Wees een held voor verwaarloosde dieren
Je bent een held als je ervoor kiest om verwaarloosde dieren te redden. De hond is misschien wantrouwig, erg bang en mogelijk nogal agressief, maar als je op een kalme en liefdevolle manier handelt dan zal je het dier kunnen redden van de kou, honger en de onverschilligheid.
Hoe moet je je in het bijzijn van verwaarloosde dieren gedragen?
Het is angstaanjagend om te zien hoeveel honden sterven op straat. Waarom gebeurt dit? Dit komt omdat een dier voor sommige mensen een heel gedoe is wanneer ze bijvoorbeeld op reis of naar de bioscoop willen gaan. Er zijn dus mensen die hun hond zomaar achterlaten en niet meer achterom kijken.
Veel honden zullen nog kilometerslang achter de auto aan lopen. Anderen zullen na weken zoeken en rondzwerven terug naar huis gaan. En sommige zullen gewoon blijven wachten tot hun baasje terugkomt. Al deze gevallen zorgen uiteraard voor hartverscheurende taferelen.
Het goede nieuws is dat er helden bestaan die verwaarloosde dieren redden, hen te eten geven en uiteindelijk adopteren (of een nieuwe thuis voor hen vinden). Hier volgen enkele tips die kunnen helpen om het vertrouwen van een verwaarloosde hond te winnen:
Blijf kalm
Besef dat je niets weet over dit dier behalve het feit dat hij op straat leeft. Mogelijk werd het dier misbruikt of mishandeld en heeft hij moeite om mensen te vertrouwen. Als het dier zich bedreigd voelt dan zal hij uit instinct iedereen aanvallen die te dichtbij probeert te komen.
Benader de hond langzaam, beetje bij beetje, en blijf zo kalm mogelijk. Spreek zachtjes en maak geen al te onverwachte bewegingen. Het laatste dat je wilt is het dier angst aanjagen.
Win zijn vertrouwen
Het is dus belangrijk om het dier langzaam en voorzichtig te benaderen. Straal zelf geen angst uit en dwing de hond tot niets. Lach en spreek met een vriendelijke stem en intonatie.
Het ligt aan de hond om eerst contact te maken. Laat de hond aan je ruiken. Neem hem in elk geval niet onverwacht in je armen. Dit proces kan enkele ogenblikken of zelfs uren duren. Wees dus geduldig!
Breng wat te eten
Waarschijnlijk heeft het dier honger. Als je wat eten toont zal hij meestal nieuwsgierig worden en je proberen te benaderen. Mogelijk moet je het eten op voldoende afstand leggen zodat het dier er zelf op af kan lopen. Voer niet handmatig. Laat het op de grond liggen zodat de hond zelf kan beslissen.
Ga naar een dierenarts
Zodra je de hond mag aanraken moet je kalm en vriendelijk blijven. Praat langzaam met hem en verzeker het dat je geen slechte bedoelingen hebt. Het dier begrijpt misschien wel niet wat je zegt, maar hij zal je intonatie begrijpen. Neem hem mee naar een dierenarts zodat die kan controleren op letsel en verwondingen.
Geef wat liefde
Om wat liefde te geven kan je het dier in een deken wikkelen, op een zacht kussen laten slapen of voor je haardvuur leggen zodat het hij het ‘s nachts warm heeft. Je kan veel lekkere dingen te eten geven (zoveel als het dier zelf toelaat) en proberen om samen te spelen. Eerst zal hij bang zijn en jou niet vertrouwen, maar na verloop van tijd zal hij beseffen dat je van hem houdt en dat je geen slechte bijbedoelingen hebt.
Verwaarloosde dieren redden: waarom word je hierdoor een held?
Het dier zal zijn waardering voor wat je doet uiten in de vorm van eeuwige liefde en trouw. Hij kan niet praten, maar hij zal geen moment aarzelen om je te verdedigen. hij zal zelfs zijn leven voor je geven indien dit nodig blijkt.
Verwaarloosde dieren werden ooit bedrogen door de mensen van wie ze hielden en die ze als hun familie beschouwden. Het zal dus tijd kosten voordat ze leren om te begrijpen dat er ook goede mensen zoals jij bestaan in de wereld.
Zodra ze dit inzien zal je hun volledige toewijding hebben. Ze zullen je nooit in de steek laten en zullen telkens opnieuw duidelijk maken hoeveel ze van je houden. Misschien draag je geen speciaal pak en heb je geen magische krachten, maar je zal altijd hun held blijven!
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.