5 dieren uit China: enkele typische exemplaren

17 februari 2019
Binnen het immense grondgebied van het derde grootste land ter wereld vind je verschillende biomen zoals bergen, plateaus, woestijnen, kustgebieden en laaglanden.

Dieren uit China hebben zich op verrassende wijze aangepast aan de geografische kenmerken van dit land. Lees verder voor meer informatie!

Voorbeelden van dieren uit China

Net als de beroemde Chinese horoscoop, waarin elk teken door een dier wordt vertegenwoordigd, bestaat de lokale fauna ook uit een ontelbaar aantal soorten. Hieronder kun je meer te weten komen over enkele van de meest typische exemplaren:

1. Jak

Dit rund – te zien op de foto hierboven – is vrij populair onder de Himalaya-kolonisten. Dit dier is namelijk één van de vertegenwoordigers van de Chinese fauna. Het woord ‘jak’ betekent in de Tibetaanse taal ‘mannelijk’, en vrouwen staan in deze regio bekend als ‘nak’.

Dit dier heeft lange, dichte, donkergekleurde haren die meestal zwart of bruin zijn, maar ook korte poten met hoeven. De jak kan tot ongeveer 500 kilo wegen en in het wild twee meter hoog worden. Ze hebben daardoor nauwelijks last van roofdieren. Vrouwtjes en hun nakomelingen leven in kuddes en de mannetjes leven solitair.

Deze dieren werden ongeveer 3.000 jaar geleden door de mens gedomesticeerd en worden gebruikt voor hun kracht, bijvoorbeeld om lasten te dragen. Ook leveren ze melk voor het maken van kaas en boter, en wol voor het maken van dekens en jassen.

2. Pandabeer

Dit is de bekendste van alle dieren uit China. Hoewel ze tot de ursidae-familie behoren, zijn ze nogal verschillend van de rest. Het dieet van de panda’s bestaat bijvoorbeeld uit het eten van bamboe en fruit.  Ook overwinteren panda’s niet omdat ze in een subtropische omgeving leven in de volgende landen:

  • China
  • Vietnam
  • Birma
Pandabeer in een boom

Dit dier onderscheidt zich voornamelijk door zijn:

  • Robuuste zwart en witte lichaam
  • Donkere ronde oren
  • Staart
  • Kleine oogjes

Als ze geboren worden zijn hun lichamen roze, met wat grijze vlekken en ze zijn een maand lang blind. Ze blijven twee jaar bij hun moeder. Ze geeft ze echter slechts één jaar borstvoeding.

3. Zilverfazant

De zilverfazant leeft in het zuidwesten van China, maar ook in het zuidoosten van Tibet. Hij leeft meestal in dichte bossen. Hij werd echter naar Engeland gebracht, waar hij bekend staat als Lady Amherst’s Pheasant, ter ere van de vrouw van de gouverneur die deze vogels naar haar vaderland bracht.

Zilverfazant op een tak

Net als andere fazanten of pauwen hebben de mannetjes een verbazingwekkende zwart-witte lange staart die 80 cm lang kan zijn. Zijn lichaam is in het bijzonder bedekt met blauwe, rode, gele en oranje veren. Het vrouwtje is kastanjebruin van kleur met enkele zwarte vlekken.

4. Rode panda

Dit bedreigde zoogdier is nog zo’n voorbeeld van typische dieren uit China. Hij leeft in de zuidelijke regio van het land, vooral in gematigde, vochtige bossen met overvloedige bamboebomen. Zoals de naam al doet vermoeden, is zijn vacht rood. Hij lijkt echter meer op een wasbeer dan op een beer, omdat hij klein is en een lange staart heeft.

Rode panda op een omgevallen boom

De rode panda is een sedentair dier dat alleen bij zonsopgang en zonsondergang actief is. Hij is namelijk gevoelig voor warmte en bedreven in het van tak naar tak bewegen en hij slaapt met zijn staart over zijn gezicht. Ook ‘reinigt’ hij elke dag voor het eten zijn poten en maag. Naast het eten van bamboe eet hij tevens:

  • Bessen
  • Paddenstoelen
  • Wortels
  • Vruchten

5. Sneeuwluipaard

Ook wel ‘irbis’ genoemd, deze katachtige komt veel voor in de bergen van Centraal-Azië, die meer dan 6.000 meter hoog zijn. Daarom is er weinig informatie bekend over dit dier. In het bijzonder heeft hij:

  • Een grijze, dichte vacht
  • Zwarte vlekken
  • Een witte buik
  • Een lange staart

Zijn staart is erg lang en behaard omdat hij zichzelf er tijdens het slapen mee toedekt.

Sneeuwluipaard zittend in de sneeuw in de verte kijkend

Dit roofdier voedt zich onder andere met:

  • Konijnen
  • Eekhoorns
  • Herten
  • Vogels
  • Spitsmuizen
  • Zelfs geiten en runderen, die hij overdag aanvalt

het sneeuwluipaard wordt intussen door de jacht op zijn vacht met uitsterven bedreigd. In het bijzonder is hij één van de weinige katachtigen die niet brult, omdat zijn stembanden erg klein zijn.