Logo image
Logo image

Beloningen voor honden: tips en overwegingen

5 minuten
Beloningen voor honden: tips en overwegingen
Laatste update: 04 december, 2018

We weten dat honden moeite doen om liefde te ontvangen, en dat ze veel van de dingen die ze doen alleen maar doen om een glimlach op ons gezicht te toveren en onze goedkeuring te krijgen. Soms willen we echter nog een tikkeltje verder gaan en hen nog meer motiveren. Hier moet dan wel een grote beloning tegenover staan. Wat zijn de beste beloningen voor honden?

Zijn er verschillende opties? Welke traktaties zijn gezonder voor honden?

In dit artikel geven we antwoord op al deze vragen.

Wanneer moet je bij honden gebruikmaken van beloningen?

Beloningen voor honden kunnen in veel situaties gebruikt worden. In de meeste gevallen gebruiken we ze alleen als we een hond iets willen leren, zoals het luisteren naar bepaalde commando’s. Als de hond het eenmaal heeft geleerd, geven we hem er geen beloning meer voor.

Er zijn echter nog veel meer situaties waarin het handig kan zijn om je harige vriend te belonen. We geven je even een paar voorbeelden van situaties waarin beloningen voor honden goed van pas komen:

Some figure
  • Hij doet iets dat je leuk vindt voordat je hierom hebt gevraagd. Zeg je doorgaans bijvoorbeeld dat hij van de bank af moet, zodat je zelf kunt gaan zitten? En gaat hij vervolgens een keer vanzelf van de bank af, zonder dat je erom moest vragen?
  • Wanneer hij in de verleiding wordt gebracht om zich slecht te gedragen, maar ervoor kiest dit niet te doen. Bijvoorbeeld wanneer hij naast de tafel zit en alleen maar naar je eten kijkt, zonder erom te vragen.
  • Wanneer je hem iets nieuws wilt leren, en hij het nog niet helemaal snapt, maar steeds meer in de buurt komt. Als je hem wilt leren liggen, kun je hem bijvoorbeeld een beloning geven wanneer hij in ieder geval al heeft geleerd om te gaan hurken.
  • Wanneer hij naar je toe komt in het park, of je hem nu hebt geroepen of niet. Je moet een hond altijd belonen als hij stopt met waar hij mee bezig is en naar je toe komt. Zelfs als je hem niet hebt geroepen, kun je hem een beloning geven omdat hij even bij je komt checken.
  • Gewoon zomaar! Omdat je een goede hond hebt die zich meestal goed gedraagt ​​en je hem wilt bedanken dat hij zo aanhankelijk, loyaal en geduldig met je is.

Wanneer moet je een hond belonen?

Zorg ervoor dat je alleen gedrag beloont waarvan je wilt dat je hond het herhaalt. Het is allesbehalve slim om een hond te belonen wanneer hij bijvoorbeeld blaft naar een andere hond of met zijn snuit in de vuilnisbak zit. Achterhaal welk gedrag je wilt dat je hond vertoont en richt je daarop.

Het moment waarop je de beloning geeft, is belangrijker dan de beloning die je geeft. Met een beloning laat je een hond weten dat hij op dat moment iets heeft gedaan dat je op prijs stelt, het is dus belangrijk om dit op het juiste moment te doen.

Wees er zeker van dat er bij je hond geen verwarring kan zijn over waar hij voor beloond wordt. Alleen dan kan hij het gedrag herhalen.

Je moet hem gelijk belonen nadat hij iets goed heeft gedaan. Als je een paar seconden wacht, zal het moeilijker voor hem zijn om de beloning met de juiste handeling te associëren.

Wat geen geschikte beloningen voor honden zijn

Beloningen voor honden moeten gezond zijn, geschikt zijn voor honden en waarde hebben voor de hond die ze krijgt. Dit geldt vooral wanneer je een hond iets nieuws leert.

Dat wil zeggen, als je een puppy wilt leren om te zitten, liggen of een pootje te geven, zal het een paar dagen duren voordat hij deze commando’s werkelijk onder de knie heeft. Dit houdt dan ook in dat je hem meerdere beloningen zult moeten geven.

Het mogen daarom geen ongezonde traktaties zijn, aangezien hij er veel van zal krijgen. Kies dus voor een traktatie waar een hond veel van kan eten zonder er dik of ziek van te worden.

Het moeten kleine beloningen zijn, maar ze moeten wel geschikt zijn voor elke hond. Je kunt een Maltezer niet een even groot stukje worst geven als een Belgische herder. Zo ook zijn de tanden van een puppy lang niet zo sterk als die van een volwassen of een bejaarde hond.

Het belangrijkste van alles is echter, dat je weet dat je hond de beloning leuk zal vinden. Je kunt hem niet belonen met iets dat hij niet leuk vindt, omdat het in zijn ogen geen prijs zal zijn als hij het niet wil. Hoe moeilijker de opdracht die je geeft, hoe beter de beloning moet zijn. Op die manier zal hij het de moeite waard vinden om je te gehoorzamen.

 Wat wel geschikte beloningen voor honden zijn

In de meeste gevallen zal iets te eten voldoen als een geschikte beloning. Zolang dit maar niet inhoudt dat je hem de rest van de dag minder te eten geeft. Beloningen horen iets extra’s te zijn, geen smeergeld. Het is niet de bedoeling dat je hond na zijn beloning honger moet lijden.

Some figure

De aard van de beloning zal afhangen van wat de hond leuk en lekker vindt, in de meeste gevallen zal dit echter iets zijn als:

  • hotdogs voor mensen
  • stukjes gezouten kaas
  • gekookte ham of bologna
  • industriële hondenkoekjes, verdeeld in kleine stukjes
  • paté of nat hondenvoer
  • hondenvoer van betere kwaliteit of een andere smaak dan hij normaal gesproken krijgt

Andere beloningen

Je kunt je hond ook belonen met iets anders dan voedsel. Beloon hem bijvoorbeeld eenvoudigweg door hem te aaien (iets dat we eigenlijk al bijna dagelijks doen), als je hond hier van houdt. Sommige honden zijn dol op speelgoed en beschouwen het als een beloning om er op te kauwen.

De sleutel tot het kiezen van de juiste beloning voor je hond, is om te weten wat je hond leuk vindt. Je kunt verschillende dingen proberen, om te zien hoe je hond erop reageert en daaruit te concluderen wat hij het leukst vindt. Op die manier kun je erachter komen welke beloningen het meest effectief zijn en vervolgens de gezondste uitkiezen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Galvão, J. A., Yamatogi, R. S., Souza Junior, L. C. T., Joaquim, J. F., Rodrigues, M. V., Baldini, E. D., & Nogueira Pinto, J. P. D. A. (2015). Quality and safety of pet treats: Assessment of the microbial safety and quality of pet treats. Journal of Food Processing and Preservation, 39(6), 1201-1205.
  • Chan, S. K., & Leung, D. Y. (2018). Dog and cat allergies: current state of diagnostic approaches and challenges. Allergy, Asthma & Immunology Research, 10(2), 97-105.
  • Dopierała, Marta & Andraszek, Katarzyna. (2019). THE MOST COMMON ALLERGIC DISEASES IN DOGS. Folia Pomeranae Universitatis Technologiae Stetinensis Agricultura, Alimentaria, Piscaria et Zootechnica. 348(49)1. 47-56. 10.21005/AAPZ2019.49.1.05.
  • Carrión, Pablo & Thompson, Larry. (2013). Pet Food. Food Safety Management: A Practical Guide for the Food Industry. 379-396. 10.1016/B978-0-12-381504-0.00015-9.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.