Hoe kun je een dierenasiel ondersteunen?

Hoe kun je een dierenasiel ondersteunen?

Laatste update: 03 mei, 2018

De waarde van een dierenasiel kan niet in geld uitgedrukt worden. Deze inrichtingen leunen bijna altijd op vrijwilligers en zijn niet winstgevend. Ze investeren heel wat tijd, inspanning en geld in de zorg voor ontheemde dieren.

Als je een dierenliefhebber bent, heb je je misschien wel eens afgevraagd hoe je hen kunt helpen in dit waardevolle werk. Lees dan door en ontdek hoe je dit werk kunt ondersteunen!

Hoe werkt een dierenasiel?

Dierenasiel

Een dierenasiel wordt door plaatselijke bewoners op de hoogte gebracht van verstoten dieren. Meestal bellen of emailen mensen het dierenasiel om ze te vertellen dat een verloren of achtergelaten hond ergens is aangetroffen.

Als dat gebeurt, komen vrijwilligers van het dierenasiel in actie om het dier op te halen. Mensen worden dan gevraagd om te helpen door posters op te hangen in de buurt van waar het dier is gevonden om te kijken of de eigenaar weer op komt dagen.

Als het eenmaal in het dierenasiel is, wordt het dier onderzocht door een dierenarts om er zeker van te zijn dat alles in orde is, en dat ze geen medische zorg behoeven. Een nieuwkomer wordt 12 – 18 dagen afgezonderd van de andere asielbewoners.

Dit wordt gedaan zodat het kan worden ingeënt, ontwormd en gesteriliseerd. Deze tijd geeft de medewerkers ook de gelegenheid om zijn persoonlijkheid te bestuderen. Daardoor wordt het minder riskant om het dier bij de andere honden of katten te voegen.

Hoe je een dierenasiel kan steunen

Er zijn veel verschillende manieren om dierenasielen te ondersteunen. We geven ze hier aan:

  • Bel een dierenasiel als je een loslopend dier ziet. Het maakt niet uit of hij een halsband om heeft of niet. Zelfs als hij er één heeft kan hij de weg kwijt zijn. Probeer te verhinderen dat hij weggaat tot de vrijwilligers komen. Als ze je vragen om posters op te hangen, een advertentie in de krant te zetten of het door te geven aan de plaatselijke nieuwsmedia, bied dan je diensten aan. Dat zal hun werk vergemakkelijken en je doet er een goede daad mee.
  • Doneer voedsel. Er verblijven veel dieren in de dierenasiels, en ze moeten allemaal gevoed worden. Misschien wil je geen geld geven maar wil je wel helpen door zakken eten te kopen voor honden en katten. Er is eten voor allerlei leeftijden nodig, dus je kunt eten kopen voor pups en katjes, volwassen en oudere dieren. In de asielen zijn dieren van iedere leeftijd, dus ieder soort eten zal welkom zijn.
Honden in Dierenasiel
  • Geef geld. Dierenasielen hebben geld nodig voor de dierenarts, inentingen, eten, speelgoed, dekens, voederbakken, en nog veel meer. Je geld – hoe weinig ook – kan deze vriendelijke mensen helpen die een groot deel van hun levens wijden aan het zorgen voor deze prachtdieren. Als je wilt, kun je hen ook vergezellen en hun onkosten vergoeden als ze een dier naar de dierenarts brengen of wanneer ze naar een dierenzaak gaan

Kun je tijd geven?

  • Tijd. Je tijd en werk geven als vrijwilliger is een mooie manier om een dierenasiel te ondersteunen. Mensen die daar werken krijgen vaak geen geldelijke ondersteuning. Misschien heb je wel een gaatje in je agenda en kun je bij de dieren blijven als de vrijwilligers ergens anders aan het werk moeten.
  • Geef gezelschap. Dieren hebben niet alleen financiële ondersteuning nodig maar ook liefde en aandacht, vooral als ze mishandeld of verstoten zijn. Ga af en toe eens langs om met ze spelen en ze te vertroetelen. Je zou ze ook mee uit wandelen kunnen nemen! Het is een prachtige manier om de dieren blij te maken en ook om de werkdruk van de anderen die voor hen zorgen te verlichten.
  • Adoptereer een dier. Dit is de beste manier om te helpen. Als je de gelegenheid hebt om een dier te adopteren en hem liefde en aandacht te geven, neem er dan één uit het dierenasiel. Hij zal je zo dankbaar zijn maar ook de vrijwilligers van het asiel zullen dat zijn voor je goede bedoelingen en je hulp!

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.