Wat doe je als je hond agressief wordt?

Agressie bij honden kan verschillende oorzaken hebben. Er bestaan gelukkig verschillende behandelingen voor, en je kunt zelfs de hulp inschakelen van een specialist zoals een hondentrainer om ernstigere problemen te voorkomen.
Wat doe je als je hond agressief wordt?
Francisco María García

Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García.

Laatste update: 21 december, 2022

Honden zijn vertederende huisdieren, die de reputatie van “beste vriend van de mens” hebben verworven. Door de hele geschiedenis van de mens heen is hun gedrag geëvolueerd. Zo zijn de ooit nuttige dieren ook onze vaste gezelschapsdieren geworden. Om die reden is het meestal zorgwekkend wanneer een hond agressief wordt.

In dit artikel bekijken we een aantal ideetjes om dit probleem aan te pakken:

Wordt je hond agressief?

Wanneer je het gevoel hebt dat je hond agressief wordt moet je in de eerste plaats vooral rustig blijven. Probeer de oorzaak van de agressie te achterhalen, maar maak de situatie niet erger met je eigen stress of angst.

Agressief gedrag is een terugkerend probleem dat bij elk type hond kan voorkomen. Het heeft niets te maken met een specifiek ras, en het is ook niet gerelateerd aan het geslacht van de hond.

Zodra je je daarvan bewust bent is het als eigenaar heel redelijk om je zorgen te maken over een hond die zich agressief gedraagt. Onthoud echter dat de meerderheid van deze agressieproblemen een oplossing heeft.

Agressieve hond

Welke stappen moet je nemen als je hond agressief wordt?

Ga naar de dierenarts

De dierenarts is de eerste persoon die je in dergelijke gevallen moet bezoeken. Op deze manier kan je vaak alvast uitsluiten dat de agressie te wijten is aan een gezondheidsgerelateerde kwestie.

Een hond kan bijvoorbeeld agressief worden als gevolg van een hersenafwijking. Een geval van epilepsie of een soort van hormonale storing kan ook invloed hebben op de agressie van een hond.

Het aantal agressieve honden vormt zeker geen laag percentage. Onderzoekers hebben berekend dat ongeveer 20% van de onderzochte gevallen van agressie te wijten zijn aan een lichamelijke ziekte, en de pijn zou het huisdier in zo’n geval kunnen verwarren. Dat is ook gebruikelijk bij mensen. Het is normaal dat honden geen manier hebben om hun pijn te kanaliseren. Ze hebben namelijk in tegenstelling tot mensen geen gevoel voor rede hebben.

Bepaal het specifieke geval van agressie

Met de hulp van een dierenarts kun je verdergaan met de volgende stap, zodra allerlei soorten gezondheidsproblemen zijn uitgesloten. Je moet aandacht besteden aan het type agressie dat de hond vertoont. Bijt hij vreemden? Of doet hij het alleen als ze iets van hem afpakken? Het antwoord op elk van deze vragen zal resulteren in een verschillende aanpak en behandeling.

Honden en wolven: hun overeenkomsten

We mogen niet vergeten dat er bij alle honden sprake is van inherente agressie, in meer of mindere mate. Honden en wolven hebben een gemeenschappelijke oorsprong en zijn dieren die in groep leven. Wanneer zo’n dierengemeenschap zich ontwikkelt, dan moet het alfamannetje sterk staan, want het is de leider van de groep. Zo’n leider bereikt zijn positie door machtiger te zijn dan de rest van de groep.

De agressie die een hond gebruikt om zijn positie in een groep te verkrijgen is onderdeel van zijn manier van leven. Wanneer je een hond in een huishouden brengt, is het ongetwijfeld dat instinct dat tot problemen leidt.

Het is immers instinctief voor een hond om aan te nemen dat alle andere mensen in dat huis tot zijn groep behoren. Het is om die reden niet vreemd dat hij die mensen zou willen behandelen zoals hij zijn hondengemeenschap zou behandelen. Daarom is het heel belangrijk dat je thuis van begin af aan de hiërarchie aan je hond duidelijk maakt.

Offensief of defensief?

Je moet nog vaststellen of je hond agressief wordt vanwege een angstige of bedreigende situatie, of omdat hij zijn territorium verdedigt. Als dat eenmaal is vastgesteld, zullen de stappen erna veel minder moeilijk zijn.

Agressie bij honden

Wanneer een hond bang is, is het niet nodig om hem te straffen of gelijkwaardige technieken te gebruiken. Dat zou even erg zijn als vuur willen blussen met benzine. Als je hond zich bang voelt, dan is het noodzakelijk om vertrouwen te wekken in het dier. Daarom is het veel beter om hem te trainen met behulp van spelletjes.

Als hij bang is voor andere mensen dan moet je tijd vrijmaken voor korte momentjes van positieve bekrachtiging. De hond moet zich op zijn gemak en niet bedreigd voelen, anders zal wat hij ervaart als bedreigingen hem juist agressiever maken.

Heroriëntering

Wanneer een hond agressief reageert is dat misschien omdat agressie in het verleden heeft gewerkt en hij nog geen andere reactie heeft geleerd. Om dat te veranderen moet je een alternatieve optie leren aan je hond. Denk aan iets dat voor hem fijn lijkt, ons blij maakt, en hem weghoudt van zijn agressie.

Het is altijd belangrijk om de symptomen van ongerechtvaardigde agressie bij een hond op te merken en daar voorzorgsmaatregelen tegen te nemen. Het is zelfs van het allergrootste belang dat je het dier van op een afstandje kunt observeren en weghoudt van kinderen indien nodig.

Er zijn enkele kleine voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om ongelukken te voorkomen. Het is een goed idee om je hond naar een specialist te brengen, hem met autoriteit maar ook met liefde te behandelen, en wanneer je hem uitlaat, gebruik indien nodig een stevige leiband of een muilkorf


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.