Waarom wil mijn hond niet in zijn mand slapen?

De meestvoorkomende verklaring waarom je hond de nacht liever bij jou doorbrengt, is als je hem dat hebt toegestaan vanaf het moment dat hij een puppy was. Dus nu voelt hij zich beschermd, wat een natuurlijk instinct is bij honden en roedeldieren.
Waarom wil mijn hond niet in zijn mand slapen?

Laatste update: 09 mei, 2019

Je wordt wakker en voelt iets op je voeten, een enigszins irritant gewicht. Het is je hond! Hij heeft het weer gedaan. Hij is bij je in bed gekropen om bij je te slapen, ook al heb je een gezellige, comfortabele mand voor hem gekocht. Waarom wil je hond niet in zijn eigen mand slapen?

Je begrijpt het niet. Laten we eens een paar redenen en mogelijke oplossingen voor dit probleem bekijken.

Waarom wil mijn hond niet in zijn mand slapen?

Een van de belangrijkste redenen waarom je hond misschien niet in zijn mand wil slapen, is als je laks met hem bent geweest zonder het te weten. Het is begrijpelijk dat je de hele tijd bij je nieuwe pup wilt zijn. Als gevolg hiervan laat je hem overal in het huis toe, inclusief in je bed.

Afhankelijkheid is een natuurlijk gedrag bij honden en nog meer wanneer ze nog steeds pups zijn. Vergeet niet dat honden roedeldieren zijn en duizenden jaren geleden toen ze in het wild leefden, sliepen ze in een groep om zichzelf te beschermen tegen de kou en externe gevaren.

Nu, in moderne tijden, als huisdier, hebben ze nog steeds dit overlevingsinstinct dat ze drijft om naar bescherming te zoeken. Naar wie anders zouden ze toe kunnen gaan dan naar hun eigenaren?

We willen duidelijk maken dat het voor een van jullie beiden niet noodzakelijkerwijs schadelijk is als je hond bij je slaapt, dus het is aan jou om hierover te beslissen.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn hond in zijn mand wil slapen?

vrouw en hond slapen in bed

Als je niet blij bent met het feit dat je hond bij je in bed slaapt, dan zijn hier enkele tips die je kunt volgen.

Kies een veilige plaats

Kijk waar de mand van je hond nu staat. Een van de redenen waarom hij in je bed zou willen slapen, zou kunnen zijn dat hij zich op een plek bevindt waar er veel lawaai is of waar hij zich niet veilig voelt. Als je denkt dat dit de reden is, verplaats dan de mand. Als je hond snel bang is, kun je hem in je eigen kamer zetten.

Het is het beste om te zoeken naar een rustige plek tegen de muur. Als je het bed midden in een kamer neer zet, dan kan je hond de hele tijd in de surveillance-modus gaan. Hij denkt dan misschien dat er een dreiging achter hem op de loer ligt. Houd er bij het kiezen van de ideale plaats ook rekening mee dat temperatuur een belangrijke factor is.

Beweging

Je hond heeft voldoende beweging nodig om snel in slaap te vallen. Zo niet, dan zal hij in rondjes gaan rennen en bij je in bed komen om een beetje uitstel van zijn slapeloosheid te vinden. Als hij echter moe is, dan zal hij waarschijnlijk in zijn mand gaan liggen en meteen in slaap vallen.

Dieet

hond zit met bazinnetje op bed

Laat in de avond eten kan ervoor zorgen dat een hond niet goed slaapt, dus zal hij op zoek gaan naar een comfortabelere plek dan zijn eigen mand: jouw bed. Onthoud dat de spijsvertering van de hond veel langzamer werkt dan de onze, dus probeer hem ‘s middags zijn laatste maaltijd te geven, of tenminste twee uur voordat hij gaat slapen.

Wees sterk

Als je denkt dat je hond niet in zijn mand wil slapen, omdat je zijn hele leven te laks met hem bent geweest, dan is het tijd om iets te veranderen…zolang je zelf maar wilt dat hij niet meer in je bed slaapt. Als je hem niet langer op bed laat, dan is het normaal dat hij zeurt of blaft, maar wees standvastig.

Praat op een vriendelijke maar duidelijke toon en verwacht niet dat dit plotsklaps zal veranderen. Het is onnodig om te zeggen dat hem leren om zijn gedrag te veranderen, geduld en liefde kost. Positieve versterking geeft de beste resultaten, schreeuwen en slaan zijn niet acceptabel.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ros Cuéllar, E. (2020). Alternancia de mirada en perros de intervenciones asistidas con animales: una comparación entre perros adiestrados con el método de refuerzo positivo y perros adiestrados con el método cognitivo emocional (Master’s thesis, Universidad Internacional de Andalucía).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.