Logo image
Logo image

Kunnen honden zweten, en hoe doen ze dit dan?

3 minuten
Kunnen honden zweten, en hoe doen ze dit dan?
Francisco María García

Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García

Laatste update: 22 december, 2022

Honden hebben over hun hele lichaam bijna helemaal geen zweetklieren. Ze regelen hun lichaamstemperatuur door middel van de kussentjes onder hun poten en hun tong. In dit artikel gaan we daarom dieper in op hoe honden zweten.

De huid van een hond is niet zoals die van zijn baasje. Mensen kunnen namelijk over hun hele lichaam zweten. Honden zweten echter alleen via de kussentjes onder hun poten. Bovendien koelen ze hun lichaam af ​​door hun mond te gebruiken. Dat is de reden waarom sommige mensen ook wel zeggen dat honden door hun mond zweten.

Honden zweten op een andere manier

Some figure

Mensen en honden verschillen op meerdere manieren van elkaar, maar met name als het om zweten gaat. Wanneer de lichaamstemperatuur van mensen stijgt als gevolg van lichamelijke inspanning, begint hun lichaam zich meteen af ​​te koelen.

Hetzelfde gebeurt wanneer we worden blootgesteld aan warm weer. Dit komt omdat de zweetklieren van mensen bestaan uit een groep cellen die waterdamp afgeven. Hierdoor beginnen ze al snel zweet te produceren.

Honden hebben echter geen zweetklieren op hun huid, in tegenstelling tot mensen en andere zoogdieren zoals paarden. Dieren beschikken over andere cellen die hun lichaam ontdoen van overtollige warmte. Dieren koelen zichzelf af door te hijgen en te kwijlen.

Honden zweten via hun poten

De meeste zweetklieren van een hond bevinden zich in de kussentjes onder zijn poten. De cellen die honden helpen om overtollige warmte af te voeren en hun lichaamstemperatuur te regelen, bevinden zich dus niet over hun hele lichaam. Ze bevinden zich met name alleen onder hun poten. Dit verklaart waarom honden praktisch nooit zweten.

De vetlaag op hun poten zorgt ervoor dat honden de impact of druk van het lopen kunnen opvangen. Deze vetlaag functioneert echter ook als een isolator van de grondtemperatuur.

Tegelijkertijd zweten honden via hun poten. Dit verklaart waarom ze soms een natte pootafdruk achterlaten op tegels of andere gladde vloeren.

Kunnen honden ook door hun mond zweten?

Helaas zijn de zweetklieren die zich bevinden onder de poten van een hond niet voldoende om alle overtollige warmte kwijt te raken. Honden hebben daarom ook de gewoonte om water te verdampen tijdens het ademen en door hun tong uit te steken.

Met andere woorden, ze beginnen erg snel te hijgen. We hebben allemaal wel eens een hond zien hijgen toen hij het warm had. Honden doen dit echter ook wanneer ze overweldigd, bang etc. zijn. Dit is hun manier van afkoelen.

De normale lichaamstemperatuur van een hond ligt ergens tussen de 38 en 39 graden. Wanneer zijn lichaam overtollige warmte detecteert, brengt het de warmte naar zijn tong om het te verwijderen.

Het lichaam van een hond doet dit door warm bloed naar zijn tong te pompen. Deze zit namelijk vol speekselklieren die vocht gebruiken om de overtollige warmte kwijt te raken.

Hun gezicht en oren

Wanneer je hond zijn tong gebruikt om overtollige waterdamp kwijt te raken, koelt hij hiermee tegelijkertijd ook zijn hersenen af. Ook zijn oren dragen hier echter aan bij. Zijn oren zitten namelijk vol aderen die kunnen verwijden of uitzetten. Als het buiten te warm is, zal dit je harige vriend helpen om de temperatuur van zijn bloed te verlagen.

Een paar dingen die je moet weten over het gezweet van honden

Some figure
  • Hitte-uitputting bij honden wordt veroorzaakt door twee verschillende dingen. Het kan zijn dat ze meer warmte produceren dan ze kunnen verwijderen of dat ze zich in een te warme omgeving bevinden.
  • Afkoelen is bij honden ingewikkelder en minder effectief. Houd hier rekening mee als je hond last krijgt van hitte-uitputting.
  • Voor grotere honden is het moeilijker om af te koelen dan voor kleinere honden, dit komt doordat ze minder zweten. Door hun grootte creëren ze meer warmte dan ze kunnen verwijderen.
  • Kleinere honden zijn vaak gevoeliger voor omgevingen met hogere temperaturen.
  • Andere dieren gebruiken trucs om af te koelen. Ratten en kangoeroes likken bijvoorbeeld hun buik. En ooievaars bestrijden de hitte door op hun grote poten te poepen.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.