Jaloezie bij huisdieren: hoe kun je het voorkomen en behandelen

Gevoelens zijn niet alleen voorbehouden aan mensen, en het is normaal dat een huisdier soms jaloezie ervaart als een nieuw familielid zich aandient.
Jaloezie bij huisdieren: hoe kun je het voorkomen en behandelen

Laatste update: 16 juni, 2018

Oorzaken van jaloezie tussen huisdieren

Of een dier wel of niet jaloers zal zijn kan niet worden vastgesteld totdat er iets voorvalt wat het kan veroorzaken. Over het algemeen zijn huisdieren gewend aan de aanwezigheid van andere levende wezens. Soms kunnen ze echter jaloerse gevoelens naar hen toe niet onderdrukken.

Wist je bijvoorbeeld dat kleine hondenrassen geneigd zijn meer bezitterig te zijn tegenover hun eigenaren, territorium en spullen? Ze beschouwen iedere ‘indringer’ als een bedreiging. Grotere honden zijn daarentegen geneigd om meer sociaal en vriendelijk te zijn.

Dat betekent natuurlijk niet dat als je hond een golden retriever of boxer is dat hij of zij geen jaloezie zal vertonen. De opvoeding die ze wel of niet hebben gehad heeft veel invloed op hun gedrag. Als de hond opgevoed is als de baby van het huis en er plotseling een ‘echte’ baby verschijnt, zal hij zich ontheemd en verlaten voelen.

Jaloezie tussen 2 honden

Hetzelfde kan gebeuren als de familie een nieuw dier in huis haalt. De nieuwkomer is er de oorzaak van dat er geen aandacht of zorg is voor de andere dieren. In dit geval kan er een strijd ontstaan om te zien wie er de lieveling is, of wie de meeste liefde en aandacht ‘verdient.’

Tips om jaloezie te voorkomen tussen huisdieren

Dieren kunnen niet spreken, maar ze kunnen zich desondanks goed uitdrukken. Als je huisdier jaloers is zul je bepaalde veranderingen opmerken in zijn houding. Hij kan irritatie, lusteloosheid, angst, droefheid of bezitterigheid vertonen.

Het is mogelijk dat je huisdier zijn speeltje of mand zal vernielen. Het kan voorkomen dat het dier op verboden plaatsen gaat plassen. Ze kunnen ook de neiging hebben om agressief te worden vanwege de vermeende bedreiging. Hier zijn een paar tips die je huisdier kunnen helpen om zich niet jaloers te voelen op een ander dier wat in huis woont:

1. Besteed tijd aan hem

Als je onlangs een baby hebt gekregen dan wordt het beslist moeilijker om genoeg tijd te besteden aan je huisdier (of aan iets anders dan de pasgeboren baby). Het is echter belangrijk dat je regelmatig een paar minuten besteedt met het spelen met je huisdier. Verwen hem of haar eventjes.

Ga bijvoorbeeld voordat je naar bed gaat op de bank liggen en laat je huisdier op je schoot of aan je voeten zitten. Het zou nog beter zijn om even met hem te spelen door met een bal of stok te gooien. Het belangrijkste is dat je huisdier weet dat je aandacht voor hem hebt.

2. Stel het nieuwe familielid voor

Het is heel belangrijk om als er een nieuw huisdier komt of er een baby geboren wordt, dat iedereen goed aan elkaar wordt voorgesteld . Laat ze elkaar leren kennen en samen tijd doorbrengen.

Jaloezie kan naar boven komen omdat je een hond of kat in huis hebt gehaald. Doe dan alles wat mogelijk is om er zeker van te zijn dat ze elk een eigen plek en eigen bezittingen hebben. Dat houdt in: twee manden, twee etensbakken, twee gelijkwaardige speeltjes, twee riemen enzovoort. Er zal wel een tijd komen dat ze dingen moeten delen. Vooralsnog is het echter het beste om problemen te voorkomen door ze te uit elkaar te houden.

3. Dwing je autoriteit af

Voel je niet schuldig over de jaloezie van je huisdier. Het is een normaal proces in hun ontwikkeling en er is een oplossing voor. Als je niet genoeg aandacht besteedt aan je hond zal hij dat opvatten als zwakheid. Daardoor zal hij nog meer om zorg en aandacht vragen.

Jaloezie tussen hond en kat

Je moet nooit je huisdier ‘laten doen wat hij wil’ omdat hij zich niet blij voelt. Integendeel, je huisdier moet je commando’s opvolgen zoals hij dat altijd heeft moeten doen. Zo beseft je huisdier dat je nog steeds de baas bent.

4. Ga een directe confrontatie uit de weg

Het kan zo zijn dat je hond erg geneigd is om de omgeving op te eisen. In dit geval is het geen goed idee om een ander dier in huis te halen als ze van een verschillend geslacht zijn. Het zal alleen maar jaloezie tussen hen teweeg brengen. Je kunt ze evenwel allebei steriliseren en daarmee ongemakken voorkomen.

Let er tot slot goed op dat je je huisdier niet zelfs maar een beetje anders behandelt. Echt waar, alles valt op. Ze zijn allebei gelijkwaardig in jouw ogen en dat moet voelbaar zijn. Als je één een speeltje geeft moet je dat ook aan de ander geven. Als je de ene mee uit wandelen neemt moet de andere meegaan of afzonderlijk mee uit wandelen worden genomen. Als je met de ene speelt, kan de andere meedoen enzovoort.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.