Wat is een stamboomcertificaat precies?

Wat is een stamboomcertificaat precies?

Laatste update: 08 oktober, 2018

Een stamboomcertificaat wordt in het Engels ook wel een “pedigree” genoemd. Die term werd al gebruikt door de eerste Engelse paardenfokkers. In de stambomen van paarden betekende dat de dieren raszuiver waren.

Tegenwoordig bestaan er natuurlijk ook stamboomcertificaten voor onze huisdieren. Hieronder lees je wat dit document precies is, waar het voor dient en hoe je het kunt verkrijgen.

Wat is een stamboomcertificaat?

Puppy's in mand

Een officiële organisatie geeft een stamboomcertificaat uit om te bevestigen dat een hond of kat of ander huisdier tot een bepaald ras behoort. Dat bewijst dus dat het dier raszuiver is. Je moet er echter rekening mee houden dat fokkers al eeuwenlang stamboomcertificaten gebruiken tijdens het selectieproces. Zo konden ze immers de raszuiverheid van de dieren die ze fokten garanderen.

Sinds het begin van de twintigste eeuw zijn stambomencertificaten ook van toepassing op genealogische analyses in de geneeskunde en de gentechnologie.

Een stamboomdiagram maakt gebruik van symbolen om het fenotype binnen familiegeneraties aan te tonen. Zo’n stamboomdiagram omvat minstens 3 of 4 generaties, maar er moeten meerdere traceerbare voorouders zijn.

De basissymbolen in een stamboomdiagram zijn:

  • vierkantjes (voor mannetjes)
  • cirkels (voor wijfjes)

Die cirkels en vierkantjes kunnen dan ook nog eens leeg of ingevuld zijn.

Verticale lijnen en een Romeins cijfer staan voor opeenvolgende generaties. Een I staat voor het allereerste nest. Bij horizontale lijnen is er sprake geweest van kruising, en een diagonale lijn geeft aan dat een lid van de familie is gestorven.

Hoe verkrijg je een stamboomcertificaat voor een dier?

Meestal dienen dit soort certificaten voor rassen die bekend staan om hun schoonheid of originaliteit. Om een stamboomcertificaat te verkrijgen, moet je de raszuiverheid van het dier gedurende meerdere generaties aantonen.

Alleen dieren waarvan de afstamming bekend is, hebben recht op een dergelijk document. Als je daarvan nog geen bewijs hebt, kun je zelf gegevens gaan verzamelen om vervolgens bevestiging te krijgen van een officieel gecertificeerde organisatie.

De puppy’s van een hond waarvan je denkt dat die raszuiver is, hebben misschien geen stamboomcertificaat. Maar nadat je minstens drie nieuwe generaties hebt geregistreerd (dit aantal verschilt per soort) kunnen de nakomelingen wel als raszuiver worden beschouwd.

Wat houdt zo’n stamboomcertificaat precies in?

Bullterriër op het strand

Veel mensen zien een huisdier met een stamboomcertificaat als een soort trofee. Daarnaast kan zo’n zelfs een bron van trots zijn voor een gezin. Toen dit certificaat voor het eerst verscheen, geloofden de mensen dat het document aangaf dat een hond “ideaal” was of dat hij voldeed aan de “verwachte” normen voor zijn ras.

De morfologie van honden is sterk vervormd door het jarenlange fokken. Daardoor zijn rassen zoals de Engelse bulterriër niet meer hetzelfde als een eeuw geleden. Verschillende hondenfederaties bepalen de eigenschappen van een ras. Zij verstrekken dan ook de documenten die bepalen of een hond al dan niet deel uitmaakt van een zuiver ras.

Eerst zal een organisatie alle informatie over de afkomst van een dier registreren in een speciaal boek. In sommige gevallen zullen zij een DNA-monster opvragen voor analyse, om te bepalen of het 100% zuiver is. Pas als de resultaten de stamboom van een hond bewijzen zal de organisatie een officieel certificaat uitreiken.

Maar zijn stambomen echt belangrijk?

Dat hangt allemaal af van een aantal factoren. Zo’n certificaat heeft wel enkele voordelen;

  • Je huisdier kan deelnemen aan ras- of schoonheidswedstrijden.
  • Je kunt gaan fokken met andere rassen en de puppy’s verkopen. Dat is natuurlijk alleen maar een goede zaak als je het welzijn van de dieren kunt waarborgen!

Sommige fokkers kruisen honden uit dezelfde familie. Dat kan echter leiden tot genetische mutaties of gezondheidsproblemen. Raszuivere “perfectie” is daarom misschien niet altijd zo perfect als je denkt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.