6 tekenen van angst bij honden: wat doe je eraan?

6 tekenen van angst bij honden: wat doe je eraan?

Laatste update: 25 december, 2018

Angst is een noodzakelijke en essentiële emotie om te overleven. Alle zoogdieren en vele andere dieren hebben het vermogen om angst te voelen. Elk dier toont op zijn eigen manier angst, en het is belangrijk om de signalen van angst bij honden te herkennen. Op deze manier kunnen we beter met hen meeleven.

Angst bij honden: hoe werkt het?

Angst is een emotie, net als vreugde, verdriet of nervositeit. Dit soort emoties zijn onvrijwillig. Dus we kunnen niet simpelweg kiezen of we ze willen voelen of niet.

Het is hetzelfde bij onze honden en omdat angst een onvrijwillige emotie is, heeft het geen enkele zin om een angstige hond te bestraffen. Er zijn echter dingen die we kunnen doen die het angstniveau van onze honden kunnen verlagen of juist verhogen.

Als een hond bang is, kunnen onze acties hem troosten of juist de angst die de hond voelt verhogen. Onze acties zullen echter de emotie zelf niet versterken. Want zoals we al zeiden is angst een onvrijwillige emotie.

Daarnaast zijn de manieren waarop de hond zijn angst uit ook niet vrijwillig. Een angstige hond kan het bijvoorbeeld niet helpen dat hij laat zien dat hij bang is.

Bange hond

Een hond kan bijvoorbeeld ook bang zijn voor onweer. Ook dan heeft het geen nut om hem te bestraffen want zijn gedrag is geen keuze. Wij als eigenaren hebben de keus om de hond te troosten en hem minder bang te maken, of om het nog erger te maken.

Wat we ook doen, bij het volgende onweer zal de hond waarschijnlijk weer bang worden – maar als we het de vorige keer slecht hebben aangepakt zal de hond nu waarschijnlijk niet bij ons komen voor troost. Het is belangrijk dat we bedenken dat de hond geen controle heeft over zijn gevoelens.

Angst bij honden

Honden kunnen net als andere dieren bang zijn voor verschillende dingen. Statistisch gezien is meer dan de helft van de honden bang voor harde geluiden. Van deze harde geluiden komen angst voor onweer, vuurwerk en geluiden die lijken op geweervuur het vaakst voor.

Een hond hoeft niet mishandeld te zijn om angst te voelen. Er zijn verlaten honden die mentaal heel snel herstellen, maar er zijn ook gevoelige honden die nooit mishandeld zijn en toch bang zijn voor verschillende dingen.

Honden, mensen en zoogdieren hebben in feite zeer vergelijkbare zenuwstelsels. Het zenuwstelsel is verantwoordelijk voor de verbinding tussen de hersenen en de rest van het lichaam.

Dit betekent dat honden angst op bijna dezelfde manier ervaren als mensen. Dus gebaseerd op onze eigen ervaringen met angst, kunnen we empathie opbrengen voor hoe honden en andere dieren zich in dit soort gevallen voelen.

Tekenen van angst bij honden

  • Hijgen en kwijlen. Het is heel normaal voor honden om te hijgen als ze bang zijn – en daardoor produceren ze meer speeksel en kwijlen ze meer.
  • Vergrote pupillen. Dit is niet iets dat we vaak checken bij onze honden, maar het is bewezen dat honden die bang zijn vergrote pupillen hebben.
  • Trillen. Veel honden trillen als ze bang zijn. Sommigen beginnen al te trillen als ze een heel klein beetje bang zijn, anderen trillen pas als de angst veel erger is.
  • Rusteloos bewegen of bewegingsloos. Sommige honden kunnen niet stil blijven zitten als ze bang zijn. Anderen daarentegen zijn verstijfd van schrik. Hoewel deze tekenen elkaar lijken tegen te spreken, zijn het allebei tekenen van angst bij honden.
  • Staart tussen de poten. Wellicht het meest herkenbare teken van angst bij honden is de staart tussen de poten. Onthoud wel dat sommige rassen staarten hebben die niet naar beneden kunnen, zoals de shiba inu en de pug.
  • Poepen en plassen, overmatig of helemaal niet. Het is normaal bij angstige honden dat ze zichzelf niet onder controle hebben en poepen of plassen waar ze ook maar zijn. Dus ook gewoon in huis. Sommige honden bevinden zich aan het andere einde van het spectrum en kunnen juist helemaal niet plassen of poepen als ze bang zijn.
Angstige hond

Troost bange honden

Het eerste dat we moeten benadrukken is dat we onze honden niet moeten bestraffen als ze bang zijn. Noch moeten we iets doen dat het erger maakt. We kunnen hen veel beter troosten.

Op die manier helpen we ze door de situatie heen. Om te begrijpen wat ze nodig hebben als ze bang zijn, moeten we onze honden goed kennen.

Sommige honden zijn het liefst alleen. Deze honden houden er niet van om geknuffeld te worden. Andere honden willen juist wel graag getroost worden en zoeken dat bij hun baasjes. En ze zullen je blijven lastigvallen tot ze krijgen wat ze willen.

Er zijn veel honden die fysieke troost zoeken bij hun baasjes. Dat doen ze vooral als ze zich angstig beginnen te voelen. Maar dit helpt hen niet per se. Ze zoeken fysieke nabijheid, maar wellicht worden ze juist overmand door het contact.

Hoe dan ook moeten honden thuis een veilige plek hebben. Dit is een plek waar ze zich fijn voelen. Met een veilige plek bedoelen we een plek die rustig en kalm is. En hij moet er gemakkelijk kunnen komen.

Tot slot is het aan de eigenaar om als een bron van kalmte te fungeren. Als je op een overdreven manier troost probeert te bieden dan help je de hond daar niet mee.

Zorg voor een rustige lichaamstaal en een rustig en zelfverzekerd stemgeluid. Dit is de beste remedie voor angst bij honden. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.