De komodovaraan: leer alles over dit "monster"

Dit enorme roofdier is een reptiel dat elke prooi kleiner dan een geit in een keer kan doorslikken. Hij eet voornamelijk dode dieren die hij vanaf een kilometer of 9 afstand kan ruiken via zijn tong.
De komodovaraan: leer alles over dit "monster"

Laatste update: 31 december, 2018

De komodovaraan is de grootste hagedis ter wereld. Hij kan meer dan drie meter lang worden en hij is een enorm roofdier dat dode dieren eet. Hij heeft een afschrikwekkende reputatie en veel mensen noemen hen “monsters.” In dit artikel lees je alles over dit dier.

Gewoonten en habitat van de komodovaraan

Dit reptiel is geel en groen als hij jong is, hij wordt bruin als hij volwassen is. Hij heeft een enorm lichaam dat met dikke schubben is bedekt. Er zijn geen uiterlijke verschillen tussen mannetjes en vrouwtjes, behalve dat mannetjes groter zijn.

De grootste exemplaren van de komodovaraan kunnen groter dan 3 meter worden (hun staart is even lang als hun lichaam), en ze kunnen meer dan 68 kilo wegen. Het zijn enorme roofdieren in hun eigen habitat.

Ze hebben een lange, gevorkte tong, 60 messcherpe tanden van 2,5 cm lang en hun speeksel is bloederig omdat deze dieren hun tandvlees beschadigen terwijl ze kauwen. Tja, ze klinken in ieder geval wel monsterachtig.

Het best ontwikkelde orgaan van de komodovaraan is zijn tong. Hij kan proeven en hij kan ook de geur van dode dieren oppikken (zijn belangrijkste voedselbron) tot wel 9 km verderop.

Komodovaraan onder boomstronk

Ze komen van het eiland Komodo in Indonesië, en daar komt uiteraard hun naam vandaan. Wilde komodovaranen houden van warme, droge klimaten zoals open velden met hoge bomen, laagliggende tropische bossen en savannes. Je kunt ze ook vinden in droge rivierbeddingen en op stranden.

Gewoonten

Voedsel

Zoals alle reptielen is de komodovaraan koudbloedig en moeten ze hun lichaamswarmte van de zon krijgen. Ze zijn dus vooral overdag actief, hoewel sommigen ook ‘s nachts op pad zijn omdat ze bij zonsopgang naar voedsel zoeken. Het zijn solitaire dieren die elkaar alleen opzoeken om te paren of als ze een grote voedselbron vinden.

Komodovaranen zijn uitstekende zwemmers en klimmers. Ze kunnen ook op hun achterpoten balanceren om zo beter te kunnen jagen. Ze gebruiken hun klauwen om aan te vallen en graven kuilen waar ze in slapen en waar ze hun warmte conserveren voor overdag.

Het zijn carnivoren die voornamelijk dode dieren eten. Soms lokken ze echter ook levende dieren in een hinderlaag.

Ze scheuren grote stukken vlees van hun prooi af die ze niet kauwen. Ze kunnen zelfs prooien helemaal doorslikken die kleiner zijn dan een geit. Dit komt omdat ze hun kaak kunnen loskoppelen, een flexibele schedel hebben en omdat hun maag uit kan rekken.

De komodovaraan kan tot 80% van zijn lichaamsgewicht in één maaltijd verorberen. Dit dier eet een verscheidenheid aan prooien zoals slangen, vogels, slakken, zoogdieren, vissen, knaagdieren en insecten.

Twee komodovaranen

Paren

Komodovaranen worden gemiddeld ongeveer 50 jaar oud en ze worden rond hun 10e jaar seksueel actief. Ze paren in juli en augustus en in die periode vechten mannetjes met elkaar voor hun territorium en voor vrouwtjes. De vrouwtjes zelf zijn agressief tijdens deze activiteit, ze vallen hun partner letterlijk aan door hen te bijten en te krabben.

Ze leggen eieren in september en ze kunnen zelfs nog een keer paren voor de zomer begint. Vrouwtjes gebruiken verlaten nesten of graven een kuil om hun eieren in te leggen. Ze bedekken de eieren met bladeren en modder en zitten erop om ze zes maanden lang te beschermen tijdens de incubatietijd.

Tot hij ongeveer een jaar oud is leeft de komodovaraan in bomen om roofdieren te vermijden, waaronder volwassen mannetjes. Zodra hij die leeftijd bereikt heeft kan hij zichzelf verdedigen en zelf aanvallen indien nodig.

Dit dier mag dan misschien geen vuur uitstoten maar het is zonder meer een indrukwekkende draak want hij kan dodelijk gif in zijn prooi spuiten en zelfs mensen doden. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.