Hoe je de baby voor moet stellen aan je huisdier

Hoe je de baby voor moet stellen aan je huisdier

Laatste update: 05 juni, 2018

Huisdieren dienen zich nooit verstoten te voelen als een nieuw lid van het gezin zich aanmeldt. Als dit wel gebeurt dan kunnen ze de neiging hebben om zich agressief te gedragen naar de pasgeboren baby. Daardoor kunnen er ongelukken of misverstanden plaatsvinden die voorkomen hadden kunnen worden.

Er zijn nog steeds veel mensen die hun huisdier wegdoen of er een ander thuis voor zoeken als er een baby op komst is. Ze zijn er blijkbaar niet van op de hoogte dat huisdieren geweldig gezelschap kunnen zijn voor jonge kinderen. En omdat de eerste indruk heel belangrijk is zullen we je vertellen hoe je de baby moet voorstellen aan je huisdier.

Je huisdier weet dat er een baby op komst is

Het eerste gegeven dat we onder ogen moeten zien is dat je huisdier weet dat er een baby op komst is. Honden weten zelfs dat een vrouw in verwachting is voordat ze dat zelf weet.

Dieren zijn heel oplettend en hebben een bijzonder reukzin die mensen niet bezitten. Zowel je hond als je kat weten dat je in verwachting bent. Ze ruiken hormonale veranderingen. Ook zien ze het lichaam van een zwangere vrouw geleidelijk veranderen.

Het is daarom eigenlijk niet noodzakelijk dat je de baby aan je huisdier voorstelt. Het weet al dat er een nieuwe persoon in huis zal komen. Wel is het een goed idee om bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen. Zorg dat de nieuwe woonsituatie goed werkt voor iedereen.

Baby voorstellen aan je hond

Veranderingen als de baby komt

De komst van een baby zet niet alleen het leven van zijn ouders op kop maar ook dat van de huisdieren. Dingen veranderen al voordat de baby geboren wordt. In de weken voorafgaand aan de geboorte zal je huisdier in huis waarschijnlijk altijd gezelschap hebben. Misschien zal hij zelfs een boel tijd krijgen om te wandelen en te spelen.

Vervolgens zal hij opeens urenlang alleen gelaten worden terwijl de rest van de familie in het ziekenhuis is. Dit soort veranderingen kan heel wat stress en gedragsproblemen veroorzaken zoals vernielzucht of veel blaffen.

Om ervoor te zorgen dat je huisdier zich niet eenzaam voelt is het wellicht een goed idee om een vriend of familielid te vragen om hem even op te zoeken. Als het een hond is moet iemand hem mee uit wandelen nemen en met hem spelen naast het gebruikelijke eten geven enzovoort.

Nog een beetje advies wat vaak gegeven wordt is om nieuwe huisregels in te voeren voordat de baby geboren is. Als je hond niet in een bepaalde kamer mag komen moet je hem dat een aantal weken van te voren leren. Daarmee zal de verandering geleidelijker zijn en gemakkelijker begrepen worden.

Voorzorgsmaatregelen als je de baby voorstelt aan je huisdier

Zelfs al weet je huisdier dat er een baby onderweg is, dan nog betekent het niet dat je zorgeloos kunt zijn tijdens zijn introductie. Honden en katten willen een gezinslid geen pijn doen, maar ongelukjes kunnen gebeuren en moeten voorkomen worden.

Om de introductie veilig te houden, bedenk het volgende:

  • Stel de baby voor op een rustig moment, zonder je huisdier opgewonden te maken. Als hij nerveus is kan een ongelukje gemakkelijker plaatsvinden.
  • Als je huisdier de baby niet wil ontmoeten moet je hem de ruimte geven. Hij weet al dat er een nieuw gezinslid is, je hoeft hem niet onder druk te zetten om dichterbij te komen.

Laat je huisdier zien dat hij nog steeds gewaardeerd wordt

Met alle aandacht en tijd die je aan de baby besteedt kan het zijn dat de tijd die je doorbrengt met je huisdier eronder lijdt. Dieren houden van dagelijkse gewoonten en verlangen naar onze aandacht.

Zelfs al eist de baby heel wat tijd op, toch moet je ervoor zorgen dat je huisdier niet verwaarloost. Speel met je kat zoals je eerder ook deed en maak de wandelingen met je hond niet te kort. Vraag hulp aan vrienden of familie die wat tijd over hebben.

Of het nu honden of katten zijn, voor alle huisdieren geldt hetzelfde advies: laat hen zich geliefd en gewaardeerd voelen. Als je hier niet in voorziet dan is het best mogelijk dat er gedragsproblemen zullen ontstaan. Hierdoor zal het dier trachten je aandacht te trekken. Het is beter om hem te geven wat hij nodig heeft voordat het een strijd wordt.

Kind speelt met de hond

Altijd onder begeleiding

Je huisdier kan heel lief zijn naar de nieuwkomer toe en hem welkom heten in huis (op zijn manier). Je moet er evenwel aan denken dat je altijd toezicht moet houden als ze tijd samen doorbrengen. Er kunnen ongelukjes of misverstanden tussen hen ontstaan die voorkomen hadden kunnen worden.

Katten willen vaak naast de baby slapen, en zitten er soms boven op of raken hem met hun staart. Hetzelfde kan gebeuren met honden die de baby willen benaderen. Ze kunnen hem krabben of hem binnen een paar seconden met kwijl besmeuren.

Zelfs als een kind groter wordt moet je altijd — voor de veiligheid van hun allebei —toezicht houden op hoe hij met je huisdier omgaat. Houd altijd een vluchtroute  open voor je huisdier voor het geval het hem allemaal te veel wordt. Zorg voor een rustige omgeving zodat hij niet van opwinding gaat springen of krabben.

Dieren weten wanneer iemand zwanger is en ze herkennen het nieuwe gezinslid al voordat het geboren wordt. Toch is het belangrijk om veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Houd huisdieren en de baby in de gaten om problemen te voorkomen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.