Paarden kunnen menselijke emoties interpreteren
Paarden zijn erg gevoelig en ontvankelijk voor prikkels uit hun omgeving. Paarden kunnen op basis van onze gezichtsuitdrukkingen, lichaamstaal en stemgeluid menselijke emoties interpreteren. Ze zijn niet het enige dier met dit vermogen, honden kunnen ook menselijke emoties begrijpen.
Hoe paarden menselijke emoties kunnen interpreteren
Het is verbazingwekkend maar waar. Paarden kunnen menselijke emoties interpreteren. Aangezien ze sociale dieren zijn, hebben ze geleerd om zich met hun eigen soort en met mensen te identificeren en te communiceren. Dit komt omdat ze duizenden jaren naast mensen hebben geleefd.
Ze baseren hun interpretaties niet alleen op gezichtsuitdrukkingen, maar ook op de toon van de stem. Het is niet relevant of ze de persoon al kennen of niet. Ze zijn in staat om op een gezicht met een vriendelijke uitdrukking en een kalme stem te reageren, evenals op een woedend gezicht dat vergezeld wordt door grommen en schreeuwen.
In het gezicht van negatieve stimulus, zoals een boos gezicht, zullen paarden hun hoofd draaien en met hun rechteroog zijwaarts kijken. Dit komt omdat het de rechter hersenhelft van hun hersenen is die tekenen van bedreiging verwerkt.
Tegelijkertijd neemt hun hartslag toe en worden ze rusteloos en duidelijk gestrest. Dit cerebrale vermogen stelt hen in staat om op negatieve situaties te anticiperen.
Paarden zijn communicatieve dieren
In het wild leven paarden meestal in groepen onder leiding van een merrie en zijn ze prooi van andere dieren. Ze hebben daarom een soort taal ontwikkeld die ze gebruiken om onderling te communiceren.
Het belangrijkste communicatiemiddel tussen paarden is visueel. Paarden kunnen de lichaamstaal van hun soortgenoten interpreteren door de positie van hun oren, hoofd, benen en lichaam in het algemeen. Auditieve communicatie is ook erg belangrijk.
Paarden hinniken, briesen, brullen en maken een reeks keelgeluiden om verschillende sensaties over te dragen:
- Hun locatie communiceren naar de rest van de groep.
- Een ander paard waarschuwen voor gevaar.
- Een ander individu verwelkomen.
- Genegenheid of geluk overbrengen.
- Als teken van hofmakerij.
- Om hun jongen te vinden.
Ja, paarden kunnen menselijke emoties interpreteren
De paardentaal van Monty Roberts
Monty noemt zijn methode ‘aansluiten’ en ‘opvolgen’, waarvan het doel is een vrijwillige associatie tussen een mens en een paard tot stand te brengen. De methode maakt geen gebruik van pijn of kracht om het paard een zadel, hoofdstel en bestijgen te laten accepteren.
Niets hiervan is nieuw. De taal van paarden, bekend als Equus, is gebaseerd op een tekensysteem. De Indiaanse Chickasaw-stam vond deze taal uit, die door ruiters over de hele wereld werd aangenomen.
De drie basistekens van deze taal zijn:
- Lichaamshoudingen, inclusief de bewegingen van het hoofd, de ogen, de lippen en de oren van een paard.
- De staart van het paard.
- Geluiden gemaakt door het paard.
Roberts identificeerde meer dan 170 gebaren waardoor mensen met paarden kunnen communiceren.
Zoals je kunt zien is communicatie met paarden een wederzijdse actie. Mensen en paarden zijn zowel uitzenders als receptoren van informatie. De mens stuurt berichten naar paarden door middel van gebaren, houdingen en stemtonen die het paard kan interpreteren. Daarnaast reageren paarden door de positie van hun oren, hoofd, lichaam en ook door geluiden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Smith, Amy Victoria, Proops, Leanne, Grounds, Kate, Wathan, Jennifer and McComb, Karen (2016) Functionally relevant responses to human facial expressions of emotion in the domestic horse (Equus caballus). Biology Letters, 12 (2). p. 20150907.
- Kosuke Nakamura, Ayaka Takimoto-Inose, Toshikazu Hasegawa. Cross-modal perception of human emotion in domestic horses (Equus caballus). Scientific Reports, 2018.
- Feist, J. D., & McCullough, D. R. (1976). Behavior patterns and communication in feral horses. Zeitschrift für Tierpsychologie, 41(4), 337-371.
- Monty Roberts. El hombre que escucha a los caballos, 2017.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.