Logo image
Logo image

Zomerinfecties: waar kan je hond last van krijgen?

4 minuten
Door de hoge temperaturen zijn de meestvoorkomende zomerziekten bij honden otitis, huidziekten en maag- en darmklachten.
Zomerinfecties: waar kan je hond last van krijgen?
Francisco María García

Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García

Laatste update: 21 december, 2022

De warmere dagen zijn perfect voor het genieten van activiteiten buitenshuis of op vakantie gaan met je hond. De hoge temperaturen betekenen echter ook dat je beter moet letten op de gezondheid en hygiëne van je hond, om mogelijke zomerinfecties te voorkomen.

Wat zijn de meestvoorkomende zomerinfecties die je hond kan krijgen?

Als de zomer eraan komt, passen veel baasjes de routine van de hond aan zodat ze veel buiten kunnen zijn. Het maken van reisjes, wandelingen, genieten van de zon aan het strand of bij een zwembad of lekker in het gras spelen zijn allemaal dingen die je in de zomer kan doen.

Deze uitjes zijn allemaal dingen die je hond heerlijk zal vinden, vooral als hij nieuwe plekken zal ontdekken samen met jou. Als je één van deze activiteiten wilt doen met je hond, zal je echter wel voorzorgsmaatregelen moeten nemen. Alle leuke dingen die je tijdens de zomermaanden wilt doen, zouden schadelijk kunnen zijn voor je hond. 

Het is gezond voor je hond om veel buiten te zijn, maar het stelt je hond wel bloot aan allerlei soorten ziektekiemen. Daarom zou het kunnen dat je hond aan meerdere gezondheidsproblemen kan komen te lijden tijdens de warmere maanden van het jaar.

Hieronder kun je kijken welke zomerinfecties jouw hond kan krijgen, en leren hoe je ze kunt voorkomen. Het is echter altijd het beste om met je dierenarts te overleggen als je een verandering in het gedrag van je hond opmerkt.

Oorontsteking

Oorontsteking komt tijdens de zomer veel voor bij honden. De meeste baasjes wassen hun hond vaker tijdens de zomermaanden, omdat ze vaker buiten zijn, en dus ook sneller vuil worden. Bovendien brengen veel honden ook veel tijd door in de zee of zwembaden.

Some figure

Al deze activiteiten zorgen ervoor dat vocht zich ophoopt in de oren van de hond, waardoor bacteriën, schimmels en gist kunnen groeien en vermeerderen.

Deze micro-organismen zorgen ervoor dat de oren van je hond opzwellen en de buitenste en binnenste gedeelten van het gehoorkanaal opzwellen, daarom komen oorontstekingen veel vaker voor tijdens de zomer.

Om deze zomerinfectie te voorkomen, moet je de oren van je hond goed afdrogen vlak na het zwemmen. Gebruik hiervoor een droog doekje. Het is ook een goed idee om de oren van je hond om de twee à drie dagen na te kijken om eventuele symptomen te ontdekken. Ook kun je de oren van je hond om de twee weken schoonmaken.

Huidproblemen

De huid van je hond is heel gevoelig, en tijdens de zomer wordt hij blootgesteld aan vele risico’s. Onder deze factoren zijn de intensiteit van de zonnestralen, ectoparasieten, zout zeewater en chemische stoffen in zwembaden.

Some figure

Al deze factoren kunnen brandwonden, uitslag, zwellingen en huidinfecties veroorzaken bij je hond. Hier zijn een aantal maatregelen die je kunt treffen om te voorkomen dat zomerinfecties de gezondheid van je hond aantasten.

Breng zonnebrand aan

Overmatige blootstelling aan zonlicht is zeer gevaarlijk voor zowel mensen als honden. Naast het veroorzaken van brandwonden verhoogt het ook de kans op huidkanker. Gebruik daarom dagelijks een zonnebrandcrème om je hond in de zomer te beschermen.

Je kunt echter geen zonnebrandcrème voor mensen gebruiken op je hond. In dierenspeciaalzaken kun je een zonnebrandmiddel kopen dat speciaal voor honden is gemaakt.

Laat je hond niet te lang nat blijven

Je moet de huid en vacht van je hond goed drogen om te voorkomen dat hij te lang nat blijft. Bacteriën, schimmels en gist houden allemaal van een natte huid en kunnen huidinfecties veroorzaken. Na een dagje zwemmen in het zwembad of op het strand, moet je je hond grondig drogen.

Bescherm je hond tegen parasieten

Ectoparasieten vermenigvuldigen zich meer bij hoge temperaturen. Dit verhoogt de kans dat je hond in contact komt met vlooien, teken, mijten en muggen.

Naast het veroorzaken van hevige jeuk en huidontsteking, kunnen deze ectoparasieten ernstige ziekten op je huisdier overbrengen. Daarom is het belangrijk om ze te beschermen tegen parasieten als de zomer eraan komt.

Maag- en darminfecties

De verandering in temperatuur, warmte en veranderingen in de voeding kunnen maag- en darmproblemen bij honden veroorzaken. Om te voorkomen dat je hond besmet raakt, moet je speciale aandacht te besteden aan hun voedsel- en waterverbruik.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.