Vasculitis bij honden: wat moet je weten?
Geschreven en geverifieerd door de dierenarts Juan Pedro Vazquez Espeso
In de medische wereld zijn er bepaalde klinische symptomen die dierenartsen bij het stellen van diagnoses helpen. In het geval van vasculitis bij honden kan deze ziekte je waardevolle informatie over het bestaan van andere ziekten verschaffen.
Als er tekenen van een andere ziekte zijn, dan noemen experts dit een ‘secundaire’ ziekte. Vasculitis bij honden is meestal een secundaire ziekte. Als een klinische dierenarts bijvoorbeeld vasculitis bij honden detecteert, dan moet hij dieper ingaan op de aard en oorsprong van de aandoening.
Wat is vasculitis?
Vasculitis is een ontsteking van de bloedvaten die wordt veroorzaakt door een beschadiging van het endotheel wordt veroorzaakt. Het endotheel is de binnenste laag die de bloedvaten bekleedt. Vasculitis treedt ook op als gevolg van de uitbreiding van een ander ontstekings- of infectieproces.
Als er schade aan het bloedvat is, dan is er een ontsteking van het vaatweefsel. Tijdens een ontsteking kunnen enzymen aanzienlijke schade aan de wand van het bloedvat veroorzaken. Dit kan dan bloedingen en necrose in het getroffen gebied veroorzaken.
- Vasculitis kan in de huid voorkomen. In dit geval wordt het cutane vasculitis genoemd.
- Aan de andere kant kan het ook systemisch voorkomen. Dit betekent dat het het dier in het algemeen beïnvloedt.
In termen van waarneembare laesies veroorzaakt door cutane vasculitis, is het gebruikelijk om zweren, necrose of blaren in het getroffen gebied te zien.
Slijmvliezen, zoals de randen van de oren en voetzolen, zijn veelvoorkomende gebieden waar de laesie zich kan ontwikkelen. Deze symptomen komen vaak voor als vasculitis aanwezig is. Andere symptomen kunnen zijn:
- Depressie
- Koorts
- Oedeem
- Gewrichtspijn
Deze zijn afhankelijk van de primaire oorzaak en ze komen vaak bij systematische vasculitis voor.
Oorzaken van vasculitis bij honden
Zoals we eerder vermeldden, zijn er veel ziekten die tot de ontwikkeling van vasculitis kunnen leiden. We gaan de meestvoorkomende bespreken:
- Besmettelijke oorzaken: er zijn verschillende besmettelijke oorzaken, zoals verschillende parasieten zoals hartworm. Virussen of bepaalde bacteriën kunnen de ziekte ook veroorzaken, zoals het coronavirus bij honden.
- Immuungemedieerde oorzaken: bepaalde aandoeningen waarbij het immuunsysteem betrokken is, kunnen tot de ontwikkeling van vasculitis leiden. Het kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door onder andere: een bijwerking op medicijnen of vaccinaties, voedselovergevoeligheid, reumatoïde artritis, systematische lupus of erythematodes, naast andere ziekten.
Behandeling van vasculitis bij honden
Bij de behandeling van vasculitis bij honden zal je dierenarts zich altijd op het oplossen van de primaire oorzaak van het probleem concentreren. Af en toe kan een dierenarts pas een prognose voor vasculitis geven als de primaire ziekte is opgelost.
Aangezien er echter zoveel variabelen bij betrokken zijn, kan je dierenarts moeite hebben om het oorzakelijke probleem vroegtijdig te ontdekken. Bij het bepalen van de oorzaak van het probleem zal je dierenarts hoogstwaarschijnlijk het gebruik van preventieve antibiotica aanbevelen.
Andere experts raden aan om corticosteroïden als ontstekingsremmers en immunosuppressiva te gebruiken. Studies hebben echter niet aangetoond dat deze procedures volledig effectief zijn.
Vasculitis bij honden door het vaccin tegen hondsdolheid
Een oorzaak van vasculitis is eigenlijk de toediening van het rabiësvaccin. Volgens een aantal experts is dit de meestvoorkomende oorzaak van de ziekte. Onderzoekers hebben dit vaak gevonden bij rassen zoals de mini-poedel, yorkshireterriër, pekinees of de maltezer.
Bij deze dieren kun je na toediening van het vaccin een laesie zien verschijnen, in de vorm van plaatselijke alopecia. Je kunt bijvoorbeeld haaruitval zien als de hond een vaccin heeft gekregen.
Dit kan tussen de eerste en de vijfde maand na het toedienen gebeuren. Je ziet daarnaast ook korsten of zweren op verschillende delen van het lichaam, zoals de toppen van de oren of lippen.
Het is belangrijk om te onthouden dat het lezen van een artikel nooit voldoende is om een diagnose te stellen of een behandeling te starten. Dit is alleen bedoeld om je bewust te maken van problemen waar je in termen van problemen met je hond op moet letten.
Als je hond een letsel oploopt, dan moet je ook naar een vertrouwde dierenarts gaan. Je mag dus nooit medicijnen zonder recept van een dierenarts geven.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.