Het dier dat het minst slaapt
Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García
Mensen hebben om gezond te zijn acht uur slaap nodig. In de dierenwereld is slapen echter een behoefte die ongelooflijke extremen kan bereiken, maar wat is nou precies het dier dat het minst slaapt?
Welk dier slaapt het minst?
Olifant
Deze gigantische zoogdieren – weergegeven in de afbeelding hierboven – staan bovenaan de lijst met dieren die het minst slapen. Een groep biologen onderzocht een kudde Zuid-Afrikaanse olifanten om te bepalen hoeveel tijd ze sliepen.
Nadat ze constant waren gecontroleerd, bleek dat olifanten gemiddeld twee uur per dag slapen, gedurende verschillende perioden gedurende de dag. Hun grote omvang vereist dat ze het grootste deel van de dag op zoek naar voedsel doorbrengen. Olifanten moeten ongeveer 300 kilo voedsel per dag eten, waardoor ze heel weinig tijd hebben om uit te rusten.
In tegenstelling tot mensen hebben deze zoogdieren bijna geen REM-slaapfase, wat nodig is om ons geheugen te ontwikkelen. De studie laat zien dat ze nauwelijks 5-10 seconden in de REM-fase doorbrengen. Dit betekent niet dat ze niet rusten. Zelfs wanneer ze met hun ogen open staan, hebben ze tijd om te ontspannen.
Het onderzoek is uitgevoerd onder wilde dieren die constant op zoek zijn naar voedsel en water en zichzelf tegen roofdieren beschermen. Olifanten in gevangenschap slapen maximaal vier uur per dag, omdat ze geen van deze ongemakken te maken krijgen.
Dier dat het minst slaapt: giraf
Een giraf is een ander dier dat heel weinig slaapt. Ze spenderen slechts twee uur per dag aan slaap gedurende korte perioden gedurende de dag. Over het algemeen slapen ze zeven minuten terwijl ze staan, maar af en toe krijgen ze even een diepe slaap. Het is echter zeer zeldzaam om een giraffe te zien slapen.
Paarden, ezels en impala’s
De poten van deze dieren zijn gemaakt om ze te ondersteunen terwijl ze staand slapen. Ze slapen in totaal maximaal drie uur per dag gedurende perioden van zeven minuten. Hoewel ze maar even nodig hebben om te slapen, gaan ze meestal liggen om goed te slapen.
Deze dieren slapen om de beurt als ze in een groep zitten. Op die manier blijven anderen alert, terwijl sommige slapen. Die paar uur slaap geeft hen de energie die ze voor de rest van de dag nodig hebben.
Hun slaappatroon verandert niet, zelfs niet wanneer deze dieren gedomesticeerd zijn. Wat impala’s betreft, de mannetjes gaan bijna nooit slapen, omdat ze over de veiligheid van de kudde waken.
Dier dat het minst slaapt: haai
Haaien en andere grote vissen moeten constant in beweging zijn om zuurstof te kunnen ademen. Ze halen zuurstof uit het water dat door hun mond stroomt en via de kieuwen weer verlaat.
Deze behoefte zorgt ervoor dat ze niet slapen, maar dat betekent niet dat ze niet rusten, omdat ze wel perioden van lethargie hebben. Experts zeggen dat haaien onderwatergrotten gebruiken om uit te rusten en zuurstof te krijgen, maar dit is zelden waargenomen.
Walvissen en dolfijnen
In werkelijkheid slapen zowel walvissen als dolfijnen, maar op een compleet andere manier dan mensen, vooral omdat ze hun ogen niet sluiten. Walvisachtigen moeten voortdurend in beweging zijn om aan de oppervlakte te komen en te ademen. Ze zijn in staat om één hersenhelft te ontkoppelen terwijl ze de ander actief houden. Dit is hoe ze erin slagen om te rusten.
De nakomelingen van deze dieren hebben lange slaapfasen. Ze blijven naast hun moeders en worden door hen meegetrokken.
Schapen, geiten en koeien
Schapen en runderen slapen gemiddeld vier uur per dag, over korte perioden verdeeld. De rest van de dag wordt doorgebracht met het zoeken naar voedsel en het verteren ervan, wat bijna acht uur kost. Net als paarden en ezels slapen ze om beurten als ze in groepen zijn.
Mier
Dit insect doet meerdere keren per dag dutjes van een minuut, voor een totaal van 4-5 uur. De koningin rust twee keer zoveel, namelijk tot 9 uur per dag.
De dieren die het langst slapen, zijn degenen die in beweging moeten blijven om in leven te blijven. Of ze nu moeten ontsnappen aan bedreiging, om te ademen of te eten, de eerder genoemde dieren zijn degenen die minder lang slapen. Dat betekent niet dat ze niet rusten. Ze doen het alleen anders.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.