De vissende kat, met uitsterven bedreigd

· 8 maart 2019
Deze katachtigen worden met uitsterven bedreigd door de vernietiging van hun leefgebied, maar ook door stroperij en ongedifferentieerde visserij, waardoor ze zonder hun belangrijkste voedselbron komen te blijven.

Heb je altijd gedacht dat katten niet van water houden? Nou, vandaag zul je meer te weten komen over de vissende kat. Zoals hun naam al aangeeft, voeden deze dieren zich hoofdzakelijk met vis. De Prionailurus viverrinus leeft in Zuidoost-Azië en ze worden met uitsterven bedreigd, voornamelijk door de vernietiging van hun leefomgeving.

Landen waar de vissende kat leeft

Deze kleine katachtige komt voor in verschillende gebieden in India, maar vooral in het noordoostelijke gebied. Ze leven ook in de uitlopers van de Himalaya in Nepal. Ook leven ze ook in de Indusvallei van Pakistan.

Andere plaatsen waar de vissende kat leeft zijn:

  • Bangladesh
  • Sri Lanka
  • Sumatra en Java (Indonesië)
  • Bhutan
  • Maleisië
  • Thailand
  • Vietnam
  • Cambodja
  • Myanmar
  • China

Deze dieren komen meestal voor in vochtige gebieden zoals moerassen, meren, getijdenstromen en mangroves, en tot op een hoogte van 1.500 meter.

De vissende kat is een kleine kat die in Zuid- en Zuidoost-Azië leeft. Dit dier is met uitsterven bedreigd door de vernietiging van de moeraslanden waarin ze leven.

De vissende kat in zijn leefgebied

Lichamelijke kenmerken

Een aantal mensen associëren het patroon op de poten van de vissende kat met hun aanpassing aan hun leefgebied. Hun gedeeltelijk gevliesde poten zijn echter niet beter ontwikkeld dan die van andere katachtigen.

Andere lichamelijke kenmerken van de vissende kat zijn:

  • Gewicht: tussen de 6 en 16 kg
  • Grootte: tussen de 66 en 86 cm tussen hun hoofd en lichaam, en vrouwtjes zijn kleiner dan mannetjes
  • Lichaam: lang en robuust
  • Poten: relatief kort
  • Staart: dik en kort (ongeveer 30 cm), met halve ringen rondom
  • Hoofd: breed
  • Snuit: lang
  • Vacht: dubbele laag met een olijfgrijze kleur, met donkere strepen over de nek en gezicht, en bruine vlekken op het lichaam

Voedsel en voortplanting

De vissende kat is een solitair nachtdier dat niet alleen vis vangt vanaf de kustlijn. Ze zijn ook in staat om in het water te raken en te zwemmen, en zelfs te duiken om hun prooi te vangen.

Vissen zijn ook niet hun enige voedselbron. Ze eten ook:

  • kikkers
  • schaaldieren
  • slangen
  • vogels
  • knaagdieren

Deskundigen denken dat Prionailurus viverrinus net als huiskatten zich het hele jaar door kan voortplanten. Het hoogste aantal geboorten ooit geregistreerd – in ieder geval in het noordoosten van India – vinden plaats in maart en mei.

De draagtijd van de vissende kat duurt ongeveer 63 dagen. Ze kunnen tot vier jongen krijgen en ze zogen die jongen zes maanden lang. Rond de leeftijd van 10 maanden oud zijn de jonge welpen volwassen genoeg om voor zichzelf te zorgen.

Vissende kat bij het water

Een bedreigde katachtige

De vissende kat heeft een levensverwachting van 12 jaar en is met uitsterven bedreigd, ondanks het feit dat veel landen ze onder bescherming hebben geplaatst.

Dit dier staat ook op de rode lijst van de International Union for the Conservation of Nature (IUCN). Daarnaast staat het in bijlage II van de Convention on International Trade in Endangered Species (CITES) en moet u een vergunning hebben om dit dier internationaal te vervoeren.

De belangrijkste bedreigingen voor deze katachtige zijn: