Hoe te zorgen dat hondenpoten niet verbranden

Hoe te zorgen dat hondenpoten niet verbranden
Francisco María García

Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García.

Laatste update: 21 december, 2022

Hoge zomertemperaturen verhitten het asfalt, cement en dus ook stoepen. Dit kan een probleem zijn voor honden die in de stad wonen. Men trekt hondenpoten immers meestal geen schoenen aan, dus onder deze omstandigheden zullen ze snel verbranden. Je kunt je vast voorstellen hoe pijnlijk dat is, dus hier delen we een aantal oplossingen voor dit probleem.

Probeer van de gebruikelijke wandelroute af te zien en de volgende keer naar een groener gebied met meer gras te gaan. Je kunt ook de hondenpoten een beetje invetten met crèmes of alsnog schoentjes gebruiken en wondjes behandelen zodra je ze ziet.

Hondenpoten verbranden door hete stoepen

Hondenpoten

Een van de grootste gevaren voor een hond als hij woonachtig is in de stad, is cement en de stoep. Hoge temperaturen in de zomer verwarmen de stadstrottoirs tot ze gevaarlijk hoge temperaturen hebben. De stoep absorbeert namelijk een heleboel hitte. Nadat de zon er een paar uur op heeft geschenen, verandert een trottoir namelijk in een soort radiator die hitte uitstraalt en zo de hondenpoten verbrandt.

Hondenlaarsjes

Wanneer het cement niet te vermijden is, raden we je aan hondenlaarsjes te gebruiken. In feite helpt elke soort schoeisel. Er zijn echter laarsjes die specifiek ontworpen zijn om hondenpoten te beschermen tegen heet asfalt.

Waterfonteinen

Elke middelgrote tot grote stad heeft ergens wel een fontein of badje dat je kunt gebruiken om de pootjes van je hond even nat te maken. Als je met hem door een gebied met dit soort voorzieningen wandelt en hem zo zijn voetjes laat koelen, zal hij zich een stuk comfortabeler en beter beschermd voelen.

Beschermende crèmes voor voetkussentjes

Er bestaan crèmes die speciaal zijn gemaakt voor honden, omdat de pH-waarde van een mensenhuid sterk verschilt met die van een hond. Deze middeltjes vetten de hondenpoten in, voeden ze, en zorgen er zo voor dat de voetzooltjes niet inscheuren.

Normaal gesproken hebben deze crèmes een vaseline-achtige substantie. Ze verharden en versterken de huid van hondenpoten zodat ze beter tegen de hete oppervlaktes kunnen. Breng de crème aan zodra je weer thuis bent. Overigens is het erg belangrijk om de hondenpoten eerst te wassen met zeep en water vóór je de crème aanbrengt.

Wonden behandelen

Wanneer een pijnlijke plek, scheur of andere wond op de poot van je hond verschijnt, hoor je deze te behandelen. Was het eerst met milde zeep en water en doe er vervolgens wat ijs (in een doek) of een coolpack (ook in een doek) op om de zwelling tegen te gaan.

Desinfecteer de wond met een 1 op 1 oplossing van jodium en water. Je kunt ook kant-en-klare spray in een spuitbus meenemen op je wandelingen als onderdeel van een EHBO-kit. Deze komen erg goed van pas bij het stelpen van kleine bloedingen.

Beschermende was

Er bestaat een soort was die je direct op de voetzooltjes van hondenpoten kunt aanbrengen om ze tegen een hete stoep te beschermen. Je kunt dit elke keer gebruiken als je verwacht dat je hond extra bescherming nodig heeft tijdens zijn wandeling. Het wordt verkocht in dierenwinkels en bij dierenartsen, net zoals de vochtinbrengende crèmes en lotions.

Klevende pads voor hondenpoten

Hondenpoten

Je kunt nu een soort klevende pads speciaal voor hondenpoten en hun voetzooltjes kopen. Ze zijn te vinden in drogisterijen. Om ze te gebruiken hoef je ze alleen uit hun verpakking te halen, ze op maat te knippen en recht onder de pootjes van je hond te plakken. Deze plakkende kussentjes zijn een snelle oplossing om de gevaren van hete trottoirs te minimaliseren en verwondingen te voorkomen. Ze zijn zelfs antislip!

Er bestaat ook nog een alternatieve oplossing: velletjes van siliconen. Ze zijn herbruikbaar, eenvoudig te knippen en water-resistent. Je kunt ze kopen bij apotheken.

Volg de bovenstaande tips om de pootjes van je hond te beschermen tegen de hitte stoeptegels deze zomer!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.