Alles over de fantastische Kaukasische herdershond

Deze reuzenpup komt uit Oost-Europa. Dit is de Kaukasische herdershond, een geweldige waakhond.
Alles over de fantastische Kaukasische herdershond
Alejandro Rodríguez

Geschreven en geverifieerd door de biotechnoloog Alejandro Rodríguez.

Laatste update: 21 december, 2022

De Kaukasische herdershond is een werkelijk prachtige hond om te zien. De oorsprong van deze hond gaat terug naar de grote honden van Tibet. Het zijn ook trouwe metgezellen en uitstekende waakhonden. In dit artikel vertellen we je alles over deze enorme hond. Laten we eens een kijkje nemen!

De oorsprong van de Kaukasische herdershond

Dit ras zou afkomstig zijn van de eerste Tibetaanse Mastiff. Dit is waarschijnlijk waarvan ze hun indrukwekkende grootte en dikke vacht hebben geërfd. Net als bij sommige andere rassen is dit het resultaat van het fokken van de geschiktste exemplaren om het ras te creëren dat we vandaag de dag kennen.

Door hun grootte zijn ze echter een ideaal dier om taken als herdershond uit te voeren. Ze worden al tientallen jaren gebruikt om kuddes in de bergachtige gebieden van de Kaukasus bij elkaar te houden.

Hun grootte laat hen ook toe om, indien nodig, het hoofd te bieden aan wolven. De laatste jaren is de Kaukasische herdershond echter populair geworden als huisdier.

De Kaukasische herdershond is een populaire herdershond


Kenmerken van de Kaukasische herdershond

Als we het over de Kaukasische herdershond hebben, dan bedoelen we een van de grootste rassen die er bestaan. Ze kunnen meer dan 60 cm hoog worden en in sommige gevallen zelfs 50 kilo wegen.

Dit ras heeft ook een sterke lichaamsbouw. Ze hebben bijvoorbeeld een brede rug en zijn gespierd gebouwd. Twee kenmerken van de Kaukasische herder zijn de compacte kop en de sterke, harige staart. Ondanks hun grootte zijn deze dieren echter wendbaar en snel.

De vacht van dit ras heeft meerdere lagen glad en overvloedig haar. Dit beschermt hen tegen slecht weer en kan ook een vorm van bescherming tegen roofdieren bieden.

Er zijn drie verschillende vachtvarianten binnen dit ras. De hond kan lang haar, middellang haar of kort haar hebben. De kleur van hun vacht kan ook licht variëren van wit tot bruin of zwart.

Een Kaukasische herdershond bij een boom


Hoe zit het met hun temperament?

Op basis van hun grootte denken sommige mensen misschien dat ze een moeilijk of agressief temperament zullen hebben. Dit ras is echter vooral evenwichtig en vriendelijk als ze goed getraind zijn.

Dit betekent echter niet dat ze onderdanig zijn Dit zijn trotse honden die soms zelfstandig handelen. Als de training echter al op jonge leeftijd wordt uitgevoerd kun je hun gedrag in balans brengen en er een nobele, rustige metgezel aan hebben.

Deze honden zijn ook zeer loyaal en hebben een sterk instinct om te beschermen. Dit betekent dat ze niet zullen aarzelen om agressief te zijn tegen vreemden. Hoewel het hen tot uitstekende waakhonden maakt zal je moeten leren om dit gedrag onder controle te houden als het vaak voorkomt.

Welke zorg hebben ze nodig?

De Kaukasische herdershond is een bijzondere hond. Maar hij past zich echter niet in alle omgevingen goed aan. Houd rekening met deze aanbevelingen als je overweegt er een aan te schaffen:

  • Deze honden doen het niet goed in appartementen of gesloten ruimtes. Ze moeten kunnen rennen en zich vrij voelen.
  • Dit ras heeft veel fysieke en psychologische aandacht nodig.
  • Hun vacht heeft intensieve dagelijkse verzorging nodig.
  • Het kan soms lastig zijn om ze te trainen. Daarom raden we je aan om iemand te zoeken met eerdere ervaring met dit ras.
  • Het zijn grote honden, dus eten ze veel! Houd hier rekening mee bij het overwegen van de financiële verplichtingen die dit met zich meebrengt. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.