Tandvlees van je hond: wat kun je aflezen aan de kleur?

Tandvlees van je hond: wat kun je aflezen aan de kleur?

Laatste update: 13 november, 2018

Goede mondhygiëne is heel belangrijk voor de gezondheid van je hond. Er zijn veel ziekten die via de mond worden overgedragen. Dat is één van de redenen waarom het zo belangrijk is om goede mondhygiëne toe te passen. De kleur van het tandvlees van je hond kan je veel vertellen over zijn gezondheid. Lees door om hier meer van te weten.

Hoe te weten wat de kleur van zijn tandvlees inhoudt

Alvorens te proberen uit te zoeken wat de kleur je zegt moet je weten hoe je het tandvlees op een juiste manier moet onderzoeken. Het is belangrijk te weten hoe je kleurverschillen kunt onderscheiden. Hier zijn wat tips:

  • Leer de kleur kennen die zijn tandvlees heeft als je hond gezond is. Elke hond heeft een verschillende kleur, en het verandert als hij ziek of ondervoed is. Wacht dus niet totdat je hond ziek is voordat je gaat onderzoeken wat er aan de hand is. Leer de kleur van zijn tandvlees kennen voordat er iets ergs gebeurt.
  • Let op kleine kleurveranderingen. Het hoeft niet helemaal wit te worden om aan te geven dat er iets niet goed is. Misschien wordt het een paar tinten lichter. Dit betekent dat er iets is wat het bleek maakt.
  • Kijk of er plekken zijn. Sommige honden hebben kleine bruine vlekjes op hun tong en tandvlees. Je hoeft daar niet bezorgd om te zijn, het is heel gewoon. Het zou alleen slecht zijn als ze er eerder niet waren en dan plotseling verschijnen. Daarom is het zo belangrijk om te weten hoe het normaal erbij staat.
  • Over het algemeen kun je zeggen dat gezond tandvlees nat en glad is zonder bobbels te vertonen. Wanneer de hond ongezond is ziet het er meestal rimpelig, droog en plakkerig uit.
Hond met roze tandvlees

Als je eenmaal goed zicht hebt op de toestand en de kleur van het tandvlees van je hond moet je uitzoeken waarom zijn tandvlees aan het veranderen is. Het kan verschillende tinten hebben, en iedere tint betekent iets anders.

Hoe gezond tandvlees er uitziet

Gezond tandvlees moet een roze kleur hebben. Dat betekent dat de bloeddruk van je hond goed is, en dat hij alle vitaminen en voedingsstoffen heeft die zijn lichaam verlangt.

Het moet glanzend en zacht zijn en helemaal niet kleven. Gebruik je vinger om op het tandvlees te drukken. Als ze binnen een paar seconden weer terugkeren tot hun normale kleur dan is de bloedvoorziening in orde en is er niets om bezorgd over te zijn.

Vlekjes op het tandvlees van een hond

De kleur van het tandvlees van je hond

Er zijn verschillende tinten die zijn tandvlees kunnen aannemen zoals hieronder aangegeven:

  • Wit. Als het deze kleur krijgt, kan het een paar dingen betekenen. Daarbij horen bloedarmoede, vergiftiging of tekenkoorts. Geen van deze problemen zijn dodelijk als je ze tijdig behandelt. Als je daarom een kleurverandering van het tandvlees bij je hond waarneemt, ga dan snel naar de dierenarts.
  • Bleek. Als het er uitziet alsof het wat kleurloos is maar niet wit, kan dit wijzen op een inwendige bloedig, kneuzing, lage bloeddruk of andere ziekten. Ga dan onmiddellijk naar de dierenarts.
  • Dieprood. Als het er dieprood uitziet dan kan hij een zonnesteek hebben opgelopen. Hij kan daardoor uitdrogen, dus handel snel.
  • Geel. Deze kleur wijst misschien op geelzucht. Hierdoor wordt ook de huid geel. Het is niet zeer ernstig, maar ook weer niet normaal. Het is verstandig om dit te laten behandelen.
  • Blauw. Deze kleur wijst op een zeer gevaarlijke afwijking. Het betekent dat de hond niet genoeg zuurstof in zijn bloed heeft. Wacht het niet af maar ga onmiddellijk naar de dierenarts. Je hond ondergaat misschien een beroerte of een bloedvatverwijding.

Zoals je kunt zien is er meer aan het tandvlees af te lezen wat de gezondheid van je hond betreft dan je wel zou gedacht hebben. Daarom is het zo belangrijk om vooraf te weten welke kleur het heeft als hij gezond is. Dan zul je in staat zijn om elke kleurverandering te onderkennen en snel te kunnen handelen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.