Hoe train je een onafhankelijke hond?

Hoe train je een onafhankelijke hond?
Francisco María García

Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García.

Laatste update: 21 december, 2022

Veel mensen leren hun hond om gehoorzaam, kalm en sociaal te zijn en om zich goed aan te passen. Dingen zoals hun behoefte op de juiste plek doen, opzitten en trucjes doen zijn makkelijk te trainen. Echter, hoeveel eigenaren hopen om een onafhankelijke hond te trainen?

In de eerste plaats is het de moeite waard om te vermelden dat elke training aan de individuele hond aangepast moet worden. Maar er zijn technieken, trucjes en benaderingen die je kunt toepassen om honden meer zelfvertrouwen te geven.  Deze tips kunnen ook handig zijn voor honden die moeilijk luisteren en gehoorzamen. Lees verder om te kijken welke tips werken om via een voorzichtig uitgevoerd trainingsplan een onafhankelijke hond te vormen.

Socialisatie is fundamenteel

Je moet beginnen je hond te leren socialiseren als hij nog een pup is. Om precies te zijn moet je hiermee binnen anderhalve maand tot vier maanden na de geboorte beginnen. Dan moet je meer nadruk leggen op de training en gewoonten van je hond. Terwijl de training niet agressief of overdreven slap moet zijn. Vooral bij een onafhankelijke hond is dit belangrijk!

Een onafhankelijke hond trainen

Gedurende deze periode moet de hond zich altijd veilig voelen en eigenaren moeten elke traumatische situatie voorkomen. Elke ervaring met aanrijdingen met auto’s of mishandeling kan invloed hebben op het volwassen leven van het dier.

In ieder geval moet de puppy zich beschermd voelen tijdens deze leerfase. Als gevolg hiervan zal hij training gaan associëren met een prettige ervaring.

Het probleem met traditionele training

De oudste technieken zeggen dat eigenaren hun huisdieren pas als ze volwassen zijn moeten opvoeden. Echter, methodes veranderen nu en specialisten staan erop dat honden vanaf een zeer jonge leeftijd getraind worden.

De oude trainingsfilosofie — gebaseerd op dominantie van de eigenaar en strenge leiding over het dier — staat nu ter discussie. In tegenstelling hiervan is de basis van de nieuwe training tolerantie en controle over externe omstandigheden.

Er zijn eigenaren die gewend zijn geraakt aan de orthodoxe, overmatig strenge methodes. Natuurlijk worden honden die zo opgevoed worden uit angst voor straf gehoorzaam en onderdanig. Honden die getraind worden volgens deze methode worden nooit onafhankelijk.

Weten wie de baas is

Een van de fundamentele problemen in het trainen van honden is de houding van de eigenaar naar zijn huisdier. Sommigen zijn erg agressief of humeurig, terwijl anderen hun eigen angst overbrengen naar hun huisdier. Sommigen worden wanhopig als hun hond niet luistert.

Daar komt nog bij dat sommige rassen van nature niet gehoorzaam zijn. Sommige van de bekendere rassen zijn onder meer: basset hounds, Shih tzu’s, chow chows, basenji’s, bulldogs, en meer.

Waarom zijn deze rassen moeilijker te trainen? Het antwoord hierop is simpel: dit zijn de onafhankelijkste honden in vergelijking met andere rassen.

Intelligente honden zijn vaak het moeilijkst

In het algemeen zijn de meest begiftigde honden die met redelijk uitgesproken karakters. Als je hun gedragscode probeert te veranderen zou het goed kunnen dat je veel tegenstand ervaart. 

In werkelijkheid zijn deze honden zich bewust van wat er gebeurt en ze weten wat hun trainer van ze wil. Ze zijn opmerkzaam, gevoelig en weigeren om anders te zijn dan ze zijn, in tegenstelling tot de meer gehoorzame (maar meer afhankelijke) honden.

In zulke gevallen moet je training naar een een einddoel toewerken en intelligent zijn. Spellen, beloningen, communicatie en geduld zijn hulpmiddelen die als de eigenaar ze goed toepast zeer effectief zijn. 

Beleef plezier als je je hond traint

Een onafhankelijke hond: het gaat erom om niet op te geven

Opgeven is bij een slimme hond net zo slecht als het gebruik van dwang of straf. Als je hem een levensles wilt geven en hij stribbelt tegen moet je niet opgeven en verder gaan met iets anders. Het dier denkt dan dat hij gewonnen heeft en jij faalt als leider.

Consistentie is meer dan belangrijk, het is nodig. Voor je aan elke trainingsoefening begint moet je goed nadenken over wat je je hond wilt leren en waarom. Dan moet je de uitdaging accepteren en volhouden.

Honden zijn slimme dieren die volgens de voorbeelden die door hun eigenaar gegeven worden leven. Dat gaat verder dan wat ze laten zien door hun gedrag en karakter. Als iets niet werkt moet je de trainingsmethode aanpassen en niet de les zelf. 

Het goede nieuws is dat lange trainingsmethodes die constant bevestigd worden, nooit vergeten worden. Een hond die geslagen is gehoorzaamt uit angst: een blije, gedisciplineerde hond met een sterk karakter behoudt iets van menselijke intelligentie. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.