Manie en dwangstoornissen bij honden

Dit soort hondengedrag is ernstiger dan je je kunt voorstellen, omdat dwangstoornissen bij honden zelfverminking kunnen veroorzaken.
Manie en dwangstoornissen bij honden
Francisco María García

Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García.

Laatste update: 21 december, 2022

Leer in dit artikel meer over manie en dwangstoornissen bij honden. Dwangstoornissen en manieën zijn enkele van de meestvoorkomende gedragsstoornissen waar huisdieren last van kunnen krijgen.

Ze bestaan ​​uit klinische patronen waarbij het dier zijn vermogen verliest om zijn emoties te beheersen. In plaats daarvan drukt hij zijn emoties uit door middel van obsessief gedrag.

Het gebrek aan controle is meestal slechts tijdelijk. In ernstigere gevallen kan het echter meerdere uren achter elkaar plaatsvinden. Dit is ook precies de reden waarom dit soort aandoeningen de fysieke en emotionele gezondheid van het dier in gevaar brengen.

En alsof dat nog niet genoeg was, kunnen dwangstoornissen bij honden op een gegeven moment zelfs tot zelfverminking leiden. Tijdens dit soort aanvallen, beweegt het dier zo woest dat het zich helaas pijn doet zonder het te beseffen, en weigert te stoppen totdat het pijn voelt.

De meeste honden met een dwangstoornis hebben de neiging om hun staart dwangmatig te likken. Andere hebben echter de gewoonte om in verschillende delen van hun lichaam te bijten, terwijl weer andere voortdurend hun staart achterna zitten.

Hond die zichzelf bijt

Oorzaken van manie en dwangstoornissen bij honden

De ontwikkeling van dwangmatig gedrag bij honden wordt meestal geassocieerd met een geschiedenis van fysiek en emotioneel misbruik. Je ziet dit soort gedrag daarom vaker bij in de steek gelaten honden of honden die op straat werden geboren.

Een hond kan echter ook een dwangstoornis ontwikkelen als gevolg van overmatige angst, gebrek aan stimulatie of langdurige opsluiting. Bovendien kunnen dieren ook obsessief gedrag ontwikkelen als ze intense pijn ervaren.

Veel studies tonen daarom aan dat pathologieën die de sensorische functies van een dier beïnvloeden, manie en dwangstoornissen bij honden kunnen veroorzaken.

Hoe je dwangstoornissen in een vroeg stadium kunt herkennen

Het diagnosticeren van manie en dwangstoornissen bij honden is belangrijk om zelfdestructief gedrag te voorkomen. Het is daarom noodzakelijk dat hondeneigenaren op de hoogte zijn van de eerste tekenen van obsessief gedrag bij hun huisdieren.

Over het algemeen zijn de eerste symptomen van dwangstoornissen bij honden eigenlijk een intensivering van kenmerkend ‘hondengedrag’. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat sommige vormen van herhalend gedrag inherent zijn aan het gedrag van honden.

Wanneer het gedrag echter pathologisch wordt, brengt de intensiteit ervan de gezondheid van het dier in gevaar. Als een hond te veel begint te blaffen, graven, likken, achter zijn staart aan zit of zichzelf vaak krabt, dan zou het verstandig zijn om meteen met hem naar de dierenarts te gaan.

Vaak ontwikkelen honden in dit soort gevallen ook symptomen van verlatingsangst. Zo kunnen ze gaan kauwen op je meubels, kleding of schoenen of deze dingen gewoon vernielen. Ook kan het zijn dat ze op ongewone plaatsen gaan poepen of plassen.

Symptomen van vergevorderde manie en dwangstoornissen bij honden

In meer ernstige gevallen, wanneer de dwangstoornis pas in een later stadium wordt gediagnosticeerd, vertoont een hond meestal ook de volgende symptomen:

  • Zweren en wonden op het lichaam (voornamelijk op de staart en de benen).
  • Woest aan zijn wonden of zweren likken of erin bijten.
  • Bloed op zijn benen of staart, meestal als gevolg van zelfdestructief gedrag.
  • Haaruitval of veranderingen aan de vacht.
  • Veranderingen in het normale gedrag van het dier, zoals: agressie, snel schrikken, zich verstoppen, isolatie enz.
  • Het dier vermijd fysiek contact met mensen en andere dieren.

Hoe je dwangstoornissen en manie kunt behandelen

Hoewel ze vrij voor de hand liggende symptomen veroorzaken, hebben manie en dwangstoornissen bij honden vaak een psychologische oorsprong. Daarom zou er bij het behandelen van dit soort problemen voldoende aandacht moeten worden besteed aan het lichaam en vooral de geest van het dier.

Je moet begrijpen dat een hond met een dwangstoornis een emotionele disbalans ervaart die terug te zien is in zijn gedrag. Dit soort honden hebben dan ook veel geduld en toewijding van hun baasjes nodig om te herstellen. Als baasje moet je bereid zijn om de verantwoordelijkheid op je te nemen om de omgeving, evenals de levensstijl van je hond helemaal om te gooien.

Hond met een gewonde poot

De meeste dieren die last hebben van een dergelijke aandoening, moeten een trainings- en socialisatieproces ondergaan om hun zelfvertrouwen te vergroten. Het is ook een goed idee om een ​​ervaren professional de training van het dier te laten overnemen.

Bovendien, als het dier al zweren en andere wonden bij zichzelf heeft veroorzaakt, is het belangrijk om ze te ontsmetten en te helpen genezen. Het dier kan antibiotica en/of andere geschikte medicijnen voorgeschreven krijgen op basis van de locatie van de wonden.

Hoewel het misschien voor de hand liggend lijkt, is het de moeite waard te vermelden dat een dierenarts de enige deskundige is die in staat is om een ​​behandeling voor deze dieren aan te bevelen. Pak dit soort situaties uitermate zorgvuldig aan,. Ze zullen namelijk onvermijdelijk invloed hebben op de gezondheid van een dier.

Kun je dwangstoornissen en manie bij honden voorkomen?

Dit zijn enkele van de meest effectieve manieren om manie en dwangstoornissen bij honden te vermijden:

  • Voorzie het dier van een gezonde en positieve omgeving.
  • Gebruik nooit fysiek of emotioneel geweld om de hond te ‘straffen’.
  • Zorg ervoor dat het dier geschikte preventieve medicatie krijgt. Dit omvat: periodieke controles bij de dierenarts, ontworming, vaccinaties enz.
  • Geef hem een uitgebalanceerd dieet; vermijd een teveel aan calorieën en energieboosters.
  • Zorg ervoor dat de hond regelmatig voldoende beweging krijgt om spanning, stress en/of angst te verlichten.
  • Laat de hond een goed socialisatieproces ondergaan, bij voorkeur tijdens de eerste acht maanden van zijn leven.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.