Initiatief voor de bouw van huisjes voor zwerfhonden

In veel landen is het aantal zwerfhonden een reusachtig probleem. Niemand weet het hoe het moet worden opgelost, en campagnes bereiken hun doel niet omdat ze niet over de noodzakelijke middelen beschikken.
Initiatief voor de bouw van huisjes voor zwerfhonden

Laatste update: 10 mei, 2018

Daarom zorgen sommige privé-organisaties voor opvang en voedsel voor zwerfhonden die zelf geen baasjes hebben. In dit artikel vertellen we je over een initiatief voor de bouw van huisjes voor zwerfhonden. Het motto van dat initiatief luidt als volgt: Als je hen zelf geen thuis kunt geven, bouw er dan eentje.

Chileens project bouwt huisjes voor zwerfhonden

Zwerfhonden

Coquimbo is een stad waarvan de straten vollopen met zwerfhonden. Ze vechten voor vuilnis en doen elkaar pijn wanneer er een teefje in het spel is. De bewoners in de buurt zijn zich bewust van dat probleem, maar weinigen onder hen doen er iets aan.

Een groep jonge mensen komt twee keer per week bij elkaar (op dinsdag en zaterdag) om huisjes te bouwen uit karton en ander recycleerbaar materiaal. Die huisjes bieden een schuilplaats en een dak boven het hoofd van honden zonder een eigen thuis. De naam van deze organisatie is Amor & Rescate Peluditos Callejeros (Geef de Zwerfhonden Liefde en Onderdak). Een meisje van 15 jaar oud begon de honden te voeren op het centrale plein. Zij heeft de groep opgericht, en het initiatief trok al snel andere leden aan.

Om aan kartonnen dozen te geraken organiseren ze een planning met de markten en winkels in de buurt. Vervolgens transformeren ze deze dozen in kleine huisjes voor de honden, zodat ze een veilige slaapplek hebben. Dat is vooral van belang wanneer het buiten koud is. Karton mag dan wel geen waterdicht materiaal zijn, maar het is het gebaar dat telt. De honden kunnen tenminste rekenen op een warm plekje waar ze de nacht kunnen doorbrengen.

Twee vergelijkbare initiatieven voor de bouw van huisjes voor zwerfhonden in Argentinië

Proyecto ambulatorio

Het Proyecto ambulatorio (Outpatient Project) is een van de vele projecten die als doel hebben om zwerfhonden een beter leven te geven. Met toestemming van de buurtbewoners in de wijk maken de vrijwilligers een huis vrij voor een hond die in de buurt ‘woont.’ Daarnaast nemen ze de verantwoordelijkheid op zich om de honden te vaccineren en steriliseren.

Maar hun acties eindigen daar niet. Ze volgen de hond op, voeden hem, en zoeken een permanente verblijfplaats. Omdat ze geen hulp krijgen van de overheid of van welke organisatie dan ook vragen ze burgers om materiaal in plaats van financiële steun te schenken.

“Als je hen zelf geen thuis kunt geven, bouw hen er dan eentje,” dat is de slogan van de groep. Ze bouwen de huizen van hout zodat ze beter tegen weersomstandigheden bestand zijn. Binnenin leggen ze dekens, matrassen of andere materialen en buiten laten ze kommen achter met eten en water.

Initiatief van vrouwen in Argentinië

Het tweede voorbeeld dat we zeker moeten vermelden is het project van een groep vrouwen uit de stad Paraná, die zich ook in Argentinië bevindt. Ze bouwen houten huisjes die ze “hulpkennels” noemen. Op die manier kunnen zwerfhonden zichzelf beschermen tegen de kou of regen.

Hond thuis

Het initiatief begon met toen er huisjes voor zwerfhonden werden gebouwd in de parken en wijken. En er zijn heel wat vrijwilligers die dat willen blijven doen. Natuurlijk krijgen ze van niemand geld en werken ze met de materialen die mensen meebrengen. Langzaamaan wordt de stad gevuld met “kennels” en hebben meer en meer honden ‘s nachts een slaapplek.

Deze initiatieven zijn echter slechts een tijdelijke oplossing om het aantal zwerfhonden terug te dringen. Maar ze proberen in ieder geval om het dagelijkse leven van die zwerfhonden aangenamer te maken.

Heel wat honden worden al gesteriliseerd, en op die manier voorkomt men dat de situatie verslechtert. Zelfs als de mensen geen verantwoordelijkheid kunnen nemen voor elke in de steek gelaten hond, dan kunnen ze op z’n minst iets doen voor een of twee van hen. Wij als mensen kunnen hun leven volledig veranderen. En we hoeven ze daarvoor niet eens naar huis mee te nemen! Je kunt ze helpen door een opvanghuis te bouwen met de materialen die je tot jouw beschikking hebt. Anders komen zo’n spulletjes toch in de vuilnisbak terecht. Het is de moeite waard om het eens te proberen, denk je ook niet? 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.