Oorzaken en symptomen van inwendige bloedingen bij honden
Als we besluiten een huisdier te adopteren, moeten we heel zeker zijn van onze beslissing. Behalve onze liefde en aandacht moeten we er namelijk ook voor zorgen dat we hun gezondheid verzorgen. We moeten ervoor zorgen dat we ze regelmatig naar de dierenarts brengen. Zelfs als ze geen symptomen van ziek zijn hebben. In het artikel van vandaag gaan we het hebben over inwendige bloedingen bij honden.
We geven je een reeks tips en aanbevelingen om de symptomen op te sporen en te kennen die je kunnen doen denken dat je hond een inwendige bloeding kan hebben.
Oorzaken van inwendige bloedingen bij honden
De oorzaken van inwendige bloedingen bij je hond kunnen verschillende oorzaken hebben, hoewel de belangrijkste oorzaak van de bloeding het gevolg is van een ernstig trauma. Het kan ook veroorzaakt worden door een hematoom of, in het ergste geval, een tumor.
Door een ongeluk of trauma
Als je hond een ongeluk heeft gehad, kan de klap zo groot zijn dat hij zelfs onmiddellijk kan sterven, als gevolg van de hevige bloeding. Maar, bij andere gelegenheden kan de inwendige bloeding het gevolg zijn van beschadiging van de lever of de milt.
Daarom moet je je hond, als hij een ongeluk krijgt, meenemen voor controle door de dierenarts, ook al vertonen ze geen symptomen.
Hematoom in de buik
Bloed hoopt zich in de buik op en vormt hematomen, die ontstaan door het scheuren van bloedvaten, die in verbinding staan met de milt. Dit gebeurt door kleine trauma’s die niet goed zichtbaar zijn en moeilijk op te sporen.
Door tumoren
Een andere oorzaak van bloedingen is een tumor, vooral in de bloedvaten. De meeste van deze tumoren zijn kwaadaardig en agressief, en de Duitse herder en de golden retriever zijn de hondenrassen die het meest vatbaar zijn voor dit soort ziekte.
Coagulopathie
Coagulopathie, of bloedingsstoornis, is een verandering van het stollingssysteem (Engelse link), waardoor het niet goed meer functioneert. Het vindt zijn oorsprong in de verandering van de bloedvaten en wordt gekenmerkt door regelmatige bloedingen.
Symptomen van inwendige bloedingen
Het is heel belangrijk dat je steeds oplet bij veranderingen in het gedrag van je hond, en als hij plotseling vermoeider is dan gewoonlijk of geen zin meer heeft om te spelen.
Bloeden uit openingen
Je moet observeren of er bloed in de urine of ontlasting van je hond verschijnt , want rectale bloeding komt bij honden heel vaak voor. Je moet echter ook zien of ze bloeden uit hun neus of zelfs uit hun oren. Als ze een probleem hebben in de mond, keel of longstreek, dan kan je hond bloed braken.
Lage lichaamstemperatuur
Je moet van tijd tot tijd de lichaamstemperatuur van je hond meten. De gemiddelde lichaamstemperatuur van een hond is 37,7 tot 39,1 graden; is de temperatuur lager dan 37 graden Celsius, dan is dat een teken dat de hond ziek is.
Wit tandvlees
Als het tandvlees van je hond roze is, is dat een symptoom dat hij in goede gezondheid verkeert. Als het echter wittig of bleek is, is het heel goed mogelijk dat er inwendige bloedingen zijn.
Ademhaling en vermoeidheid
Je moet waarnemen of je hond plotseling ademhaalt of hijgt, zonder duidelijke reden. Als je een verandering in het ritme van hun ademhaling hebt opgemerkt, is dat een teken dat er iets mis is.
Maar als je hond energiek is, plezier heeft en graag speelt, en dan opeens niet meer naar buiten wil, of niet meer wil spelen, of je niet enthousiast begroet als je thuiskomt, kan dat ook betekenen dat ze een inwendige bloeding hebben en je dat niet doorhad.
Hoe bloedingen bij honden te behandelen?
Inwendige bloedingen komen vaker voor dan je denkt. Ze lossen echter ook meestal zonder problemen op, tenzij ze het gevolg zijn van iets ernstigs. De te volgen behandeling hangt af van de oorzaak van de bloeding.
Het is heel belangrijk je hond zo snel mogelijk naar de dierenarts te brengen als je een van de symptomen opmerkt die we hierboven hebben uitgelegd. De dierenarts zal waarschijnlijk enkele onderzoeken willen doen, zoals een endoscopie, een bloedonderzoek, of ontlastingsonderzoek. Maar raak niet in paniek, want dit is om bepaalde ziekten of aandoeningen uit te sluiten.
Je moet je hond geen botten laten eten, want dit kan constipatie en daaropvolgende bloedingen veroorzaken. Je moet ook op hun voeding letten en ze niet je restjes geven; ze moeten een evenwichtige voeding hebben, om constipatie te voorkomen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Bleeding desorders in dogs, MSD Veterinary Manuals. Recogido a 25 de enero de 2022 en https://www.msdvetmanual.com/dog-owners/blood-disorders-of-dogs/bleeding-disorders-of-dogs
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.