Hoe herken je doofheid bij honden precies?

Gedeeltelijke doofheid bij honden kan moeilijk te detecteren zijn, omdat honden soms wel kunnen horen, maar er voor kiezen om hun baasje te negeren.
Hoe herken je doofheid bij honden precies?

Laatste update: 06 april, 2020

Hoewel doofheid bij honden meestal bij oudere dieren voorkomt, kunnen ook jonge honden hieraan lijden. Dit kan het gevolg zijn van een aangeboren of erfelijke aandoening. Het is moeilijk om te zien of je hond doof is, maar de volgende tips kunnen je zeker helpen. In dit artikel adviseren we je ook wat je moet doen om een dove hond te helpen.

Let op je huisdier

Soms is de hond niet helemaal doof, wat het moeilijker maakt om een diagnose te stellen. Natuurlijk, als je huisdier niet reageert als je hem roept, tegen hem praat of hij reageert nergens op, dan is hij waarschijnlijk doof. Als hij niet helemaal doof is, kan het echter ingewikkeld worden.

Dit kan ertoe leiden dat je hond soms wel en soms niet naar je luistert. Of misschien, afhankelijk van hoe ver weg hij is, kan dit invloed hebben op hoe duidelijk hij je hoort. Om de gehoorproblemen van je hond te herkennen (als hij die heeft) zul je meer moeten doen dan alleen observeren: je zult zijn aandacht moeten testen.

Voor zo’n soort test kun je een voorwerp gebruiken dat je in je hand hebt of dat je hond leuk vindt. Bijvoorbeeld een setje sleutels of een tennisbal. Ga naar hem toe als hij ontspannen is. Zonder dat hij het merkt, rammel je met de sleutels om te zien of hij reageert.

Hond houdt zijn pootjes tegen zijn oren

Als hij slaapt kun je een paar keer in je handen klappen om te zien hoe hij reageert. Je kunt dit ook doen met een piepend speeltje of door iets op de grond te laten vallen.

Doofheid bij honden: bij de dierenarts

Als je deze tests hebt gedaan en je hebt vastgesteld dat je hond een gehoorprobleem kan hebben, moet je hem voor onderzoek naar de dierenarts brengen. Hij of zij zal je hond onderwerpen aan de BAER-test. Deze tests zullen laten zien hoe de hersenen van je hond reageren op geluiden.

De test wordt gedaan met behulp van elektroden die tegen het hoofd en de oren van de hond worden geplaatst. Hierdoor kan de dierenarts niet alleen bepalen of er een auditief probleem is, maar ook in welke mate en welk gebied is aangetast.

Deze test herkent de intensiteit waarmee het geluid de hond bereikt, evenals de respons, ook al is deze minimaal. Er zijn andere testen die een dierenarts zou kunnen gebruiken, maar die zijn niet zo nauwkeurig als BAER. Er zijn echter deskundigen die ervoor kiezen om ze in plaats daarvan te gebruiken:

  • DPOAE
  • OAE
  • cochleaire microfoons

Deze tests kunnen ook een diagnose stellen als het gaat om de doofheid van de hond. Ze kunnen echter niet zeggen wat de intensiteit is of welk gebied precies is aangetast. Ook al geven ze niet veel details, de diagnose is wel zeer betrouwbaar.

Dierenarts kijkt in de oren van de hond

Wat zijn de meestvoorkomende oorzaken van doofheid bij honden?

Er zijn verschillende oorzaken die doofheid bij honden kunnen veroorzaken. Zoals eerder vermeld kan het probleem bij een jonge hond aangeboren of erfelijk zijn, of het gevolg zijn van een trauma. Voor oudere honden zijn dat de oorzaken:

  • oorontsteking met afscheidingen
  • chronische oorontsteking waarbij vernauwing van de gehoorgang ontstaat
  • tympanische breuk
  • degeneratie van botten

Oorontsteking die niet goed wordt verzorgd, of botverlies door ouderdom, kan leiden tot volledig verlies van het gehoor bij honden. Je zult willen weten of je hier iets aan kunt doen.

De waarheid is echter dat je niet veel kunt doen, net zoals we de gevolgen van ouderdom bij onszelf niet kunnen stoppen. Toch zul je zijn oren schoon willen houden om oorontsteking en andere infecties die tot doofheid kunnen leiden te voorkomen.

Als je je hond regelmatig supplementen geeft gedurende hun hele leven zullen de botten sterker worden, maar alleen de tijd zal leren in welke mate veroudering je hond zal beïnvloeden. Doofheid bij honden komt vaker voor dan je denkt. Voordat dit realiteit wordt voor je hond, kun je dus het beste proberen om het te voorkomen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.