hun pootjes kunnen trainen. Natuurlijk materiaal zoals hout is de beste keus.

Speelgoedjes van verschillende maten en kleuren kunnen je huisdier stimuleren. Plaats daarnaast ook een badschaaltje. Ze houden ervan om erin af te koelen, en kunnen op die manier zichzelf wassen. Denk erom dat je dagelijks het water moet verschonen.

  • Een ideaal plekje

Heel belangrijk is het om de juiste plek voor de kooi te kiezen. Zoek naar een plek waar ze wel genoeg licht zullen krijgen maar niet worden blootgesteld aan directe zonlicht. Vermijd plaatsen waar er plotselinge temperatuurverschillen of luchtstromingen zijn. Plaats de kooi bijvoorbeeld niet in de keuken, of bij een deur of open raam.

Het is ook verstandig om de plaats van de kooi niet steeds te wijzigen.

  • Hygiëne

Reinig de kooi iedere dag. Verwijder de bodem en het daarop liggende voedsel en afval. Was de bodem eens per week met water en wat zachte zeep. Zorg ervoor om een niet-giftige zeep te gebruiken.

Plaats af en toe nieuwe zitstokjes en let op de reinheid van voer- en waterbakjes.

  • Eten

Geef je parkiet een afwisselend dieet. Een mengsel van zaden, vruchten en groenten is ideaal. Parkieten houden van frisse gewassen en gedroogde sla. Ze eten ook fruit zoals appels.

Twee parkieten knuffelen op een tak
Raadpleeg altijd de dierenarts als je vragen hebt over geschikt voer. Bedenk dat etenswaren zoals aardappel, avocado en peterselie schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van parkieten.
  • Zorg voor een prima leefomgeving

Als eenmaal een plek voor de kooi is gevonden en je overtuigd bent dat hij behaaglijk is, bereid dan de plek voor zodat de parkiet kan rusten. Bedek hiervoor de kooi met een doek, en laat daarin een gat vrij voor zuurstof.

Maak overdag af en toe contact met de parkiet. Het is nuttig om het vogeltje ook af en toe vrij te laten, maar zorg wel dat de kamer afgesloten is. Dit is prima zolang je zorgt dat hij niet kan ontsnappen. Je kamer zal misschien een beetje vies worden, maar dat is vast niet erg.

Zoals met ieder huisdier is het nodig om aan z’n gezondheid te denken. Let daarom scherp op mogelijke veranderingen in z’n gedrag of afmetingen.

  • Voortplanting

Het is aan te raden om parkieten samen te laten leven met soortgenoten. Twee mannetjes, of een mannetje en een vrouwtje kunnen in één kooi. Zet echter niet twee vrouwtjes bij elkaar.

Tot slot is het aan te raden om niet z’n vleugens of nagels te knippen, tenzij dit door een dierenarts wordt gedaan.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.