Praktische tips om je hond te laten stoppen met bedelen om eten

In dit artikel zullen we je vertellen hoe je je huisdier ver van de eettafel af kunt houden.
Praktische tips om je hond te laten stoppen met bedelen om eten

Laatste update: 16 juni, 2018

Het is iets dat voor velen echt onaanvaardbaar is: aan tafel zitten met honden die bedelen om eten. Sommige honden doen dit zelfs nadat ze zelf al gegeten hebben. Maar ze doen er ook alles aan om je medelijden op te wekken. Kortom, ze willen gewoon een beetje proeven van wat we eten.

Is het normaal dat honden constant bedelen om eten?

Natuurlijk kan het een gewoonte zijn die ons stoort. En we willen deze gewoonte graag doorbreken. Maar de waarheid is dat we ze niet de schuld van deze gewoonte mogen geven. Het is eigenlijk een kwestie van instinct die misschien wel “verborgen” blijft met training maar op het een of andere moment toch aan het licht zal komen.

Een hond die bedelt om eten

Denk aan je eigen reactie als iedereen thuis is en er wordt heerlijk eten bereidt. Wat doe je? Juist, je gaat naar de keuken! In het geval van honden gebeurt hetzelfde. Ze willen zien wat hun eigenaar leuk vindt. En ze willen vooral een beetje van die heerlijke delicatesse proberen. Het is echter niet voor hen bedoeld!

Het maakt je misschien niets uit dat je hond om voedsel smeekt zodra je gaat zitten om te eten. Het probleem begint echter wanneer er gasten over de vloer zijn. Dan gaat de hond voortdurend naar je gasten toe. Vervolgens doet de hond zijn stinkende best om met grote puppyogen een stuk kip, een bot of een stukje brood te bemachtigen.

“Inhalige” honden zijn experts in het krijgen van wat ze willen. En als er kinderen in huis zijn, zullen zij hun belangrijkste handlangers zijn. Kinderen geven hen immers vaak eten onder de tafel.

Een goede training als ze nog jong zijn kan honden helpen te stoppen met het bedelen om eten.

Hoe voorkom je dat jouw hond bedelt

Ze weten precies hoe ze ons moeten manipuleren om hun chantage te accepteren. Ze trekken een droevig gezicht, ze janken…soms trekken ze zelfs onze aandacht met hun kleine pootjes. Maar we moeten de verleiding weerstaan om hen voedsel te geven, want dat moedigt hun bedelgedrag alleen maar aan.

Hoewel het het beste is om ze vanaf het moment dat ze puppy’s zijn te leren om niet aan tafel te zitten wordt deze gewoonte vaak opgepikt tijdens de eerste paar levensjaren. Om te voorkomen dat je je het slechtste baasje ter wereld te voelt omdat je je eten niet met je huisdier wilt delen moet je op deze tips letten:

1. Houd je hond ver weg van de tafel

Wanneer hij met zijn voorpoten op de tafel leunt, moet je hem met een eenvoudige beweging van je arm verwijderen. Je zult dit meerdere keren gedurende meerdere dagen moeten volhouden. Na een week of twee zal de hond begrijpen dat het niet is toegestaan. Begeleid die beweging met een duidelijke en directe “nee.”

2. Plaats een barrière

Als dat niet werkt moet je een soort van barrière maken zodat hij niet bij de tafel of de omgeving ervan kan komen. Sluit bijvoorbeeld de deur van de keuken, zet een babyhekje neer of laat hem zelfs in de tuin of op het terras staan. Dit lijkt misschien een beetje grof of harteloos, maar het scheelt een hoop irritatie om een dier dat constant om voedsel smeekt.

3. Geef hem eten voor of tijdens het eten

Veel honden schrokken hun maaltijd in een paar seconden op, maar er zijn er ook die een paar minuten nodig hebben om alles weg te krijgen. Een goed idee is om hem zijn hondenvoer te serveren op hetzelfde moment dat we ons eten op tafel zetten. Op deze manier hebben we een paar minuten rust. Een andere optie is om te profiteren van zijn gebedel door zijn bak op dat moment te vullen met voer. Op deze manier begrijpt het dier het verschil tussen de menu’s voor honden en mensen. Hij zal dan niet langer bedelen om eten.

Een boxer eet uit een etensbakje

4. Houd het dier bezig terwijl hij bedelt om voedsel

Je kunt hem bijvoorbeeld een speeltje geven of een bot om op te kauwen zodat hij zich vermaakt terwijl jij eet. Als je meer dan één hond hebt zou dit een ideaal moment kunnen zijn om hen samen op het terras, in een andere kamer of in de tuin te laten spelen.

5. Leg hem dicht bij je aan de lijn

Deze optie lijkt misschien drastisch omdat hij enthousiast zou kunnen gaan blaffen of janken. Maar in sommige gevallen werkt dit. Leg hem aan de lijn en bindt hem een paar meter van de tafel vast. Zet zijn mand, evenals zijn voer- en waterbak naast hem zodat hij zich comfortabel voelt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.