Vijf kalmeringssignalen die je hond gebruikt

We slagen er dikwijls niet in om te begrijpen wat onze hond ons exact wil zeggen. Dit is waarom we deze 5 kalmeringssignalen willen mee geven waar je hond gebruik van maakt.
Vijf kalmeringssignalen die je hond gebruikt

Laatste update: 28 april, 2018

Honden zijn constant aan het communiceren met andere honden en met ons. Om met ons te communiceren gebruiken onze honden voornamelijk lichaamstaal. Soms is dit duidelijk maar andere keren missen we deze signalen. Leer vijf kalmeringssignalen die je hond gebruikt, waardoor je weet dat je het rustiger aan moet doen. Deze worden door veel mensen over het hoofd gezien.

Wat zijn kalmeringssignalen

Veel van de dingen die onze honden tijdens de dag doen zijn kalmeringsmiddelen die je hond doet om rustig te worden. Honden zijn diplomatieke en rustige dieren. Veel van hun lichaamstaal is er dan ook op gericht om dit over te brengen.

Kalmeringssignalen van je hond bereiken het volgende:

  1. Overbrengen dat ze goede intenties hebben.
  2. ie bij hen is kalmeren, of omdat ze slechte intenties hebben of omdat ze je hond nerveus maken.
  3. Henzelf kalmeren omdat ze gestrest of nerveus zijn.

De signalen zijn in alle drie de gevallen gelijk. Afhankelijk van de situatie, zowel die van jou als van je hond, zullen we na gaan waarom je hond zich zo gedraagt. 

Honden gebruiken kalmeringssignalen om rustig te worden

Deze signalen herkennen zal ons beter in staat stellen ons huisdier te begrijpen. Het is enkel op die manier dat we de wereld kunnen zien zoals hij dat doet en de communicatie met je huisdier kunnen verbeteren.

1. Likken aan de neus

Een hond likt gedurende de dag veelvuldig aan zijn neus maar toch wordt dit dikwijls door ons overzien. Wanneer je hond aan zijn neus likt werkt dit zeer goed als signaal naar andere honden toe. Dit is immers puur een kalmeringsmiddel. Bovendien is het heel gemakkelijk om te zien wanneer een hond aan zijn neus likt.

Het is gebruikelijk voor je hond te kalmeren als hij naar zijn etensbak gaat. Maar dit doet hij niet omdat het eten lekker is: dat is iets menselijks. Honden doen dit om te kalmeren omdat ze zo opgewonden zijn om voedsel te zien. Ook kan het een manier zijn om ons te laten weten dat we de hond trager moeten benaderen omdat we hem nerveus gemaakt hebben.

2. Zich uitschudden

Honden schudden zich uit wanneer ze nat zijn maar ze doen dit ook dikwijls wanneer ze droog zijn. Dit betekent dat dit ook één van de kalmeringssignalen is. Ze gebruiken dit om zichzelf te kalmeren nadat ze onder stress gestaan hebben.

Schudt jouw hond zich in het park uit zonder reden? Denk dan even na wat er enkele seconden geleden gebeurd is om zijn stress te begrijpen. Misschien was hij aan het blaffen naar een andere hond, kwam een kind met een bal te dicht of kwam er net een bus voorbij.

3. Snuffelen

Snuffelen aan de grond is een ander natuurlijk kalmeringsmiddel dat honden gebruiken. Ook dit wordt dikwijls over het hoofd zien. Honden hebben een goed ontwikkelde geur en het is noodzakelijk voor hen om te snuffelen. Toch zijn er momenten dat je hond stopt om te snuffelen op een plek die geen geur zou moeten hebben. Dit doet hij om te kalmeren.

Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat we onze hond roepen in het park. In plaats van te komen kan je hond blijft snuffelen bij een plek die geen bijzondere geur zou moeten hebben. Hij ruikt hier niet aan omdat hij hiervan houdt, hij doet dit omdat wij boos of nerveus lijken. Dit is zijn manier om ons door geven dat we moeten kalmeren. Op die manier wil je hond doorgeven dat hij geen problemen wil maar een momentje nodig heeft voor hij terug komt.

4. Kop wegdraaien

Wanneer je hond zijn kop wegdraait is dit ook een veelvoorkomend kalmeringssignaal. Ook dit wordt dikwijls niet door ons opgemerkt. Het is een voor de hand liggend signaal dat honden gemakkelijk begrijpen. Mensen blijken er echter meer moeite mee te hebben.

Wanneer een hond zijn kop weg draait is dit omdat wij hem intimideren of nerveus maken. Normaal is dat omdat we te snel naderen of te dicht bij hun kop zijn. Het is dus een snelle en comfortabele manier om aan te geven dat we ons te dicht bij bevinden.

Er zijn bijzonder weinig honden die recht in de camera kijken als we foto’s maken. Het volgende gebeurt: ze kijken naar ons en zien er zo schattig uit. Daarom halen we onze telefoon tevoorschijn, waarna ze onmiddellijk weg kijken. Er is geen manier meer om ze in onze richting te laten kijken! De hond maakt met dit kalmeringssignaal heel duidelijk wat er aan de hand is: de telefoon maakt hem nerveus.

5. Gapen

Dit is een signaal dat je hond geregeld laat zien en het is één van de moeilijkste signalen om te onderscheiden. Honden gapen immers ook als ze moe zijn of juist heel erg relaxed. Dit betekent dan ook dat je uit de omgevingssignalen zult moeten opmaken waarom je hond gaapt. Doet hij dit omdat hij net opgestaan is na een dutje, of omdat iemand hem nerveus maakt en hij gestrest is en wil relaxen?

Er zijn momenten wanneer dit verwarrend is. Terwijl hij speelt in het park met een andere hond kan hij zich uitrekken en gapen. Het is geen moment om een dutje te doen, dus hij vertelt de andere hond dat hij relaxed is. Er zijn echter andere situaties die moeilijker te begrijpen zijn. Zo kan je huisdier net opstaan van een dutje en de kamer uit gaan om te gapen. Gaapt hij om ons te vertellen dat hij geen problemen wil, of omdat hij moe is?

Kalmeringssignalen bij honden begrijpen maakt samenleven met je huisdier gemakkelijker

Laat ons de kalmeringssignalen van onze hond respecteren

Een hond met een uitgebreid aantal kalmeringssignalen is zo sociaal dat hij op een heel efficiënte manier met anderen zal kunnen om gaan. Hij zal heel gemakkelijk bevriend raken met andere honden en zal er gemakkelijk in slagen gevechten te voorkomen.

Het is dan ook belangrijk dat we de kalmeringssignalen van onze hond respecteren, en niet alleen van onze hond. Hij zal merken dat we luisteren naar wat hij probeert te zeggen en zich daardoor beter gedragen. Buiten dat zal het lezen van de signalen die onze hond geeft ons ook helpen om hem beter te begrijpen. Uiteindelijk zal betere communicatie met onze hond leiden tot een betere relatie, en dat zal het samenleven veel fijner maken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.