Het kweken van kanaries: alles wat je weten moet
Kanaries zijn prachtige vogels die een van de mooiste stemmen van het dierenrijk hebben. Het is geen verrassing dat veel mensen geïnteresseerd zijn in het kweken van kanaries. Heb je er wel eens over nagedacht? Zo ja, schrijf dan de volgende tips op.
Waaraan je moet denken bij het kweken van kanaries
Net als bij elk ander voortplantingsproces heeft de kanariefokkerij een aantal aspecten waar je rekening mee moet houden en waar je aan moet voldoen om succesvol te zijn. Toch is het helemaal niet zo ingewikkeld. Maak goede notities en volg de onderstaande instructies zorgvuldig op.
De kooi
De kooi is één van de belangrijkste dingen en een elementair element bij het kweken van kanaries. Kies er een met genoeg ruimte voor de vogels om in te bewegen. Zorg er ook voor dat hij niet te veel ruimte inneemt en niet moeilijk schoon te maken is.
Het dier heeft niet alleen ruimte nodig om zich in te bewegen maar ook om een nest te kunnen maken voor zijn jongen. Er zijn twee tussenschotten nodig, een metalen rooster en een ondoorzichtig rooster, om te voorkomen dat andere vogels naar het nest kijken en om privacy te bieden tijdens de paring.
De kooi moet altijd perfect schoongehouden worden en onderhouden. Probeer de bodem dagelijks en de voer- en drinkbakjes minstens twee keer per week schoon te maken. Schoonmaken voorkomt dat toekomstige nakomelingen een infectie of ziekte krijgen.
Dieet
Vogelzaad is de basis van de voeding voor de kanaries. Er moet echter ook twee keer per week een mengsel van granen en sommige groenten en fruit in worden opgenomen. Ook inktvis en korrels dienen deel uit te maken van hun dagelijkse voeding en altijd beschikbaar te zijn voor het dier.
Als de kuikens eenmaal geboren zijn hebben ze natuurlijk krachtvoer als vogelzaad en groenten nodig. Broccoli is een van de meest aanbevolen voedingsmiddelen. Het biedt belangrijke voedingswaarden voor pasgeboren kuikens.
Voorbereiding op de paring
Licht is een bepalende factor bij het kweken van kanaries. Hoe vreemd het ook klinkt, je weet meteen welke stappen je moet volgen. Het paarseizoen begint meestal zo eind februari, half maart. De kanaries beginnen ongeveer 20 tot 30 dagen later te paren.
Zet de ondoorzichtige en metalen roosters op. Hoe meer zonlicht de dieren krijgen hoe groter de kans dat het vrouwtje geslachtsrijp wordt en hoe groter de kans dat paring plaatsvindt. Dit schot zal ongeveer 20 dagen meegaan. Vervolgens verwijder je het en laat je het metalen rooster nog ongeveer 10 dagen staan.
Terwijl ze gescheiden zijn moet je de dieren wat krachtvoer geven zodat ze kunnen wennen aan de smaak en geur voordat de nieuwe familieleden geboren worden. Op dezelfde manier moet je ze extra calorieën en vitamines geven, vooral aan de toekomstige moeder. Ze heeft meer energie nodig dan normaal.
Het nest
Omdat de moeder zich niet in haar natuurlijke habitat bevindt zal het moeilijk zijn om haar eigen nest te maken. Je kunt dus twee dingen doen: een nest kopen of het materiaal leveren dat nodig is om het zelf te maken.
Zelfs als je besluit om het te kopen moet je geitenhaar aan de moeder geven. Ze gebruikt het om het nest te vullen en een soort bed te maken voor de eieren. Hierdoor kunnen ze warm blijven en voelen de kuikens zich comfortabel als ze eenmaal geboren zijn.
De eieren
Dagelijks wordt er één ei gelegd. Normaal gesproken kunnen er maximaal zes eieren worden gelegd, maar er zijn altijd uitzonderingen. Zodra je het eerste ei ziet wordt het aangeraden om het te vervangen door een plastic ei. Doe het echte ei in een bak met vogelzaad en draai het elke dag om.
Doe hetzelfde met de volgende eieren tot er ongeveer vier zijn. Dan leg je de echte eieren terug zodat de moeder kan gaan broeden. Dit voorkomt concurrentie tussen de nakomelingen om als eerste uit het ei te komen en stelt hen in staat om tegelijkertijd uit te komen.
Dit zijn de stappen die gevolgd moeten worden voor broedende kanaries. Deze dieren hebben een engelachtige stem en zijn de perfecte huisdieren. Wil je er ook eentje?
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.