Logo image
Logo image

Moeten kattenkolonies worden gecontroleerd?

2 minuten
Katten die in kattenkolonies leven worden meestal niet gevaccineerd en ze leven in onhygiënische omstandigheden. Ze zijn dragers van besmettelijke ziekten voor hun eigen soort en de mens.
Moeten kattenkolonies worden gecontroleerd?
Eugenio Fernández Suárez

Geschreven en geverifieerd door de dierenarts Eugenio Fernández Suárez

Laatste update: 21 december, 2022

Zelfs als ze gedomesticeerd zijn, veranderen katten hun natuurlijke gedrag slechts in geringe mate. Daarom verschijnen kattenkolonies vaak uit het niets. Als baasjes hun katten op straat zetten, koloniseren ze de stad.

Dit lijkt misschien een goede zaak, want ondanks het feit dat hun baasjes hen hebben afgewezen, hebben ze toch een thuis gevonden in de stad. Kattenkolonies zijn echter ook een verzamelplaats voor kattenziekten en andere dieren. Ze komen in Nederland niet vaak voor maar in sommige andere landen wel.

Kattenkolonies en ziekten

Er zijn veel ziekten die katten onder hun soortgenoten overdragen. Dit geldt vooral binnen kattenkolonies, omdat ze meestal niet gevaccineerd zijn en in slechte hygiënische omstandigheden leven.

Een aantal van deze ziekten, zoals calicivirus, kattenaids (FIV), leukemie of infectieuze buikvliesontsteking zijn zeer besmettelijk en levensbedreigend. Bovendien kunnen ze ook ziekten overdragen op mensen, zoals hondsdolheid. Daarom zijn deze kolonies een zeer groot probleem voor de volksgezondheid.

Some figure

Zwerfkatten in steden

Vreemd genoeg is het verschijnen van kattenkolonies een natuurlijk verschijnsel. Dit gebeurt ook met vossen. Deze dieren worden aangetrokken tot de steden waar er voedsel wordt achtergelaten voor de kattenkolonies.

Ook invasieve soorten zoals wasberen worden aangetrokken door het voedsel dat is achtergelaten voor de kattenkolonies of in de huizen waar gedomesticeerde katten wonen. Dit is ook gevaarlijk voor kattenkolonies en mensen.

Hebben katten dan niet het recht om te eten? Natuurlijk. Het is echter wel belangrijk dat als je een kattenkolonie verzorgt en voedt, je het op een hygiënische manier doet. Zet twee of drie voerbakjes neer om te voorkomen dat er problemen ontstaan tussen de dieren. Zorg er ook voor dat je het voer voor zonsondergang ook weer verwijdert.

Hoe kun je zwerfkatten helpen?

Naast het correct voeren van deze katten zonder wilde dieren aan te trekken, zijn er ook andere manieren om kattenkolonies te controleren en te helpen.

Some figure

Jarenlang hebben mensen geprobeerd deze dieren te vergiftigen en te doden. Dit is echter dierenmishandeling en dit kan nooit de bedoeling zijn. Vangst-, sterilisatie- en vrijlatingsprocedures zijn de perfecte oplossing.

Dierenactivisten en dierenartsen spelen dus een belangrijke rol. Het doel is om deze dieren te steriliseren om ze van de juiste inentingen te voorzien.

Je moet echter niet vergeten dat het controleren van deze dieren de verantwoordelijkheid van de overheid is. Je kunt de verantwoordelijkheid niet bij de dierenartsen leggen, een beroep met veel verantwoordelijkheid en lage salarissen (in verschillende landen).

Deze dieren zijn moeilijk te adopteren omdat ze verwilderd zijn. Het wegnemen van de mogelijkheid tot voortplanting weerhoudt deze kolonies ervan te groeien.

De belangrijkste reden waarom nieuwe katten in deze kolonies verschijnen, is echter dat mensen de gedomesticeerde katten op straat zetten. Ook al planten de katten zich niet voort, toch zetten mensen hun kat steeds weer op straat. Er is dus echt geen definitieve oplossing.

Daarom moeten we het bewustzijn voor het onverantwoordelijk adopteren van katten vergroten. Ook moeten mensen vooral kiezen voor adoptie in plaats van hun huisdieren te kopen van fokkers.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.