De wilde tijger: de comeback van de eeuw
De wilde tijger is een beschermde diersoort die in de bossen tussen Rusland en Vietnam woont. Een paar jaar terug was het aantal wilde tijgers flink gedaald. Inmiddels is er echter uitstekend nieuws: de wilde tijger begint zijn comeback te maken.
Hoe komt het dat het aantal wilde tijgers in de afgelopen paar jaar weer is toegenomen? Dit is te danken aan de samenwerking tussen NGO’s en verschillende overheden.
Waarom is het aantal wilde tijgers toegenomen?
Sinds enkele jaren doen natuurbeschermers hun best om de wilde tijger in leven te houden, het is namelijk een zeer bijzonder dier op het oostelijk halfrond.
De populatiegroei van de wilde tijger kan te danken zijn aan censusverbetering in India, Nepal en andere landen. Volgens het WNF is het echter ook te danken aan de uitbreiding van conserveringssystemen voor deze soort.
Marco Lambertini, algemeen directeur van het WNF, zei ooit dat het aantal wilde tijgers voor het eerst in 30 jaar was gedaald. De nauwe samenwerking tussen overheden, NGO’s en lokale gemeenschappen was dus meer dan nodig om ervoor te zorgen dat dit dier niet zou uitsterven.
Natuurlijk wisten ze dit resultaat niet in één dag te bereiken. In plaats daarvan was het een kwestie van een continue samenwerking gedurende meerdere jaren. Inmiddels kunnen we echter opmerkelijk resultaat zien.
Wat is het resultaat?
Er leek geen hoop meer te zijn voor de wilde tijger toen de populatie in 2010 voor het laatst geteld werd en uitkwam op slechts 3.200 tijgers. Gelukkig besloten echter meerdere mensen om actie te ondernemen om deze prachtige diersoort in leven te houden.
Toen de populatie in 2016 opnieuw werd geteld, was het aantal gestegen tot 3.890. Dit is een aanzienlijke toename in ongeveer zes jaar, aangezien het aantal tot dan toe niets anders deed dan afnemen.
De telling werd op maandag publiekelijk gemaakt voor de premier van India, Narendra Modi, die de derde Azië-ministersconferentie over het behoud van tijgers bijwoonde en inwijdde. Deze bijeenkomst, waarbij de wilde tijger een essentiële rol speelde, vond plaats op dinsdag 12 april 2016.
Wat is het doel van de conferentie over het behoud van de wilde tijger?
In 2010 werden er stappen ondernomen om deze soort te behouden door een proces te creëren dat bestond uit het instellen van een doel met de naam “TX2”. Het doel was om gedurende een periode van 12 jaar de wilde tijgerpopulatie te verdubbelen in alle gebieden waar ze leefden. Of, met andere woorden, rond 2022.
Als onderdeel van dit proces, werd ongeveer drie jaar later de ministerconferentie over het behoud van tijgers in Azië opgericht. Tijdens de conferentie zouden verschillende leiders uit Azië bijeenkomen om een overeenstemming te bereiken over het maken van verbeteringen en het bereiken van het doel “TX2.”
Het lijkt er echter op dat dit een zeer speciale conferentie zal zijn. Dit komt omdat de aanvoerder van het initiatief, Michael Baltzer van het WNF, heeft verklaard dat als ze het doel “Tx2” willen bereiken, ze een ambitieus, sterk plan moeten bedenken.
Dit plan moet er niet alleen in slagen om de achteruitgang te stoppen, maar ook de daling in het aantal wilde tijgers. Bovendien moet het ervoor zorgen dat deze dieren een veilige plek krijgen om te leven.
Waarom werd de wilde tijger met uitsterven bedreigd?
De wilde tijger verdwijnt om twee redenen: stroperij en het verlies van zijn leefgebied. In Zuidoost-Azië kan dit ook te wijten zijn aan een gebrek aan overheidsinspanningen om de wilde tijger te redden.
Zoals zoveel andere dieren, loopt de wilde tijger niet weg van de schade veroorzaakt door mensen. Hij lijdt ofwel direct door de jacht, of indirect, door klimaatverandering.
Volgens recente rapporten heben stropers tussen 2010 en 2014, 1590 wilde tijgers van hun leven beroofd. Helaas heeft dit flink bijgedragen tot de enorme populatiedaling van deze soort.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.