Hoeveel uur per dag moet mijn hond slapen?
Het is duidelijk dat honden veel slapen. Soms lijkt het er zelfs op dat ze alleen maar eten en slapen. Daar komt de uitdrukking luie hond vandaan. Je vraagt je misschien af hoeveel uur per dag je hond moet slapen. Slaapt hij meer dan nodig is, of misschien minder?
Blijf lezen om erachter te komen.
Hoeveel uur moet je hond slapen?
Er zijn meerdere factoren die meespelen in het antwoord op deze vraag. Een ervan is de leeftijd van de hond, en de andere is zijn gezondheid. Laten we ze allemaal eens analyseren.
De leeftijd van de hond
Net zoals bij bij mensen heeft de leeftijd invloed op het slaappatroon. Een puppy slaapt niet net zoveel als een volwassen of oude hond.
Hoe lang moet mijn puppy slapen?
Net als baby’s brengen puppy’s hun dagen slapend en etend door. Ze doen niet veel anders, want ze verbruiken hun energie al snel, dus ze kunnen wel 18 tot 20 uur per dag slapen.
Dit betekent niet dat je hond ‘s avonds om 10 uur gaat slapen en om 6 uur de volgende ochtend weer wakker wordt. Honden slapen een paar uur achter elkaar, verdeeld over verschillende keren de hele dag.
Er is echter geen reden om je zorgen te maken, want je kunt tijdens de uren dat hij wakker is genoeg tijd met hem doorbrengen.
Hoe lang moet mijn volwassen hond slapen?
Als het dier groeit en volwassen, zal hij minder slaap nodig hebben. Honden hebben echter wel meer slaap nodig dan mensen. Ze hebben zelfs twee keer zoveel slaap nodig, een volwassen hond heeft zo’n 15 tot 16 uur per dag nodig om hun energie terug te krijgen.
Het is geen wonder dat je hond zo vol van energie is als je hem mee uit wandelen wilt nemen, terwijl jij moe bent van een lange dag op het werk.
Als een volwassen hond een groot ras is, heeft hij zelfs meer slaap nodig – rond de 18 – omdat hij zijn energie nog sneller verbruikt.
Hoe lang moet mijn oude hond slapen?
Als een hond ouder is, heeft hij nog meer slaap nodig. Denk eraan dat een oude leeftijd eigenlijk een regressie naar de kindertijd is, dus een oude hond wordt weer als een puppy als het gaat om de uren slaap die hij nodig heeft.
Helaas komt het voor dat oudere honden soms aan pijnlijke aandoeningen lijden, die ertoe leiden dat ze niet goed kunnen slapen.
Als je denkt dat je hond gestrest is en nervositeit door het gebrek aan slaap, kun je met hem naar de dierenarts gaan zodat hij of zij hem gepaste slaapmedicijnen voor kan schrijven.
De gezondheid van de hond
De geschatte uren slaap die we hierboven hebben beschreven gaat om gezonde honden. Als je hond een aandoeningen heeft, kan het zijn dat hij meer of minder slaapt, afhankelijk van de aandoening.
Een dier dat lijdt aan depressie zal bijvoorbeeld meer slapen dan hij zou moeten, terwijl een dier dat aan pijn lijdt minder slaapt. In beide gevallen is dit gevaarlijk voor de lichamelijke en emotionele gezondheid van de hond, dus een bezoek aan de dierenarts wordt aangeraden.
Denk aan het volgende
Denk eraan dat ieder dier een wereld op zich is, net zoals ieder hondenras. De uren slaap die de hond nodig heeft per ras zijn vergelijkbaar, maar sommige rassen verbruiken rassen sneller dan andere, en slapen meer.
Ook grotere honden hebben over het algemeen minder slaap nodig dan kleinere, omdat ze rustiger zijn.
Wat echter ook belangrijk is om te weten, is dat je een hond laat slapen zoveel hij nodig heeft, zonder hem te storen. Net als mensen weten ook honden wat ze nodig hebben om gezond te blijven.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
-
Kis, A., Szakadát, S., Gácsi, M., Kovács, E., Simor, P., Török, C., … Topál, J. (2017). The interrelated effect of sleep and learning in dogs (Canis familiaris); An EEG and behavioural study. Scientific Reports. https://doi.org/10.1038/srep41873
-
Takeuchi, T., & Harada, E. (2002). Age-related changes in sleep-wake rhythm in dog. Behavioural Brain Research. https://doi.org/10.1016/S0166-4328(02)00123-7
-
Toth, L. A., & Bhargava, P. (2013). Animal models of sleep disorders. Comparative Medicine. https://doi.org/10.1007/978-981-10-5981-0_12
-
Owczarczak-Garstecka, S. C., & Burman, O. H. P. (2016). Can sleep and resting behaviours be used as indicators of welfare in shelter dogs (Canis lupus familiaris)? PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0163620
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.