Hoe voer je een vogelspin?
Geschreven en geverifieerd door de psychologe Sara González Juárez
Spinachtigen worden ofwel gevreesd en gehaat, ofwel aanbeden. In de laatste groep hebben we de verzamelaars, ervan overtuigd dat het een prachtige ervaring is om er een in huis te hebben. Als jij een van hen bent, maar net aan dit avontuur bent begonnen, dan heb je er misschien al eens aan gedacht om een vogelspin aan te schaffen, of misschien heb je er al een. Hoe dan ook, we weten zeker dat je graag wilt weten hoe je een vogelspin moet voeren.
In dit gedeelte vind je basistips over hoe je effectief aan de behoeften van je vogelspin kunt voldoen. Natuurlijk heeft dit dier geen domesticatieproces doorlopen, zoals een hond of kat, en daarom zijn ze ingewikkelder om mee om te gaan. Laten we beginnen.
Wat moet ik een vogelspin voeren?
Deze spinachtigen, hoewel ze niet giftig zijn, baseren hun dieet op kleine ongewervelde dieren, net als alle andere spinachtigen in hun taxonomische klasse. Daarom moet je hun prooi kiezen aan de hand van hun grootte en soort. Als we zeggen dat ze niet giftig zijn, kunnen ze wel bijten, en velen zeggen dat het erg lijkt op een bijensteek.
In het algemeen jaagt een volwassen vogelspin ongeveer één keer per week. De grootte van de insecten die hij eet beslaat meestal een kwart van zijn lichaamsgrootte (Engelse link). Dit is wat je in gevangenschap moet reproduceren.
In de natuur hangt de verscheidenheid aan voedsel die een vogelspin eet af van de ongewervelden die in zijn omgeving beschikbaar zijn, dus lees je goed in en zorg dat je de zaken zo nauwkeurig mogelijk voor ogen hebt.
De meest voorkomende insecten die je in gespecialiseerde winkels kunt vinden zijn krekels, meelwormen, sprinkhanen, motten en vliegen. Je moet ze nooit insecten aanbieden die hen kwaad kunnen doen, zoals wespen, mieren of andere spinnen.
De procedure voor het voeren van een vogelspin
Als je eenmaal de juiste insecten hebt gekozen voor de soort vogelspin die je in gevangenschap houdt, is het tijd om te leren hoe je ze moet voeren. Volg daarvoor de onderstaande tips:
- Koop de insecten, op zijn vroegst de dag ervoor. Het is belangrijk om ze levend aan de vogelspin te geven, anders kan hij ze afstoten. Bovendien is het stimuleren van hun natuurlijke jachtgedrag goed voor ze.
- Geef je vogelspin altijd ‘s nachts te eten. Het zijn nachtdieren, en ze overdag storen zal schadelijk zijn voor hun gezondheid.
- Pak de insecten met een pincet en leg ze in het terrarium. Je spinachtige zal uit zijn hol komen en op ze jagen.
- Als, wanneer je het terrarium opent, de vogelspin eruit klimt, duw hem dan voorzichtig terug naar binnen. Doe dit met een stok, om de vogelspin niet te stressen, en om niet gebeten te worden.
- Als hij niet alles eet wat je hem laat liggen, ruim dan achteraf de resten op. Laat nooit prooien achter in het terrarium, want die maken het vies en kunnen schade toebrengen aan je vogelspin als hij in de vervellingsfase zit.
- Je kunt je vogelspin leren etenstijd te herkennen door zachtjes op het glas te tikken voordat je de prooi neerlegt.
Insecten kopen of kweken?
Omdat deze ongewervelden zich voeden met andere dieren, is er de mogelijkheid om insecten te kweken om je vogelspin te voeren. Vergeetechter niet dat je specifieke kennis nodig hebt om deze insecten groot te brengen en hun voortplanting onder controle te houden.
Sommige mensen vinden het jammer om bijvoorbeeld krekels groot te brengen, omdat ze ‘s nachts zingen!
Aan de andere kant is het ook geen goede optie om insecten uit de natuur te halen. Daar zijn twee belangrijke redenen voor. De eerste is dat ze ziekten kunnen dragen of besproeid zijn met chemicaliën die in parken en gewassen worden gebruikt. Aan de andere kant heeft het wegnemen van elk dier uit zijn omgeving een schadelijk effect op het ecosysteem, hoe klein het ook is.
Zijn vogelspinnen goede huisdieren?
Als je erover denkt om een vogelspin als huisdier aan te schaffen, moet je met verschillende zaken rekening houden. De eerste, hierboven al genoemd, is dat het geen gedomesticeerde dieren zijn. Daarom kun je niet verwachten dat ze een band met je vormen, of dat ze zich elke dag laten aanraken.
De andere is dat je ze moet kopen om er een in huis te halen. Het is niet gebruikelijk om plaatsen te vinden waar je ze kunt adopteren, dus zul je een fokker moeten vinden die ze niet uit het wild haalt, wat betekent dat je voor ze zult moeten betalen. Bovendien zul je ook moeten uitzoeken hoe legaal het is om ze te houden in de regio waar je woont.
Een ander punt om rekening mee te houden bij het houden van deze spinachtigen in gevangenschap is hoeveel je over ze moet onderzoeken. Voordat je besluit een vogelspin te gaan houden, moet je alles te weten komen over de biologische opbouw en behoeften van de soort vogelspin die je gaat aanschaffen.
Aan de andere kant is het moeilijk om dierenartsen te vinden die gespecialiseerd zijn in spinachtigen, maar je moet proberen er een te vinden om hun gezondheid en welzijn te garanderen.
Tot slot kan het kijken naar een jacht op spinachtigen een fascinerend schouwspel voor je zijn. Maar als je gevoelig bent voor dierenleed, bedenk dan dat je, om je vogelspin te voeden, het leven van andere dieren zult moeten opofferen. Als dit je voor een ethisch dilemma stelt, moet je misschien kiezen voor andere soorten die je in je huis vergezellen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Dor, A., & Hénaut, Y. (2012). Silk use and spiderling behavior in the tarantula Brachypelma vagans (Araneae: Theraphosidae). Acta zoológica mexicana, 28(1), 1-12.
- Dor, A., & Hénaut, Y. (2013). Importance of body size and hunting strategy during interactions between the Mexican red-rump tarantula (Brachypelma vagans) and the wolf spider Lycosa subfusca. Canadian Journal of Zoology, 91(8), 545-553.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.