Istanboel, de stad die ook wel de kattenstad genoemd wordt
Istanboel is een heel bijzondere stad. De mensen die het bezocht hebben vergelijken het met een permanente rommelmarkt. De straten staan vol mobiele kraampjes die vrijwel alles proberen te verkopen. Dat is echter niet het enige vreemde aan deze stad. Er is iets nog bijzonders aan de hand: Istanboel is de kattenstad.
Inderdaad, deze stad zit vol zwerfkatten. En die vertoeven misschien op straat, maar in werkelijkheid leven ze als sultans. In dit artikel maak je kennis met de speciale katten die in de kattenstad Istanboel leven.
Waarom staat Istanboel bekend als de kattenstad?
De lokale bevolking heeft altijd al van dieren gehouden. Ze voeden en verzorgen de katten. Men gelooft er dat er een onbreekbare band tussen mens en dier bestaat.
Dat heeft er echter ook toe geleid dat er steeds meer katten naar de stad trekken. Al deze harige jagers hebben geleerd dat ze in de kattenstad altijd voedsel krijgen. En dan hebben we het nog niet eens over alle kittens die in Istanboel worden geboren.
De katten zijn echt een onderdeel van het straatbeeld geworden, en hun aanwezigheid is even normaal als overstekende voetgangers of straatstenen. Geen enkele bewoner kijkt nog op van de honderden katten die door de straten zwerven.
Toeristen kunnen de katten echter niet zomaar negeren. Hun aantal is dan ook enorm. Er wordt geschat dat er zo’n 150.000 katten in Istanboel wonen.
Waar kwamen al die katten vandaan?
Istanboel is een havenstad. Toen er vroeger nog grote koopvaardijschepen doorheen trokken, reisden katten mee aan boord om op knaagdieren te jagen. Honderden katten bleven uiteindelijk bij de mensen in de stad en zijn nooit weggegaan.
De inwoners van Istanboel hebben zich trouwens al van oudsher over de dieren ontfermd. Je kunt nog steeds kattenluikjes of speciale ramen voor katten op gebouwen zien die dateren uit de Ottomaanse tijd. Voor katten zorgen is daarbij nog eens een eerbetoon aan de liefde van Mohammed voor katten (de profeet uit de islam, de belangrijkste religie in Turkije).
In de kattenstad zijn de zwervers de gasten
De regering in Istanboel besloot om in onderdak te voorzien en voedselinstallaties te plaatsen voor de katten. Ze onderhouden ook een Instagram-account waarop ze heel wat foto’s met grappige poses of leuke activiteiten plaatsen.
Het is echter niet alleen de overheid die voor de dieren zorgt. In de stad zie je veel mensen die eten en water achterlaten om er zeker van te zijn dat de katten aan hun trekken komen.
Katten zie je aan de winkeletalages, bij klanten in de cafés en bij obers op de terrassen van de restaurants. Ze mogen overal gaan en staan, omdat ze deel uitmaken van het landschap van de stad en iedereens hart hebben veroverd.
Veel fotografen proberen de beste foto’s van de katten te nemen en hebben zo al een aantal bijzondere beelden vastgelegd. Een van die foto’s laat zien dat katten in staat zijn om op plaatsen te komen waar mensen dat niet kunnen. Zo verdween er bijvoorbeeld eens een kat via een gat waar de fotograaf helemaal niet in paste!
Het is prachtig om te bedenken dat een stad zulke inspanningen verricht om te zorgen voor zwerfdieren. Deze katten nemen echt een unieke en bijzondere plaats in in het land. Bravo Istanboel!
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.