Gezondheidswaarschuwing: coronavirus bij honden
Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García
De toenemende aanwezigheid van het coronavirus bij honden is angstaanjagend! Het baart dierenartsen en hondeneigenaren van over de hele wereld grote zorgen. Een vroege diagnose is dan ook van groot belang. Op deze manier kunnen dierenartsen namelijk voorkomen er nog meer schade wordt aangericht aan de gezondheid van het dier.
Het coronavirus bij honden wordt vooral gezien bij die dieren die in ongezonde omstandigheden leven, wat het geval is bij veel jonge straathonden. Deze gevallen in het bijzonder zijn erg kwetsbaar en worden door hun manier van leven meer blootgesteld aan bacteriën.
Daarom is het noodzakelijk dat je je huisdier meteen na adoptie ontwormt en hun vaccinatiepaspoort bijwerkt. Preventie is de meest efficiënte manier om hun gezondheid in stand te houden.
Wat is het coronavirus bij honden?
Het coronavirus bij honden begint met een infectie van hun ingewanden. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een virus van de Coronaviridae familie die weer onder het Alphacoronavirus genus valt.
De ziektekiem penetreert de darmvlokken en nestelt en vermenigvuldigt zich daar vervolgens. Hierdoor kan het in principe niet chronisch worden (want alles wat de darmen passeert blijft immers nooit lang zitten).
Echter, het infectiepercentage is erg hoog. Het virus kan overspringen naar honden van alle leeftijden, rassen en maten, maar het wordt het vaakst gezien bij puppy’s.
Het lichaam van een puppy is kwetsbaarder voor infecties. Zijn immuunsysteem is nog niet volledig ontwikkeld. Daardoor is hij nog niet in staat om met de vele micro-organismen van zijn omgeving om te gaan. Daarbij komt kijken dat de intense cellulaire activiteit in de groeifase ook nog eens de vermenigvuldiging van het virus versnelt.
Wanneer het goed behandeld wordt, zal deze infectie echter geen lange termijn gevolgen hebben voor het lichaam.
Hoe wordt een huisdier besmet?
De meest voorkomende vorm van overdracht van het coronavirus is het fecaal-orale traject. Met name dieren die de gewoonte hebben hun eigen of andermans uitwerpselen op te eten worden zo besmet. Dit wordt coprofagie genoemd.
Coprofagie is een gedragsstoornis dat een symptoom kan zijn van bepaalde ziektes of ondervoeding.
Wat zijn symptomen van het coronavirus bij honden?
De incubatieperiode van deze ziekte varieert tussen 24 uur en 36 uur. De symptomen verschijnen namelijk snel door de rappe vermenigvuldiging van het virus.
Honden die geïnfecteerd zijn met het coronavirus laten meestal heel snel de volgende symptomen zien:
- Verlies van eetlust
- Moeheid en loomheid
- Koorts
- Buikpijn
- Braken
- Diarree met een doordringende geur, vaak gepaard met slijm en bloed
Door de groei van de infectie, kan het dier uitgedroogd raken en daarnaast ondergewicht ontwikkelen. Ze kunnen ook gaan trillen en motorische problemen krijgen.
Veel honden hebben symptomen die heel subtiel zijn en moeilijk te bepalen zijn. Daarom is het belangrijk dat je naar de dierenarts gaat zodra je ook maar enige verandering opmerkt in het gedrag van je huisdier.
Bestaat er een behandeling voor het coronavirus bij honden?
We hebben opgemerkt dat het coronavirus een acuut patroon heeft. De ziekte moet zijn natuurlijke verloop volgen zodat het organisme ertegen kan vechten en het virus kan elimineren.
De behandeling van het coronavirus bij honden bestaat uit palliatieve handelingen om de ziekteverschijnselen te verlichten en de kwaliteit van leven van het dier te verbeteren.
De dierenarts is de enige expert die een passende behandeling kan aanraden en hier vorm aan kan geven. Eerst moeten de symptomen van de infectie (en de fase waarin deze zich bevindt) geanalyseerd worden. Hierna kan een combinatie van de volgende behandelingen toegediend worden:
- Vloeistoffen om uitdroging tegen te gaan
- Een opwekkend middel om eetlust te stimuleren tegen ondervoeding en ondergewicht
- Antivirussen om de virale vermenigvuldiging tegen te gaan
- Antibiotica in het geval dat bacteriële infecties de kop opsteken
- Medicatie om spijsvertering te verbeteren, het maagslijmvlies te beschermen en daarnaast braken en diarree tegen te gaan
Hoe kan het coronavirus bij honden worden voorkomen?
Verantwoordelijk gedrag is de beste manier om het coronavirus bij honden tegen te gaan. Het is essentieel dat je daarnaast het vaccinatieschema aanhoudt en je hond periodiek ontwormt vanaf dat hij een puppy is. Hiermee voorkom je een mogelijke infectie.
Het onderhouden van een evenwichtig dieet en regelmatig bewegen zijn ook erg belangrijk voor een gezonde ontwikkeling bij alle diersoorten. Het is ook van belang dat je hygiëne tot een gewoonte maakt omtrent je huisdier.
Kortom, ook al is het coronavirus niet fataal, het veroorzaakt wel veel ongemak in het dagelijkse leven van je hond. Door jezelf te houden aan de preventieve maatregelen kun je je huisdier een boel leed besparen en in plaats daarvan een overvloed aan blije momenten voor jullie beiden creëren.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.