De panter: kenmerken, gedrag en habitat
De panter is een van de meest intrigerende en elegante dieren die er zijn.
Zijn glanzende vacht en diepe blik hebben altijd bij veel mensen de nieuwsgierigheid gewekt om meer over dit prachtige schepsel te weten te komen. Wil je meer informatie? lees dan vooral verder!
Leer meer over de panter.
De term “panter” verwijst niet naar een bepaald dier, maar naar een groep katachtigen. In Amerika werd echter besloten om luipaarden en jaguars verschillende namen te geven vanwege de specifieke kenmerken van hun vacht.
Tot op de dag van vandaag zijn er twee soorten: zwarte panters en witte. Beide hebben vergelijkbare eigenschappen, maar ze hebben een verschillend gekleurde vacht.
Fysieke kenmerken
De panter is tussen de 1,20 en 1,80 meter lang, inclusief zijn staart, en heeft een schofthoogte van ongeveer 1,20 meter. Het hoofd heeft een speciale vorm, omdat het niet erg groot is. Hij heeft echter wel oren die naar buiten wijzen, grote ogen en een kaak met tanden die in staat zijn om een olifant uit elkaar te scheuren.
Blijkbaar is het de enige katachtige die geen tekens op zijn huid heeft. Het heeft melanisme, een overmaat aan melanine, die de huid volledig donker maakt. Daarom is de vacht ook helemaal zwart. Dus eigenlijk zou het een jaguar of een luipaard kunnen zijn.
Habitat
De panter leeft voornamelijk in Amerikaanse regenwouden. Hoewel hij ook in de bergen zou kunnen leven, is dat niet het geval. Dat is namelijk het territorium van de poema. De kans is groot dat hij de strijd tegen een poema niet kan winnen. Als een manier om de vrede tussen de twee soorten te behouden blijft iedereen op zijn plaats.
Gedrag
Hij ziet er anders uit dan de rest van de katachtigen, en gedraagt zich ook anders. Hij heeft bijvoorbeeld het vermogen om te brullen. Dat is iets wat bijvoorbeeld de wilde kat, de lynx en de poema niet kunnen. Het dier is zo onopvallend dat het bekend staat als “De geest van de jungle.”
Het is een solitair dier en brengt niet veel tijd met andere panters door. Dit geldt echter niet als het een vrouwtje betreft met haar nakomelingen. Ze jagen niet in kuddes, maar iedereen jaagt alleen. Ze hebben onderling contact om hun thuis voor een langere tijd te behouden.
Het zijn geweldige klimmers. Ze klimmen met een ongelooflijk gemak in bomen. Welpen leren om te klimmen om het te kunnen gebruiken als een ontsnappingsmethode tijdens een aanval.
Wist je ook dat er witte panters bestaan?
Je denkt waarschijnlijk meteen aan de kleur zwart als je de naam panter hoort, maar er zijn ook witte panters. Dit zijn niet anders dan luipaarden of witte poema’s.
Dit fenomeen treedt op vanwege iets wat bekend staat als albinisme.
Het is een genetische aandoening die de aanmaak van melanine voorkomt. Melanine is de stof die de huid, ogen en haar kleur geeft. Dit gebrek aan melanine kan gedeeltelijk of totaal zijn. Maar in het geval van de witte panter is er een compleet gebrek aan melanine in de huid en het haar, maar niet in de ogen.
Naast albinisme is leucisme een andere aandoening die ervoor kan zorgen dat een panter wit is. Dit wordt ook veroorzaakt door een recessief gen. Het verschil is dat panters met albinisme een buitengewone gevoeligheid voor zonlicht hebben, terwijl dat niet geldt voor degenen met leucisme.
Vond je het leuk meer te weten te komen over dit elegante, wilde en toch fascinerende dier? Het is een van de vele schoonheden van de natuur die de moeite waard is om kennis mee te maken. Het is een merkwaardig feit dat de panter geen specifiek dier is.
Het kan een van de drie bovengenoemde dieren zijn. Dit is iets wat de meeste mensen niet weten. Het was een genoegen om je erover te kunnen vertellen!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Caro, T. I. M. (2005). The adaptive significance of coloration in mammals. BioScience, 55(2), 125-136.
- Castelló, J. R. (2020). Felids and Hyenas of the world: wildcats, panthers, lynx, pumas, ocelots, caracals, and relatives. Princeton University Press.
- Schneider, A., David, V. A., Johnson, W. E., O’Brien, S. J., Barsh, G. S., Menotti-Raymond, M., & Eizirik, E. (2012). How the leopard hides its spots: ASIP mutations and melanism in wild cats. PloS one, 7(12), e50386.
- da Silva, L. G., Kawanishi, K., Henschel, P., Kittle, A., Sanei, A., Reebin, A., … & Eizirik, E. (2017). Mapping black panthers: Macroecological modeling of melanism in leopards (Panthera pardus). PloS one, 12(4), e0170378.
- da Silva, L. G. (2017). Ecology and evolution of melanism in big cats: Case study with black leopards and jaguars. Big cats, 6, 93-110.
- Aminuddin, O. P., Reddy, B. V., Krishnendu, B., & Mishra, S. R. (2018). The First Record of Melanistic Leopard in Udanti-Sitanadi Tiger Reserve, Chhattisgarh, India.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.