Hoe kalmeer je 's nachts een jankende puppy?

Als je een goede nachtrust wilt, moet je ervoor zorgen dat je nieuwe puppy die ook krijgt!
Hoe kalmeer je 's nachts een jankende puppy?
Francisco María García

Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García.

Laatste update: 21 december, 2022

Weten hoe je een jankende puppy kunt kalmeren is een essentieel deel van het zorgen voor je nieuwe familielid. Hierbij wil je namelijk zo min mogelijk slaap verliezen. Vandaar dat we het vandaag gaan hebben over 8 tips om je puppy’s onzekerheden te voorkomen en onder controle te houden in hun nieuwe huis.

1. Respecteer de speenleeftijd

Helaas komt het vaak voor dat de speenleeftijd in de handelsmarkt niet gerespecteerd wordt. In veel gevallen worden puppy’s al bij hun moeder weggehaald wanneer ze pas 30 dagen oud zijn. Echter, zonder menselijke interventie zou een moeder hond pas na 2 en 3 maanden stoppen met het geven borstvoeding.

Deze gang van zaken kan serieuze consequenties hebben voor het fysieke en emotionele evenwicht van de puppy. Aan de ene kant ontvangt het dier niet de voedingsstoffen en antilichamen die nodig zijn om zijn immuunsysteem te ontwikkelen. In andere woorden: de puppy wordt hierdoor kwetsbaar voor virale infecties en darmparasieten.

Jankende puppy
Bron: Hugo A., Quintero G.

Aan de andere kant voelt de puppy zich onzeker omdat hij opeens van zijn moeder gescheiden wordt. Daarom loopt hij het risico zich snel nerveus of geïntimideerd te voelen wanneer hij geconfronteerd wordt met een radicale verandering in zijn omgeving.

Wanneer je ervoor kiest om een rashond te kopen, is het van groot belang dat je goed kiest. Idealiter zoek je naar een verantwoordelijke fokker die de minimum speenleeftijd van 45 tot 60 dagen hanteert.

Als je een hond adopteert kan het asiel je informeren over de leeftijd van het dier. Als de puppy minder dan 2 maanden oud is, is het belangrijk om een dierenarts voor dieetadvies te vragen.

2. Consulteer een dierenarts en neem de juiste tests af

Het is zonder enige twijfel waar dat in de meeste gevallen, jankende puppy’s zich ‘s nachts onzeker voelen. Toch is het belangrijk om lichamelijke problemen uit te sluiten.

Puppy’s hebben veelal een zwak immuunsysteem. Ze kunnen ook krampen krijgen of koliekpijn omdat ze nog in de groei zijn. De dierenarts zal het dier onderzoeken en de juiste tests aanraden om zijn huidige gezondheidstoestand vast te stellen.

Bij geredde dieren is het nóg belangrijker om hun klinische toestand na te gaan. De meerderheid van verlaten puppy’s komen in contact te staan met veel pathogene micro-organismen.

3. Vaccineer en ontworm je puppy

Puppy’s moeten worden geleverd met hun eigen dierenpaspoort, waaronder ook de vaccinatie en ontwormingsschema’s vallen. Het is belangrijk na te gaan of het dier deze zorg al heeft ontvangen en, zo ja, of het afgetekend is door een verantwoordelijke dierenarts. Hetzelfde geldt voor geadopteerde honden die uit een asiel komen.

Wat betreft het redden van zwerfhonden: het is erg belangrijk dat je ze meteen naar een dierenarts brengt voor preventieve medicatie.

4. Bewerk hun omgeving

Het bewerken van hun omgeving is een fundamentele stap, juist vooral als je een jankende puppy wilt kalmeren en meer gejank wilt voorkomen. Wanneer je van plan bent om zo’n beste vriend te kopen of adopteren, is het belangrijk dat je het huis voorbereid op zijn aankomst.

Het eerste waar je rekening mee moet houden is de temperatuur van hun omgeving. Puppy’s zijn te jong om hun lichaamstemperatuur fatsoenlijk te reguleren. Wij raden daarom aan dat je de temperatuur tussen de 20ºC en 24ºC houdt. Vermijd hierbij ook direct zonlicht en vochtigheid.

Je nieuwe puppy moet een bedje hebben, een schone drinkbak met water en een voerbak. Pas al deze dingen aan op de maat van het dier. Het is ook belangrijk dat je een schone en rustige plek kiest voor je huisdier.

Ook al hoor je de hygiëne binnen je huis te onderhouden, het is niet te adviseren dat je chemicaliën in overvloed gebruikt. Dit betreft vooral het gebied rondom de rust- en eetplek van je puppy. Dit kleine organisme is namelijk makkelijk te vergiftigen of kan snel een allergische reactie produceren.

5. Geleidelijke aanpassing

Aanpassing is een proces op zich en elk dier doet dit in zijn eigen tempo. De puppy moet niet gedwongen worden om contact te zoeken met zijn omgeving, andere mensen of andere dieren. Wanneer het dier zich veilig voelt zal hij of zij zelf initiatief tonen.

Wat je echter wél kunt doen is je nieuwe kind aanmoedigen om zijn nieuwe thuis te verkennen. Bied speelgoed aan, nodig ze uit voor een koekje of aai ze zoveel als ze willen.

Het valt aan te raden om je puppy ergens in de ochtend voor de eerste keer mee naar huis te nemen. De duisternis van de nacht kan ervoor zorgen dat ze zich nog onzekerder voelen in een onbekende plek.

6. Simuleer de aanwezigheid van hun moeder

Bijna alle puppy’s janken vanwege de abrupte scheiding van hun moeder. Om een jankende puppy te kalmeren kun je dus het beste de aanwezigheid van hun moeder proberen te simuleren.

Een goed idee om je puppy tijdens zijn eerste nachten gerust te stellen is om een kledingstuk met zijn moeders geur aan te bieden. Het is niet altijd mogelijk, maar het is zeker weten zeer efficient.

Een andere truc is om een tikkende klok dichtbij of onder het bed van de puppy te plaatsen. De puppy zal het tikkende geluid van de klok als zijn moeders hartslag herkennen waardoor jullie beiden een betere nachtrust krijgen.

7. Gebruik feromonen

Nog een alternatief om een jankende puppy te kalmeren is om direct of indirect feromonen toe te dienen.

Golden retriever puppy.

Feromoon-diffusers zijn een non-invasieve optie. Het zijn kleine apparaten die kleine doses van dit gesynthetiseerde hormoon door de lucht verspreiden. Dit creëert een veilig gevoel voor het dier.

8. Beheers de drang om je jankende puppy te troosten

Als je meteen je puppy gaat troosten wanneer hij begint te janken en hem in je bed laat slapen om hem op zijn gemak te stellen, kan dit in een ongewenste routine resulteren.

Als je alle mogelijke ziektes uitgesloten hebt en de omgeving van je puppy bewerkt hebt, is het van belang dat je niet toegeeft aan de drang om je jankende puppy te troosten. Het lijkt wellicht wreed, maar het is in feite het begin van een gepaste training die de regels van sociaal samenleven zal vaststellen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.