Op basis van leeftijd je hond dingen aanleren

Op basis van leeftijd je hond dingen aanleren

Laatste update: 07 juli, 2018

Mensen die een hond adopteren willen vaak al onmiddellijk dat het dier zindelijk is, komt wanneer hij geroepen wordt, niet aan de leiband trekt, een pootje geeft, enzovoort. Omdat ze geobsedeerd zijn door ‘goed gedrag’ kunnen ze de hond overdonderen door telkens iets nieuw te willen aanleren. Vaak denken ze dat je daar niet vroeg genoeg mee kan beginnen. De meeste dingen moet je echter op basis van leeftijd aanleren.
Het is in elk geval belangrijk om te weten dat een puppy met een klein kind vergeleken kan worden. Je kunt een kind ook niet leren om te praten voor hij of zij daar klaar voor is. Ook puppy’s moeten in hun eigen tempo en op het juiste moment zaken aanleren. Maar hoe kunnen we op basis van leeftijd weten wanneer dit precies is?

Bij Mijn dieren hebben we een gids samengesteld zodat je kunt weten wat je je hond in elke fase van het leven kan aanleren.

Gids om je hond te trainen op basis van leeftijd

Op basis van leeftijd: africhten

Laten we eens kijken naar wat je je hond kan leren op basis van leeftijd:

Pasgeboren puppy

Veel mensen denken dat je lang moet wachten voordat je je hond mag beginnen te trainen, maar dat klopt niet. In feite is de puppyperiode de beste tijd om bepaalde dingen aan te leren. Uiteraard leren we de hond dan nog niet om een pootje te geven, maar er zijn wel veel andere belangrijke zaken die wel reeds overwogen kunnen worden.

Deze kleine maar belangrijke raken zullen het gemakkelijk maken om met een hond samen te leven. Bovendien zal je je pasgeboren puppy beetje bij beetje aanleren om te gehoorzamen en de wereld te leren kennen. Deze lessen kunnen onder andere zijn: steeds op dezelfde plaats zijn behoefte doen, alleen thuisblijven zonder dingen kapot te maken, niet bijten en de bezittingen van andere mensen respecteren.

Rond drie maanden

Dit is de aanbevolen leeftijd om naar buiten te gaan wandelen. Hiervoor is het handig dat de hond reeds gehoorzaamt en komt wanneer je roept. Maar de hond moet ook leren om kalm naast je te lopen, dus niet voor of achter je.

Bovendien zal het helpen als de hond er al gewend is om een leiband te dragen voordat je met hem de straat opgaat. Wanneer ze dit niet gewend zijn dan zullen ze waarschijnlijk proberen om de riem af te krijgen. Vaak zullen ze dus niet mee willen wandelen. Nog erger is het risico dat ze zichzelf losmaken en verongelukken. Maar hoe leer je het dier deze dingen aan?

Begin thuis. Doe de riem om, ook al ben je niet van plan om naar buiten te gaan. Bij jonge honden wordt het aangeraden om hen een harnas te laten dragen zodat ze hun hals niet verwonden door te hevig te trekken. Je kunt dus thuis de riem al omdoen zodat de hond hieraan kan wennen. Dan zal het geen probleem zijn wanneer je daadwerkelijk samen naar buiten gaat.

Tussen zes en acht maanden

Rond deze leeftijd zijn de hersenen reeds goed ontwikkeld. De hond kan dus bijna elke instructie begrijpen. Dit is het ideale moment om je hond alle dingen aan te leren waarvan je wilt dat hij ze moet kunnen. Je kunt bijvoorbeeld leren om een pootje te geven, om te gaan liggen of om rechtop te staan. Je kan ook leren om iets te gaan halen, iets los te laten of eender wat je maar kan bedenken. Dit is allemaal mogelijk. Het enige dat je echter nodig zal hebben is veel geduld en positieve bekrachtiging.

Enkele trainingstips

Net zoals bij alles wat betreft leren, kent het proces om een hond te trainen allerlei stappen en een bepaalde werkwijze die je moet volgen.

Op basis van leeftijd: puppy
  • Gebruik altijd positieve bekrachtiging. Je zal altijd het tegenovergestelde bereiken van wat je wilt als je niet voldoende geduld kunt opbrengen en tegen de hond gaat schreeuwen. Alles zal bereikt moeten worden dankzij liefde, volharding en affectie. En natuurlijk zal je ook in een beloning moeten voorzien!
  • Train je hond niet te lang achter elkaar. Honden hebben moeite om zich gedurende een lange tijd te focussen. Daarom is het beter om verschillende trainingssessies in te plannen. Kies voor enkele minuten of een kwartier in plaats van een volledig uur.
  • Probeer om positief te zijn. Weet dat het jouw fout is als je hond iets niet leert. Het is niet de fout van de hond. Er moet iets zijn dat je niet helemaal goed doet. Probeer te ontdekken wat het is. Waarschijnlijk zal je daarvoor moeten leren om als een hond te denken. Plaats jezelf in de positie van het dier en denk in zijn plaats. Je zal waarschijnlijk tot het inzicht komen dat je harige kameraad behoefte heeft aan iets dat je hem niet geeft.

Probeer in elk geval om je hond gedurende elke fase van het leven in het juiste tempo te trainen. Loop niet te ver op de zaken vooruit, maar probeer om ook niet achterop te raken. Elke les heeft een ideaal moment en je moet dus op basis van leeftijd beslissen wanneer je iets aanleert. En uiteraard zal je niets bereiken door te vloeken en te schreeuwen. Je zal een grote dosis liefde, geduld, volharding en genegenheid aan de dag moeten leggen. Deze eigenschappen zullen samen met positieve bekrachtiging ervoor zorgen dat je alles bereikt met je hond dat je maar wilt. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.