Logo image
Logo image

Soorten en kenmerken van Aziatische olifanten

3 minuten
Aziatische olifanten zijn op het Aziatische continent zeer bekende zoogdieren. Het zijn populaire dieren in dierentuinen en circussen en ze leven ook in tropische bossen.
Soorten en kenmerken van Aziatische olifanten
Laatste update: 08 september, 2021

Aziatische olifanten zijn grote zoogdieren die in regenwouden leven. Hun aanwezigheid straalt macht en nobelheid uit. Deze zoogdieren vallen op door hun gewoonten. Ze slapen niet veel en ze houden ervan zichzelf met hun lange slurf schoon te maken.

Een van de belangrijkste feiten over de Aziatische olifant (Elephas maximus) is dat dit wilde dier vele jaren geleden door mensen werd gedomesticeerd. Dit krachtige zoogdier is dus gebruikt om zware voorwerpen te verplaatsen, mensen te vervoeren en zelfs oorlogen te voeren.

Aziatische olifanten zijn rustige en sociale dieren. Ze reizen lange afstanden om voedsel te vinden en spelen ook een belangrijke rol in verschillende Aziatische culturen. Ontdek hieronder wat dit geweldige dier ons wil leren.

Het leefgebied van de Aziatische olifant

Aziatische olifanten, een Proboscidean zoogdier uit de familie Elephantidae, spelen een culturele rol op het Aziatische continent. Deze olifanten leven van het zuiden van China tot aan de kust van de Perzische Golf en het zuiden van Mesopotamië.

Hij komt voor in onder andere in de volgende Aziatische landen: Sri Lanka, Bangladesh, Sumatra, Borneo, India, ten zuiden van de Himalaya en in de buurt van de Yangtze-rivier. Op deze plaatsen bewonen deze zoogdieren open gebieden bedekt met lage vegetatie en dichtbegroeide gebieden.

In India worden Aziatische olifanten voor activiteiten gebruikt waarbij hun kracht vereist is. Om bijvoorbeeld bouwmateriaal te verplaatsen. Sommige mensen hebben een aantal van hen als goden voorgesteld, zoals de god Ganesha, die obstakels wegneemt, de beschermheilige van kunst en wetenschappen en de deva van intellect en wijsheid.

De fysieke kenmerken van Aziatische olifanten

Some figure

Vergeleken met zijn verwant, de Afrikaanse olifant, is de Aziatische olifant kleiner, aangezien hij 2 tot 3,5 meter lang is, terwijl de Afrikaanse olifant 2,70 tot 4 meter lang is. De draagtijd is maximaal 22 maanden. Wanneer de babyolifant wordt geboren, kan hij ongeveer 10 kilo wegen.

De Aziatische olifant heeft een groot hoofd, een korte nek, een lange, gespierde slurf, een tonvormig lichaam en grote poten. De oren van Aziatische olifanten zijn klein en rond en bedekken de schouders niet. Hij heeft een gebogen rug, lange staart en een dikke, taaie, vette huid.

Zijn tanden zijn karakteristiek, omdat hij hoektanden heeft die geen hoektanden zijn, maar eerder langwerpige snijtanden. Ze zijn lang en groot bij mannetjes en aantal vrouwtjes hebben ze niet eens. Ze hebben ook vier grote kiezen.

Soorten Aziatische olifanten

Twee ondersoorten van Aziatische olifanten vallen op. Het zijn de volgende:

  • De Borneodwergolifant. Dit is de kleinste ondersoort van de Aziatische olifant. Hij heeft een lange staart, fijne slagtanden en brede oren. Hij bewoont voornamelijk het eiland Borneo en de jungle van Sabah, in Maleisië.
  • De Sri Lankaanse olifant. Dit is de grootste ondersoort van de Aziatische olifant. Een aantal van hen zijn meer dan drie meter lang en wegen meer dan zes ton. De populatie is beperkt tot Sri Lanka.

Wat eten ze?

Volwassen individuen eten veel wortels, fruit, kruiden, schors en struiken. Ze kunnen op één dag tot 135 kilo voedsel eten. Hun hoofdactiviteit is dan ook eten. Dat doen ze dus in de ochtend, in de middag en in de avond.

Voor Aziatische olifanten heeft water twee doelen. Ten eerste is dit dier graag in de buurt van waterbronnen met zijn kudde, zodat het elke dag 140 liter water kan drinken. Ten tweede baden deze dikhuiden met hun slurf in het water. Om dit te doen, zuigen ze het op en spuiten ze het over hun rug.

Olifanten in de Aziatische cultuur

Some figure

Aziatische olifanten hebben van generatie op generatie veel aan de Aziatische cultuur bijgedragen. In de afgelopen eeuwen speelden ze bijvoorbeeld een zeer belangrijke rol als strijddieren en hebben ze geholpen om oorlogen te winnen.

Helaas worden deze olifanten soms oneerlijk behandeld. Mensen gebruiken hun kracht namelijk voor extreem zwaar werk. In een aantal landen worden ze ook als toeristische attractie in situaties van misbruik gebruikt die hun kwaliteit van leven aantasten. Dit alles heeft vervolgens tot een drastische afname van de populatie in het wild geleid.

Aziatische regeringen hebben regelgeving ontwikkeld die de domesticatie van Aziatische olifanten wil beschermen en respecteren, aangezien deze dieren met uitsterven worden bedreigd.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


https://es.wikipedia.org/wiki/Elephas_maximus

https://www.nationalgeographic.es/animales/elefante-asiatico

https://minerva.usc.es/xmlui/bitstream/handle/10347/14957/Garc%C3%ADa%20de%20Lorenzo_Iglesias%20Rodr%C3%ADguez_El%20elefante%20asiatico%20sometido%20al%20turismo_%20El%20precio%20por%20romper%20su%20alma.pdf?sequence=1&isAllowed=y

 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.