Een huisdier adopteren hoeft niet moeilijk te zijn
Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García
Veel mensen willen een huisdier adopteren. Maar ze weten niet hoe of ze zijn er bang voor. De te nemen stappen zijn echter zeer eenvoudig. Verlaten, gewonde en beschadigde huisdieren wachten met smart op een pleeggezin dat hen in huis wil nemen.
Om de eerste stappen te zetten moet je naar een adoptiecentrum voor dieren gaan. Tot de vereisen die meestal nodig zijn om de procedures te starten, behoren:
- Wil je een huisdier adopteren dan moet je meerderjarig zijn. Om dat te bewijzen moet je een geldig identificatiebewijs kunnen overleggen.
- Bewijs van adres. Je moet een document overleggen om te bewijzen dat je de eigenaar bent van het huis waar het dier gaat wonen. Of in geval van huren een bewijs overleggen dat de huurbaas huisdieren toelaat.
- Adoptiecontract. Je moet een document tekenen waarin je toestemt met:
- Voor het dier zorgen en het in optimale conditie houden (huisvesting, voer, beweging).
- Hem de medische hulp geven die hij nodig heeft. Het dier zal ontwormd zijn en de bijbehorende vaccinaties hebben gekregen bij in ontvangstneming. In sommige gevallen zullen honden ook een microchip hebben.
- Hem niet gebruiken om te fokken.
- Veranderingen doorgeven (kwijtraken, overlijden)
- Als je niet (meer) voor hem kunt zorgen, laat hem niet in de steek, breng hem terug naar het asiel.
Een huisdier adopteren: de kosten
Asielen ontvangen over het algemeen geen subsidies. Ze werken meestal op basis van persoonlijke financiële hulp. In de meeste gevallen is het een kwestie van donaties om de dierenartskosten van het dier te dekken. Verder vallen ze vaak onder een dierenhulporganisatie.
Onder de parameters die de organisaties voor adoptie hebben vastgesteld vallen:
- De vereniging heeft het recht je het dier te weigeren als je niet aan de voorwaarden voldoet.
- De vereniging mag eisen dat de adoptie van het dier bij de nieuwe eigenaar thuis plaatsvindt. Op die manier kunnen ze zien waar ze terecht komen.
- Tijdens de proefperiode mag de vereniging de nieuwe eigenaar vaker bezoeken. Zo kunnen ze zien of het dier binnen het gezin past en of aan de voorwaarden wordt voldaan.
- Als je een in de steek gelaten dier vindt is er een wachtperiode voor je hem officieel kunt adopteren.
- Dit is in geval de eigenaar het dier is kwijtgeraakt en hem terug wil hebben.
Als je niet wilt adopteren kun je nog altijd helpen!
Er zijn andere opties als je geen dier wilt adopteren. Hier volgen er een paar:
- Doneer. Donaties van geld of spullen of speelgoed zijn nog andere manieren om hun leven in het asiel te verbeteren.
- Sponsorschap. Word sponsor van een dier en wordt verantwoordelijk voor zijn onderhoud tot hij geadopteerd wordt.
- Vrijwilliger. Nog een optie is om bij een asiel vrijwilliger te worden en ze zo te helpen. Bijvoorbeeld door betrokken te zijn bij hun directe zorg, of door informatie te delen over dierenrechten. Ofwel assisteren bij adoptieprocedures en angst voor adoptie bij potentiële kandidaten weg te halen.
- Pleegzorg. Je kunt tijdelijk een in de steek gelaten dier in huis nemen tot hij ter adoptie naar een permanent adres gaat.
Statistieken in Spanje
In Spanje zijn er bijvoorbeeld momenteel 300 asiels en kennels voor in de steek gelaten dieren. Onder de redenen hiervoor vallen: bruiloften, scheidingen, ontstaan van plotselinge allergieën, geboorte van een kind, nieuw vloeren in huis, verandering van baan, ergernis over het blaffen van het dier of plassen in huis etc.
Een huisdier adopteren kun je ook in Nederland en België. Er is in beide landen een groot aantal dierenasielen waaruit je kunt kiezen.
Waar je aan moet denken als je adopteert
Wanneer we een dier adopteren doen we behalve het dier een tweede kans geven nog meer. Ook ontmoedigen we de handel via dierenwinkels. De meeste dieren in dierenwinkels komen van fokkers met weinig scrupules. Ze leiden aan erfelijke ziekten die het gevolg zijn van inteelt die breed toegepast wordt om dieren met een stamboom te fokken.
Daarom moeten we zeker weten waar het dier vandaan komt en waarom we het in huis willen nemen. We moeten ons bewust zijn van de kosten die erbij komen kijken, zoals voer, dierenarts en accessoires. We moeten tijd vrijmaken om het dier aandacht te geven en hem uit te laten. Bovendien moeten we ons realiseren dat hij zich wel eens in huis of buiten zal misdragen, en dat ze lastig kunnen zijn tijdens vakanties, etc..
Voordat we overgaan tot adoptie is het erg verstandig om je nieuwe huisdier te laten ontwormen, steriliseren en een microchip te laten plaatsen.
Voordelen van een huisdier adopteren
Duizenden honden en katten komen in asielen terecht zonder dat ze er zelf iets aan kunnen doen. Noch begrijpen ze wat er met ze gebeurt. Ze worden gescheiden van hun geliefden ook al wordt deze liefde vaak niet beantwoord. Ze eindigen omringd door andere onbekende individuen, opgesloten, verward, bang en depressief.
Concluderend kunnen we zeggen dat het adopteren van een volwassen dier het voordeel heeft dat het dier nog een laatste kans krijgt. Een kans op een fijn leven voor een dier dat zijn laatste dagen anders opgesloten in een kooi moet doorbrengen.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.