Maak een terrarium voor je schildpad

Om een terrarium voor je schildpad te maken, moet je rekening houden met aspecten als hygiëne, verlichting en watertemperatuur. Zo blijft het welzijn van deze koudbloedige reptielen behouden.
Maak een terrarium voor je schildpad
Francisco María García

Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García.

Laatste update: 22 december, 2022

Schildpadden zijn erg nieuwsgierige dieren en ze zijn voor kinderen uitstekende eerste huisdieren. Voordat je echter een schildpad als huisdier adopteert, moet je je huis op zijn komst voorbereiden en hem vooral een terrarium geven.

Een terrarium voor je schildpad is een van de belangrijkste items om te hebben, want daar zal het reptiel het grootste deel van zijn dag doorbrengen. Hoewel er enkele modellen in de winkel zijn, laten we je zien hoe je een zelfgemaakt terrarium voor je schildpad kunt maken.

Materialen die nodig zijn voor het maken van een terrarium voor je schildpad

Schildpadden in een groot terrarium

Hieronder staan de tools en elementen die je nodig hebt om een terrarium te maken.

Bak/aquarium

Dit is een glazen bak of een aquarium dat ook als terrarium voor schildpadden kan worden gebruikt. Het is rechthoekig en duidelijk breder dan lang.

Aangezien het voor alle schildpadden ontworpen is (aquatisch en terrestrisch), heeft de bak ook enkele droge gebieden. Dat is waar het reptiel kan:

  • Zonnebaden
  • Drogen
  • Warmte voor zijn lichaam halen
  • Rusten

Filter

Filters zijn essentieel om het water van je terrarium van je schildpad in een goede staat te houden. Er zijn verschillende soorten waterfilters voor aquaria en terraria gemaakt. We raden aan om met een specialist in een dierenwinkel te praten, zodat je weet welke het beste is voor het terrarium van je schildpad.

Verwarmingssysteem

Net als het filter is de verwarming een cruciaal element om ervoor te zorgen dat je schildpad een goede kwaliteit van leven heeft (zowel in het water als uit het water). Het is ook een goed idee om een thermometer te hebben om de watertemperatuur periodiek te controleren en eventuele problemen te voorkomen.

Vergeet niet dat kou de gezondheid van je schildpad kan schaden, terwijl overmatige hitte de groei van algen en pathogene micro-organismen bevordert.

Speciale schildpadlamp

Zoals alle reptielen hebben schildpadden zonlicht nodig om hun lichaamstemperatuur te reguleren en essentiële voedingsstoffen te synthetiseren. Naast het kijken naar de watertemperatuur, moet je dus ook een droge ruimte van een goede hoeveelheid licht voorzien.

Decoratieve items

Decoraties zorgen er niet alleen voor dat het terrarium er goed uitziet, maar het creëert ook de habitat van de schildpad. Dit heeft een zeer positieve impact op het fysieke en mentale welzijn van reptielen. De meestvoorkomende decoraties zijn takken en stenen en je kunt zelfs natuurlijke of kunstmatige planten toevoegen.

Zand voor terraria

Het zand zal de bodem bedekken van het terrarium van je schildpad en het zal de zee of rivieren helpen te imiteren.

Hoe je stap voor stap een terrarium bouwt

Schildpad op een decoratie
  • Voordat je met het terrarium van je schildpad begint, moet je de bak goed schoonmaken om vuil binnenin te verwijderen. Gebruik bij het reinigen van de bak geen bijtende of irriterende producten
  • Het is een goed idee om warm water en neutrale zeep te gebruiken om de bak schoon te maken. Spoel met veel water en laat gedurende 30 tot 60 minuten wat warm water binnen
  • Als het terrarium schoon en droog is, kan je met het installeren van het filter beginnen. Om het correct te plaatsen, wil je dat het water door het filter naar buiten komt, verder weg van de wanden van de bak. Dat zorgt voor een betere watercirculatie in het terrarium van je schildpad.

Je bak installeren

  • Begin vervolgens met het installeren van het verwarmingssysteem aan één kant van het terrarium. In het ideale geval moet je ervoor zorgen dat de locatie het filtersysteem niet verstoort en niet met de esthetiek van het terrarium knoeit
  • De volgende stap is het bedekken van de bodem van de bak met speciaal zand gemaakt voor schildpadaquaria. Om het goed te bedekken en het wat diepte te geven, gebruik je een laag van drie tot vier centimeter dik
  • Nu is het tijd om creatief te zijn en het terrarium te decoreren. We raden aan om wat takken op het zand op de bodem van het aquarium te leggen. Vervolgens kun je wat stenen in de droge gebieden plaatsen, waardoor je schildpad warmte kan verzamelen en kan opdrogen
  • Vul nu het terrarium met water (als het een aquatisch of semi-aquatisch terrarium is). Je wilt dit niet abrupt in één keer doen, omdat het je decoraties verpest
  • Voeg geleidelijk het water, bij kamertemperatuur toe tot het bijna de droge gebieden bereikt. Zorg natuurlijk voor schoon drinkwater om de gezondheid van je schildpad te beschermen.
  • Installeer ten slotte de schildpadlamp en zorg ervoor dat deze naar het droge gebied wijst. Pas op dat je het niet te dicht bij elkaar plaatst, want dit kan de huid van je schildpad beschadigen en brandwonden veroorzaken. In het ideale geval zou het ongeveer een afstand van 30 centimeter moeten zijn.

Laatste stap

Wanneer het terrarium van je schildpad klaar is, dan is het tijd om de perfecte locatie in je huis te vinden. Zorg ervoor dat je een schone en stille kamer kiest die bij de ontwikkeling van je huisdier helpt. Vergeet niet om het altijd in een veilige omgeving te zetten die ver van schadelijke elementen verwijderd is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Wappel, S. M., & Schulte, M. S. (2004). Turtle care and husbandry. Veterinary Clinics: Exotic Animal Practice, 7(2), 447-472.
  • Lutz, C. G. (2000). Pet turtle production. Stoneville, MS: Southern Regional Aquaculture Center.
  • Schulte, M. S., & Rupley, A. E. (2004). Exotic pet management for the technician. Veterinary Clinics: Exotic Animal Practice, 7(2), xi-xii.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.