Een paar interessante weetjes over olifanten

· 4 april 2019
Deze zoogdieren kunnen zestien uur achter elkaar eten en zijn in staat om 220 kilo voedsel per dag naar binnen te werken. Dit is echter niet zo verrassend als je bedenkt dat ze zelf zeven ton wegen.

Hoewel de olifant een zeer groot dier is, is hij erg zachtaardig en probeert hij mensen niet bang te maken. De meeste mensen weten dat deze dieren tam en benaderbaar zijn, en daarom zijn het ook erg populaire dieren. Lees verder om enkele interessante weetjes over olifanten te weten te komen.

Een paar interessante weetjes over olifanten

Hun oren

Wist je dat olifanten hun oren gebruiken om hun lichaamstemperatuur te reguleren? Omdat ze zo’n trage stofwisseling hebben en ze enorm groot zijn, is het moeilijk voor ze om hun lichaam koel te houden, vooral omdat ze in erg warme klimaten leven. Dus gebruiken ze hun oren om zichzelf koel te houden.

Afrikaanse olifanten gebruiken hun oren ook als een bedreiging. De oren van Afrikaanse olifanten zijn groter dan die van andere olifanten, bovendien kunnen ze ze gemakkelijk heen en weer bewegen, om zo potentiële roofdieren weg te jagen.

Hun oren zijn uniek

De oren van elke olifant zijn weer anders. Geen twee olifanten zullen dezelfde oren hebben. Ze hebben namelijk verschillende markeringen op hun oren, vergelijkbaar met de vingerafdrukken van mensen.

Ze verplaatsen zich altijd in kuddes

Je zult een olifant zelden of nooit alleen zien. Ze leven, lopen, emigreren en eten in kuddes. Baby-olifantjes worden zelfs door de kudde omringd om hen te beschermen. Als de moeder van het olifantje sterft, staan de andere leden van de kudde gelijk klaar om voor het diertje te zorgen.

Ze slapen rechtopstaand

Volwassen olifanten slapen rechtopstaand. Dit is een manier om zichzelf te beschermen tegen roofdieren. Het duurt veel te lang voor hen om op te staan. Als ze liggend zouden slapen, zouden ze dus al kunnen worden verslonden voordat ze überhaupt overeind zijn gekomen.

Wanneer baby-olifanten slapen, worden ze echter altijd omringd door volwassenen.

Ze baden in modder

Hoewel je misschien veel documentaires, foto’s en beelden hebt gezien van olifanten die in rivieren en meren zwommen, baden ze ook vaak in modder. Dit komt omdat modder koeler is en parasieten helpt verwijderen.

Hun gewicht

De Afrikaanse olifant is de grootste bekende pachyderm en kan een lichaamsgewicht van zeven ton bereiken. Kun je je voorstellen hoe het zou zijn om oog in oog met zo’n groot dier te staan? Er is zelfs één geval bekend van een olifant met een gewicht van elf ton.

Verdeelde kuddes

Wanneer een mannetjesolifant een leeftijd van 12 jaar bereikt, verlaat hij de kudde. Dit betekent dat olifantenkuddes alleen bestaan uit vrouwtjes en jongen. De mannetjes kunnen elkaar in paren of groepen van drie ontmoeten en vechten om een ​​vrouwtje te winnen.

Constant eten

Als het je verbaast om te weten dat een koala 22 uur slaapt, wat zou je er dan van vinden als je erachter kwam dat een olifant wel zestien uur achter elkaar kan eten? Moederolifanten hoeven hun jongen echt niet te vertellen dat ze ‘groenten’ moeten eten om groot en sterk te worden. Er wordt zelfs geschat dat een olifant gemiddeld 220 kilo voedsel per dag kan eten!

Olifant die van een boom eet

Hun geluid

Nee, olifanten zijn niet stom. Ze maken namelijk een geluid dat lijkt op dat van een trompet.

Hun slurf

Waarschijnlijk weet je al dat olifanten hun slurf voornamelijk gebruiken om water te drinken. Dit is echter niet het enige nut dat hun slurf heeft. Ze gebruiken het ook om over hun ogen en oren te krabben en om er dingen mee vast te pakken en weg te gooien.

Dwergolifant

Ze zeggen dat dieren voortdurend in ontwikkeling zijn. We weten niet of dat waar is of niet, maar er zijn wel aanwijzingen die erop wijzen dat er ooit een olifant bestond die zo groot was als een varken. Dit bewijs dateert uit de prehistorie.

Leeftijd

Een olifant kan zo’n 70 jaar oud worden, maar de oudste olifant die ooit geregistreerd is een leeftijd van 82 jaar oud.

Zwangerschap

De zwangerschap van een olifant duur maar liefst 22 maanden, de langste draagtijd van alle dieren op aarde!

Voedsel

Veel mensen vragen zich misschien af ​​wat olifanten eten. Hun dieet is gebaseerd op grassen en boomschors. Hopelijk heb je, na het lezen van deze interessante en enigszins merkwaardige weetjes over olifanten, enige sympathie voor deze fantastische dieren ontwikkeld.