Een hond is geen baby

Een hond is geen baby
Francisco María García

Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García.

Laatste update: 21 december, 2022

Een hond is geen baby. Wij verwarren onze honden vaak met kinderen en behandelen hen alsof ze onze baby’s zijn. Niettemin mogen we niet vergeten dat we lief voor hen moeten zijn en voor hen moeten zorgen, maar we moeten onthouden dat het dieren zijn en hen als zodanig behandelen. Vergeet niet dat je een hond hebt, geen baby.

Een hond is geen baby

Het probleem is dat als we doorgaan met hen te behandelen alsof ze baby’s zijn, ze inderdaad zullen veranderen in verwende “kinderen.” Het is echter onze fout als hun baasjes.

Een teken dat we voor onhebbelijke eigenschappen bij onze honden hebben gezorgd is als hun baasjes bijvoorbeeld een slaapliedje moeten zingen voordat ze in slaap kunnen vallen. Hun eigenaar moet bij hen zijn, en hen soms zelfs kussen.

Veel jonge stelletjes besluiten geen kinderen te nemen, maar een hond. Waarom? Onder andere omdat een hond minder complex is dan een kind. Je hoeft hem niet te dragen in je baarmoeder en hondenliefde is onvoorwaardelijk.

Heb je een hond, let dan op de ouder-kind relatie

Vrouw aait hond

Een ander gevolg van een ouder-kind relatie tussen een baasje en zijn hond is scheidingsangst. Honden leven aanzienlijk korter dan mensen, en ze zijn ook kwetsbaarder voor verschillende aandoeningen en ziekten. Dit kan ertoe leiden dat huisdieren te afhankelijk worden van hun baasjes.

Honden zijn zeer intelligent, maar als ze te verwend worden verdragen ze de afwezigheid van hun baasje niet meer. Ze lijden dan aan aandoeningen zoals gastritis, colitis, slaapproblemen en ze zijn niet meer sociaal.

Volgens verschillende studies is een relatie waarin het huisdier buitensporig vermenselijkt is, geen evenwichtige relatie. Het leidt tot gedragsveranderingen bij het dier, inclusief overmatige agressie, angst, ongerustheid of stress.

We projecteren menselijke eigenschappen op katten en honden, terwijl ze geen mensen zijn. Dus als ze aan tafel komen bedelen als we zitten te eten dan geven we meestal toe. Maar hij heeft misschien niet eens honger; hij heeft alleen maar geleerd hoe hij krijgt wat hij wil.

Het Bambi effect

Het Bambi-effect is de term voor de tederheid die honden en katten bij ons naar boven brengen door hun zachtmoedige, lieve en hulpeloze persoonlijkheid. Wanneer we ze zo zie is het bijna onvermijdelijk dat we pups behandelen alsof ze baby’s zijn. Maar ook nu moet je je goed realiseren: een hond is geen baby!

Het is belangrijk dat we de regels die we voor hen hanteren naleven en discipline toepassen. Als we dat niet doen, dan snappen onze huisdieren ons niet meer. Daar helpen we ze echter niet mee.

Een hond is geen baby: te veel voeren en je hond aankleden

Je hond als persoon zien kan ertoe leiden dat je hem overvoert. Overgewicht en obesitas zijn heel gevaarlijk voor je huisdieren. Experts over de hele wereld hebben bevestigd dat je hond voedsel van de tafel geven een manier is om hem te vermenselijken, en dit kan uiteindelijk leiden tot verschillende hart- en metabole ziekten.

Wat kleren betreft, je hond beschermen tegen het weer is prima, of het nu de kou of de regen is. Maar hem in “stijlvolle” kleren of kostuums aankleden, met accessoires die geschikter zijn voor ons mensen, is een manier waarop je hem vermenselijkt.

Andere manieren waarop je je hond vermenselijkt

Een hond knuffelen

Tegenwoordig zien we dit vaak. We vieren hun verjaardagen, compleet met een feest en grote taart. We kopen trendy kleding voor ze, ze slapen bij ons in bed en we praten zelfs tegen ze in babytaal.

Ze vermenselijken lijkt te voldoen aan de behoeften van de baas, maar niet aan de behoeften van het dier. Een hond of kat heeft dit soort gedrag niet nodig. We mogen niet vergeten dat het dieren zijn – heel aanhankelijk en onze liefde verdienend – maar ze hebben hun eigen karakter en het is niet goed om hen menselijke kwaliteiten toe te dichten.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.